Life
2479 prikaza

Krstičević: Što sam sve radio na vojnoj vježbi

Damir Krstičević na vojnoj vježbi
1/21
Goran Stanzl (PIXSELL)
A onda, nakon što je sve bilo gotovo, prisjetio se doba kad je hrvatski vojnik imao samo lovačku pušku i krenuo u pobjedu

Najzahtjevnija vježba u povijesti Hrvatske vojske upravo je uspješno završila. Ponosan i ispunjen čestitam pripadnicima Hrvatske vojske koji su pokazali da naš narod štiti jaka, moderna i respektabilna vojska. Poslali smo snažnu poruku hrvatskom narodu i okruženju da Hrvatsku i sve njezine građane štiti jaka i moderna vojska, dobro opremljena i naoružana.

Subota, 13. listopada

Obilazak vojnih lokacija vježbe započeo sam u subotu ujutro u Lici, na Udbini, gdje je smješteno zapovjedništvo vježbe - operacije Združena snaga. Bio sam zaista impresioniran onim što sam vidio - ovo je pravi primjer moderno ustrojenog zapovjedništva spremnog za vođenje usklađenog međurodovskog združenog djelovanja u realnom vremenu.

U Zapovjedništvu smo imali videokonferenciju sa Zapovjedništvom snaga Sjever kojim je zapovijedao zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Siniša Jurković, Zapovjedništvom snaga Jug kojim je zapovijedao zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, Zapovjedništvom zračne komponente na čelu s brigadirom Michaelom Križancem te sa Zapovjedništvom specijalnih snaga kojim zapovijeda brigadni general Perica Turalija, koji su nas izvijestili o stanju na terenu.

Damir Krstičević Intervju Top News "Amerikanci Oluju proučavaju na vojnim školama"

90-ih smo imali kartu s planom operacija, a danas imamo suvremene komunikacijsko-informacijske sustave s prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.

Učinjen je golemi tehnološki iskorak i danas je Hrvatska vojska opremljena suvremenim sredstvima te spremna odgovoriti na nove sigurnosne izazove.

U Udbini je smješten i ekspedicijski kamp Zapovjedništva za potporu koji smo obišli, a zadovoljava sve potrebe smještaja vojnika.

Dok obilazimo Udbinu, istodobno se provode složena djelovanja na vojnom poligonu Gašinci, na Crvenoj zemlji, rtu Kamenjak i na Gakovu.

Na Gašincima su nasljednici Sokolova, Kuna i Tigrova izveli borbena djelovanja Patriama, tenkovima i samohodnim haubicama. Na Crvenoj zemlji su Pauci izveli napadne operacije Patriama, a na rtu Kamenjak protuzračna obrana provela je bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru s lakim prijenosnim raketnim sustavima.

Nakon Udbine stižemo na Gakovo, gdje su za djelovanje spremni pričuvnici iz Prve pješačke pukovnije, pripadnici specijalne vojne policije i Središnjice za obavještajno djelovanje.

Hrvatska vojska, vojna vježba Velebit 18 | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

Kad sam vidio visoko motivirane i zadovoljne pričuvnike, stvarno sam bio ponosan. Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a sad ponovno gradimo koncept pričuve. Bilo mi je drago vidjeti što su i pričuvnici dio ove vježbe te sam se na terenu uvjerio da sa zadovoljstvom i motivom pristupaju obuci i vježbi. Pokazali su vrhunsku obučenost. Oni su dio obitelji Hrvatske vojske i računamo na njih. Vodimo brigu da su adekvatno opremljeni tijekom provedbe vježbe, a država je i osigurala financijska sredstva.

U večernjim satima vraćam se kući, umoran, ali zadovoljan viđenim te očekujem novi dan i nastavak vježbe.

Nedjelja, 14. listopada

Zajedno s premijerom dolazim na Dugi otok, u sjedište Zapovjedništva Jug, gdje imamo videokonferenciju sa zapovjednikom vježbe viceadmiralom Robertom Hranjem, zapovjednikom Zapovjedništva snaga Sjever generalom Jurkovićem, Zapovjedništvom zračne komponente brigadirom Križancem i sa Zapovjedništvom specijalnih snaga generalom Turalijom, koji su nas izvijestili o provedbi zadaća i aktualnom stanju. Nakon brifiranja stanja na terenu penjemo se na promatračnicu koja pruža pogled na Dugi otok.

Na postaji obalnog motrenja zajedno s premijerom budno pratimo ispaljivanje rakete RB-15 B koja je točno i precizno pogodila cilj dometa 30 kilometara u akvatoriju Dugog otoka. Nakon uspješnog raketnog gađanja, tri raketne topovnjače “Vukovar”, “Dubrovnik” i “Šibenik” izvršile su topničko gađanje na glavnu metu na moru “Ponton”. Brodovi su nakon topničkih gađanja na moru zauzeli postroj i izvršili gađanje na ciljanu metu u zraku koju je vukao MiG-21. Hrvatska ratna mornarica ovdje je zaista pokazala preciznost i vrhunsku obučenost u sinergiji s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom. Drago mi je što smo premijeru pokazali dio naših sposobnosti.

