Life
261 prikaza

Lagunin zreli crnjak pobijedio na ocjenjivanju u Bergamu

1/2
Facebook/Concorso Internazionale Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme
Najboljim vinom na specijaliziranom ocjenjivanju vina od merlota i cabernet sauvignona proglašen je Cabernet sauvignon Festigia 2018.

Čak 94,333 od 100 bodova dobio je Cabernet sauvignon Festigia 2018. porečke Lagune na ocjenjivanju Emozioni dal Monde u talijanskom Bergamu, najviše među 219 uzoraka pristiglih sa svih strana svijeta. Veliku zlatnu medalju 14. listopada je s 92 boda osvojio i Lagunin Festigia Castello 2020., mješavina merlota, cabernet sauvignona i syraha, a zlatna medalja otišla je i u Belje. Vinu Cabernet sauvignon Premium 2019. ocjenjivači su dodijelili 91,5 bodova i samo mu je pola boda nedostajalo za veliko zlato. Posebna priznanja se dodjeljuju i vinima koja su najbolje ocijenili novinari, a među njima je još jedan Lagunin crnjak, Merlot Festigia 2018.

Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme (Emocije svijeta: merlot i cabernet zajedno) specijalizirano je ocjenjivanje vina od cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota te njihovih prirodnih križanaca, kao i mješavina, i jedino je takvo potvrđeno od Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) sa sjedištem u Parizu. Francuske su sorte na talijanskom ocjenjivanju zato što je Bergamo dio vinorodnog područja koje se zove Valcalepio, a prema pravilima njihova vinskog konzorcija, crvena vina sa zaštićenom oznakom regije rade se upravo od spomenutih sorata koje nazivamo bordoškima, a među najpopularnijima su na planetu.

Svaka se sorta vinificira posebno, zato što merlot sazrijeva prije nego cabernet sauvignon, a početkom proljeća u godini nakon berbe vina se miješaju tako da merlota mora biti između 40 i 75 posto, dok caberneta između 25 i 60 posto. Vino potom mora odležati najmanje dvanaest mjeseci, od toga najmanje šest u hrastovim bačvama, a u prodaju može 1. studenog. Ambicioznija crvena vina Valcalepio imaju oznaku Riserva, za koju moraju odležavati najmanje tri godine prije puštanja u prodaju.

 | Author: Saša Miljević/ PIXSELL Saša Miljević/ PIXSELL

Kako bi redovito provjeravali kakvoću svojih vina, članovi konzorcija pokrenuli su ocjenjivanje na kojem, prema internom pravilu, mora biti najmanje 20 posto uzoraka iz drugih zemalja. Ove su godine tako, osim iz Italije, pristigli iz 21 države. To su Argentina, Australija, Austrija, Brazil, Hrvatska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Izrael, Sjeverna Makedonija, Malta, Moldavija, Češka, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Sjedinjene Američke Države, Švicarska i Mađarska.

Ocjenjivalo je sedam komisija, a među 73 ocjenjivača bilo je 36 Talijana. Ostali su stigli iz Kolumbije, Hrvatske, Kube, Francuske, Gruzije, Velike Britranije, Indije, Italije, Malte, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Portugala, Češke, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Južne Koreje Švicarske, Švedske, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država.

Prvo ocjenjivanje Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme bilo je 2005., a od 2009. nagrađena vina organizatori predstavljaju i na jednom od najznačajnijih europskih vinskih sajmova Vinitaly u travnju u Veroni. Imaju tamo štand pa posjetitelji mogu kušati nagrađena vina, upoznati ponajbolje proizvođače sa sve četiri strane svijeta te vidjeti kako se od istih sorata, ovisno o terroiru i načinu vinifikacije, mogu napraviti jako različita vina.

Naše su vinarije u Bergamu redovito među nagrađivanima pa je tako prošle godine vino Cabernet sauvignon i Merlot Premium 2019. iz Belja bilo drugo najbolje ocijenjeno. Prijašnjih su godina zlatne medalje osvajale vinarije Badel 1862, Jakob, Krauthaker, Feravino...

 | Author: PROMO PROMO

Raskošan voćni miris, pun okusa i mekani tanini

Nemaš mu kaj zamerit’, rekli bi kajkavci o Cabernet sauvignonu Festigia porečke Lagune. Vino je raskošnog mirisa u kojem dominira kupina, a slijede začini poput najfinijeg papra i nježne vanilije izvučene iz bačava u kojima dozrijeva te mediteranske trave. Punim okusom dominiraju omekšani tanini, a svježinu zahvaljuje hladnijim sjevernim vjetrovima. Izvrsno je za restorane zato što pristaje različitim mesnim jelima pa i zrelim sirevima, a butelja u Vrutku stoji ‘prijateljskih’ 82,98 kuna.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.