Life
26773 prikaza

Lažna bogatašica: Nije imala lipe, prevarila kremu društva

Anna Sorokin
1/4
DPA/PIXSELL
Predstavljala se bogatašima kao bogata nasljednica iz Njemačke, a zapravo je bila obična prevarantica. Netflix i HBO već pripremaju o njoj seriju

Bila je 2016. kad se Rachel DeLoache Williams, tada 28-godišnja urednica fotografije u uglednom magazinu 'Vanity Fair', sprijateljila s Annom Delvey. Bogata kćer njemačkog milijunera, kako se tad predstavljala Delvey, uskoro će postati najpoznatija prevarantica u SAD-u.

Kako će se pokazati, niti je bila porijeklom Njemica, nego Ruskinja, niti se preziva Delvey, nego Sorokin. Istraga je pokazala da je djevojka iz visokog društva zapravo kćer vozača kamiona.

Selo Huaxi zlatni kavez Life Ovdje žive samo bogataši, ali ne smiju otići

Ukratko – Williams će uskoro shvatiti da ju je njezina nova 'posh' prijateljica, koja ju je sve do nedavno vodila  u skupocjene restorane i spa-tretmane, uvalila u dugove koji se pišu s mnogo nula, piše Time koji je objavio najzanimljiviji dio knjige - o tome kako je na kraju Williams pomogla policiji da uhapse njezinu bivšu prijateljicu. 

Ovih dana, kad Sorokin pred suca dovode u lisičinama i kad bi mogla u zatvoru odležati 12 godina zbog niza prijevara, Williams je objavila knjigu 'Moja prijateljica Anne' u kojoj opisuje kako je Sorokinova uspjela prevariti brojne njujorške bogataše iz visokog društva.

U banci je uspjela podignuti kredit od 100.000 dolara i tim prvim kapitalom odmah je počela živjeti na visokoj nozi kako bi fascinirala i ostale pripadnike visokog njujorškog društva.

Uplatila je 35.000 dolara za najam privatnog aviona i odmah počela izlaziti po partyjima, a prijateljstvo s urednicom fotografije u 'Vanity Fairu' samo joj je olakšalo otvaranje vrata na takve visokoprofilne zabave na kojima se okupljaju bogataši i svi koji nešto znače u društvenom životu ovog grada.

Superjahta u luci Besramno Life Crna strana rada na jahtama bogataša o kojoj se ne govori

No, Sorokin je pretjerala kad je htjela podignuti kredit od 22.000.000 dolara da bi pokrenula zakladu koju je htjela nazvati Anna del V foundation i preko koje bi financirala umjetnost. Nakon što su iza nje ostali neplaćeni hotelski računi, počele su provjere u bankama, a kad su banke počele istraživati njezinu imovinu, shvatili su da nema ni centa. 

Pored ostalog, Williams se prisjetila kako joj je 'Delvey' jednog dana predložila da zajedno otputuju u Maroko, gdje je autorica knjige završila u prilično zeznutoj situaciji kad na njezinoj kartici nije bilo dovoljno sredstava da podmiri račun od oko 60.000 dolara. U tom trenutku sinulo joj je da bi njezina prijateljica mogla biti obična kriminalka.

Nije se pojavila na prvom ročištu

Williams piše kako je ruska imigrantica Sorokinova, na suđenju u travnju ove godine u New Yorku, proglašena krivom za prijevaru tešku oko 270.000 dolara za koliko je oštetila banke, hotele, restorane, kao i privatne osobe.

"Državna odvjetnica iz okruga New York Catherine McCaw i šef njujorške policije Michael McCaffrey nazvali su me isti dan kad se Anna trebala pojaviti na sudu zbog krađa i prijevara.

"Nije se pojavila. Ako biste joj poslali poruku, mislite li da bi vam odgovorila?", pitala me McCaw.

Srce mi je zatitralo, zastala sam da se saberem, a onda sam odgovorila da ću im rado pomoći. 

"Da", rekla sam. To barem neće biti teško. Uzela sam telefon u ruke i još jednom razmislila prije no što sam utipkala brojeve. Uostalom, što se loše može dogoditi?", piše Williams.