Petar Stipetić i Damir Krstičević Braća po oružju Top News Dva ratna druga pokazala su kakva Hrvatska treba biti

Nakon Dalmacije, u popodnevnim satima stižemo u Karlovac na vojno vježbalište Kupa, gdje su pripadnici Inženjerijske pukovnije prikazali svladavanje vodene zapreke, uspostavu skelskog i mostnog mjesta prijelaza uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i Patria te desetine Vojne policije. Na Kupi smo pokazali odličnu spremnost.

Nakon vojnog vježbališta Kupa, odlazimo do Vojnog poligona Cerovac, gdje su prikazane sposobnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja. Fokus aktivnosti bio je na civilno-vojnoj suradnji, kad su prezentirane sposobnosti osiguranja smještaja, prehrane i opskrbe vodom, a predstavljen je i rad uređaja za pročišćavanje vode i medicinska skrb za ugroženo stanovništvo. Ovdje smo pokazali vrhunsku obučenost za pomoć našem narodu kad je najpotrebnije.

Ponedjeljak, 15. listopada

Treći finalni dan vježbe održava se na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju. Ovo su zaista posebni trenuci jer vrhunac najsloženije vojne vježbe pratimo zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga, dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera, umirovljenim generalima na čelu s Gotovinom i Markačem, saborskim zastupnicima i predstavnicima saborskog Odbora za obranu, predstavnicima lokalne zajednice gdje je vojska prisutna i brojnim vojnim izaslanicima. Zahvalan sam im na potpori koju su pružili Hrvatskoj vojsci.

Hrvatska vojska, vojna vježba Velebit 18 | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

Zajedno smo stvarali Hrvatsku u Domovinskom ratu i borili se za samostalnost, a danas promatramo završetak najsloženije vojne vježbe od Domovinskog rata.

Pri dolasku na Slunj obilazimo Zapovjedništvo snaga Sjever gdje nas zapovjednik, general Siniša Jurković, izvještava o provedenim zadaćama.

Nakon obilaska zapovjedništva odlazimo na promatračnicu Vojnog poligona Slunj i promatramo završni dio vježbe “Velebit 18”. Hrvatska vojska ovdje je demonstrirala napadne operacije koje je provelo više desetaka tenkova i oklopnih vozila, minobacača, helikoptera i aviona te gađanja iz tenkova, borbenih vozila pješaštva, oklopnih vozila Patria, Panzer haubica 2000, samohodnih višecijevnih lansera raketa, haubica 122 mm, helikoptera Kiowa Warrior, minobacača, protuoklopnog i pješačkog naoružanja.

Bio sam zaista impresioniran pokazanim sposobnostima zajedno s ostalim uzvanicima na čelu s načelnikom Glavnog stožera.

Poseban trenutak za mene bilo je obraćanje vojnicima, kad sam im uputio čestitke za uspješnu provedbu vježbe. Kad sam vidio zajedništvo i uvezanost svih postrojbi Hrvatske vojske, bio sam jako ponosan.

Ova najsloženija vojna vježba bila je izazov za sve nas i kruna je dvogodišnjeg mukotrpnog rada pripadnika Hrvatske vojske. Pokazali smo nove sposobnosti Hrvatske vojske, brzi manevar i zaštitu snaga, združeno djelovanje svih postrojbi Hrvatske vojske i profesionalni pristup pri izvršenju svih zadaća.

Damir Krstičević i Davor Domazet Lošo Iz ormara Life Povratak Loše: U 'prvom redu' uz Gotovinu i Markača

Uspješnom provedbom vojne vježbe “Velebit” Hrvatska vojska je dokazala kako je u potpunosti spremna za provedbu svojih temeljnih misija - obrana Republike Hrvatske i pomoć civilnim institucijama. Sva tri dana vježbu su promatrali i naši partneri iz Nacionalne garde Minnesote te mi je bila zaista čast što su prisustvovali ovom vrlo važnom događaju za Hrvatsku vojsku, dok je finale vježbe pratio i američki veleposlanik, gospodin Kohorst. Primili smo brojne pohvale od naših prijatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, što jako cijenimo. Vježbu “Velebit” ponovno ćemo provesti za tri godine, kad će Hrvatska vojska obilježiti 30 godina ustrojavanja. Očekujem da će tad na vježbi moć pokazati borbeni avioni F-16 i helikopteri “Crni jastrebovi”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Maximus 16:53 21.Listopad 2018.

    razmišljao je o vrijednim stanovima, vikendici, štednji cca 385 tisuća eura, građevinskom zemljištu, golfu, dionicama, tvrtki m san,...i na kraju razmišljanja pitao se dal si je dovoljno naplatio što je služio hrvatskoj ili treba nastaviti