Life
7247 prikaza

Kupci navalili: Prodaju napuštena sela po cijeloj regiji

Prikaz španjolske regije Galicije
Wikimedia Commons
Prodaju i kupovinu sela popularizirala je Gwyneth Paltrow, koja je u svom katalogu darova za Božić navela napušteno selo Lugo

Rosy Costoya je veterinarka, poduzetnica i, kako sama kaže, pomalo "meiga". U španjolskoj regiji Galicije, meiga se odnosi na vješticu ili mudru ženu, posebno seljana s s detaljnim poznavanjem lokalnog bilja i napitaka. "Dolazim iz malog sela i jako sam vezana za svoju zemlju", kaže.

Costoya voli divlju obalu i ruralno zelenilo Galicije, na sjeverozapadnoj obali Španjolske. No ta regija danas polako umire - već se desetljećima susreće s drastičnom depopulacijom sela.

"Otac mi je bio rančer i kao dijete običavala sam se šetati s njim kroz mala sela koja su bila napuštena", kaže ona za BBC.

Galicija ima 3562 napuštenih sela, a taj se broj povećava svakog tjedna, prema španjolskom nacionalnom tijelu za statistiku INE.

Prikaz španjolske regije Galicije | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Danas su niski natalitet i starenje španjolskog društva, kao i loša infrastruktura, teško pogodili Galiciju. Tako su Costoya, 50, i njen suprug, rođeni Britanac Mark Adkinson, osnovali tvrtku koja želi pomoći u rješavanju problema: prodaju čitava sela kupcima, pokušavajući vratiti stanovnike u zaseoke u Galiciji.

Costoya je prvi dio karijere provela radeći s poljoprivrednicima i njihovom stokom. Potom su 2005. ona i Mark osnovali vlastitu tvrtku za kupnju i prodaju seoskih imanja.

Sambuca di Sicilia U ITALIJI Life Kupili su kuću za jedan euro - sad su otkrili što je bilo poslije

Sjeća se ranih cestovnih putovanja sa svoje dvije kćeri kako bi pronašla šarmantne kuće na tržište prije nego što su tehnologije poput Google Earth postale uobičajene.

Prikaz španjolske regije Galicije | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Internet je njihov ključni alat za prodaju kuća i sela, a dovoljno su poznati da ne moraju tražiti kupce - oni sami dolaze njima. Kupci dolaze uglavnom iz Velike Britanije, ali i iz SAD-a i drugih dijelova Španjolske.

Medijska pozornost i potražnja je narasla nakon što je prošle godine holivudska glumica Gwyneth Paltrow u svom katalogu poklona za Božić navela napušteno selo u blizini grada Lugo u Galiciji.

Ipak, u te je prodaje uložen velik napor, kaže Costoya, a kao najteži dio ističe prikupljanje svih pravnih dokumenata.

- Također mi je važno odabrati pravog vlasnika. Prodajem dio svog zemljišta, dio galicijske povijesti - kaže ona.

Prikaz španjolske regije Galicije | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Nedavno je prodala imanje kupcu iz Londona kojeg je odabrala između 200 kandidata.

Među selima u prodaji, ima nekih čija je cijena od 50 tisuća eura, dok najskuplji koštaju oko 2 milijuna eura. Cijena se utvrđuje prema veličini, smještaju i stanju u kojem se građevine nalaze.

Kupili selo i plažu za 300 tisuća eura

Costoya, koja još uvijek radi kao veterinarka, nedavno je prodala jedno selo s tri kuće, ogromnim zemljištima i plažom u blizini primorskog grada Viveiro za 300 tisuća eura. 

Plenković i kineski premijer Li Keqiang analiza Ekonomix Kinezi žele naše nekretnine, ali postoji jedan problem

Nova vlasnica Serena Evans, njen suprug i dvije kćeri, zadovoljni su kupnjom. Kako kažu, ponosni su vlasnici komadića Galicije u kojem namjeravaju uživati, kao i njihove buduće generacije.

Potrebna je oko godina dana da bi se sredila sva papirologija kaže Mark Adkinson za Fortune. Često se ljudi udružuju kako bi zajedno kupili selo.

Tako je grupa prijatelja u kolovozu 2019. skupila 140 tisuća eura te su zajedno kupili selo s ostatkom starog zamka, a planiraju se tamo naseliti nakon odlaska u mirovinu. Iako su zdanja trenutno u ruševnom stanju, namjeravaju napraviti kompletnu obnovu, a svatko će imati vlastitu kuću.

Prikaz španjolske regije Galicije | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ostala sela još čekaju nove vlasnike. Pitanje depopulacije u ruralnim područjima i dalje je predmet rasprave, a lokalni pokreti poput La España Vacía ili 'Prazna Španjolska' pokušavaju privući pažnju političara. Regionalni predsjednik Galicije Alberto Nunez Feijoo uveo je poticaje kako bi potaknuo Galičane koji rade u inozemstvu na povratak.

Ali Rosy Costoya ima osjećaja optimizma kad je riječ o osamljenim selima Galicije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:36 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site