Gustav Magnar Witzøe OPSCENO Style Kralj lososa ima 25 godina: Živi najglamurozniji život

"Bilo je to prvi put da joj šaljem poruku nakon skoro mjesec dana . Ton je bio sličan onom u našim brojnim prethodnim prepiskama, no ovaj sam put imala samo jedan cilj. I ovaj put osjećaj je bio strogo kontroliran. Moj je cilj bio da ponovno s njom stupim u kontakt i otkrijem gdje je. Poslala sam joj poruku u pola dva popodne:

'Hej Anna. Razmišljala sam o tebi danas, jer znam da si imala to ročište. Pitala sam se kako to proživljavaš? Razmišljajući o svemu mogu ti samo reći da si vjerojatno u situaciji koju ja ne razumijem. Ne mogu ni zamisliti da si sve to učinila namjerno i da je sve tako završilo. Čini se da si nekako upala u te nevolje. Žao mi je što mi nisi htjela ispričati cijelu priču i žao mi je što si u ovakvoj situaciji. Ali to se dogodilo. Doista tako mislim.'

Nije odgovorila ništa. U 'New York Postu' se pojavila vijest da nije došla na ročište.

"Wannabe nije došla na sud, sada se suočava s uhićenjem", bio je naslov teksta, što je značilo da je sada javno poznato i da je policija traži. I ona je to morala znati. Nije se javljala ni idućih pet dana. A onda je stigao odgovor:

"Od ponedjeljka sam u bolnici".

Odmah sam joj odgovorila: "Što ?! Jesi li dobro? Jesi li u New Yorku? Trebam li doći? Sjećam se da se nisi osjećala dobro. Što se dogodilo?"

No, taj dan više nije odgovarala.

Locirala prevaranticu

Našu prepisku poslala sam policajcu McCaffreyu. Bio je ljubazan, ali je želio biti siguran da se nisam previše emocionalno involvirala u slučaj jer sam u cijeloj situaciji ja bila žrtva i bilo mi je stalo da ju uhite. Da, bila sam nervozna, ali sam se osjećala ugodno. Osim toga, ako to ja ne učinim, tko drugi može?", piše u knjizi Wlliams, dok se prisjeća kako je pomogla policiji i istražiteljima da uhvate Sorokinovu.

"Kad sam se sljedećeg jutra probudila u mobitelu sam pronašla novu Anninu poruku:

"U CA (Kaliforniji)" – odgovorila je.

"Policajac mi je predložio da ju pitam za adresu kako bih joj mogla poslati cvijeće, no odmah sam znala da bi to bilo prenaivno i da bi mogla shvatiti da joj pripremam klopku. Stoga sam se sjetila da je jednom pričala da bi voljela pogledati Mirage instalaciju blizu Palm Springsa. Stoga sam nastavila okolišati: Jesi li izašla iz bolnice? Jesi li OK? I jesi li napokon otišla vidjeti Glass House Douga Aitkena?", a onda sam opet morala čekati.

Abigail Disney s kćerima Disneyeva kći Life "Živim u novcu kojeg nikad neću moći potrošiti"

Tek dva tjedna kasnije Anna je konačno odgovorila bivšoj prijateljici i dala neki trag:

"Za sad sam u Malibuu."

"U Malibuu? Gdje bi tamo mogla odsjesti?", pitala se Williams i počela slagati mozaik koji se dovršavao brže nego je mislila.

U ponedjeljak ujutro, tjedan dana prije odlaska na poslovni put u Los Angeles, Anna i ja nastavile smo razgovor:'Gdje odsjedaš? Hoćeš li biti tamo sljedeći tjedan? Ili ćete se prije vratiti u NY?", dajući joj do znanja da dolazim u nedjelju.

"Mislim da ću i dalje biti u Malibuu", odgovorila je.

Skupocjena klinika za odvikavanje

"Voljela bih da moje članstvo u Soho Houseu uključuje i ono u Malibuu", napisala je Williams održavajući vedar ton prepiske. A onda je predložila da se ipak nađemo u Los Angelesu idući tjedan.

Kako se oko nje stezao obruč, Williams je rekla da je čak osjetila nelagodu što će upravo ona biti osoba koja će ju izdati. I pitala se, hoće li Sorokinova ikad shvatiti da je upravo Williams ta koja joj je dovela policiju.

Kad ju je Anna nazvala tog popodneva, njihov razgovor je bio ležeran kao da se ništa strašno u njihovom prijateljstvu nije dogodilo.

"Bilo je zapanjujuće kako smo brzo uspostavile kontakt i razgovarale kao nekad.", piše Williams.

"Ja sam na rehabilitaciji", povjerila je. Trebala je biti 30 dana, a bila je tamo već dva tjedna.

"Drago mi je da dobivaš pomoć", odgovorila sam. Nisam pitala od čega se odvikava.

"Smiješ li na plažu?" pitala sam ju, a ona je rekla da im daju dosta vremena za to jer je Centar za odvikavanje bio preko puta obale Pacifika. Rekla je da je u posljednje vrijeme počela igrati golf jer objekt ima vezu s lokalnim klubom u Calabasasu.

Damir Džeba Damir Džeba Life Razbjesnio Tuđmana: Na kokainu 'orao' maćuhice ispred HNK

Rekla je i da je tu već upoznala nekoliko novih prijatelja – naravno – jer u Centru za odvikavanje su i bili sami bogataši. No, veza se nakon 10 minuta prekinula, a onda mi je poslala poruku da mora na nove aktivnosti.

Williams je počela proučavati bilješke iz razgovora i počela je s vlastitom istragom. Veliki broj luksuznih centara za rehabilitaciju nalazio se na rubu, na pacifičkoj obali u blizini Malibua, ali policajac McCaffrey i ja usredotočili smo se na dva koja su najviše sličila Anninim opisima.

Koštali su oko 60.000 dolara mjesečno, a bili su među najluksuznijim centrima za odvikavanje na svijetu i Anna je sigurno izabrala jedan od njih. Iako se činilo da smo blizu, zbog propisa o privatnosti u zdravstvu nije bilo lako provjeriti gdje se nalazi.

Konačno, 1. listopada sam sletjela u LA i primila poruku od Anne u kojoj me pitala jesam li stigla. Pitala me gdje odsjedam i odgovorila sam joj u 'Four Seasons'.

"Još si na istom mjestu?" pitala sam a ona je odgovorila da je, ali da me moli da nikome o tome ne govorim. Htjela je da ju tamo posjetim, ali sam to odbila. Predložila sam joj ručak 3. listopada.

Zabave bogataša Opasne orgije Life Opsceni tulumi bogatih Arapa: "To u životu niste vidjeli"

"Naravno", odgovorila je. Dan prije našeg ručka nazvala sam policajca McCaffreya. Bilo je 11 ujutro i čak sam i sama sumnjala da će se Anna pojaviti. Osveta nikad nije bila moj motiv. Šteta je već ionako bila učinjena, vrijeme se ne može vratiti, niti će išta odagnati stres koji sam proživjela zbog financijskog kraha koji mi je prouzročila. Anne sam se već dugo bojala, ali sad kad sam joj bila tako blizu, opasnost se činila manjom. Policajac McCaffrey mi je potvrdio da su prijevare jedini način na koji zarađuje novac. Anna mi je opet poslala poruku i pitala koliko imam vremena za ručak? Odgovorila sam 'sat i pol'.

"OK, u podne. Ti biraš mjesto", a ja sam predložila restoran 'Joan's on Third'.

Napokon uhapšena

Jednom davno, ne tako davno, živjela sam svoj život koji mi se činio dobar. A onda sam upoznala Annu i brzo je upala u moj svijet. Plaćala mi je večere, pozivala na odmore, a ja sam mislila da joj je zauzvrat dovoljno moje društvo i pažnja. Kad sam ju izgubila kao prijateljicu, kao da sam izgubila dio sebe jer sam se razočarala u svoju vjeru da su svi ljudi dobri.

Poruka od policajca McCaffreyja doša je već u 9 i 18 minuta. Uhitili su ju tijekom šetnje u Los Angelesu i prevezli ju u zatvor u Malibuu", piše Williams koja, kako je rekla, nije htjela osvetu, nego samo da i Anna doživi jednom ono što je i sama priredila svojoj prijateljici. Da povjeruje u njezine laži.

Specijalna policija Krvavi svijet Life Dosje: Kako je hrvatska mafija reketarila bogataše

Budući da takve priče obično završe na filmu, tako je i sa Anne 'Delvey' Sorokin. Netflix je već počeo snimati, a HBO upravo priprema seriju u nekoliko nastavaka o ovoj vrhunskoj prevarantici. No, državni odvjetnik već se pobrinuo da 'Delvey' koja je osuđena na 12 godina zatvora, od toga ne dobije ni centa.

Naime, Netflix je već uplatio njezinom odvjetniku prvih 30.000 dolara, a trebao bi još 70.000. No, s tim novcem odvjetnik će podmiriti sudske troškove, a ostatak također neće doći do Anne zahvaljujući zakonu nazvanog 'Samov sin' koji sprečava mogućnost da kriminalci zarađuju novac od autorskih prava na priče o njihovim životima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.