Life
386 prikaza

Mali bosanski grad želi postati grad blizanaca

Blizanke Bužim
Euronews/Screenshot
Reporteri Euronewsa posjetili su Bužim, gradić u blizini granice BiH s Hrvatskom

Možete li zamisliti razred u kojem su većina učenika blizanci? U bosanskoj općini Bužim to je gotovo stvarnost, piše Euronews. Samo u osnovnoj školi ima više od dvadeset parova blizanaca, a u čitavoj općini stotinjak.

"Biti blizanac je super. Vidite, ona je bolja u školi od mene. Kad ja ne znam nešto, stalno mi pomaže u kući. Zajedno zadaću radimo, ali dijelimo puno stvari", kaže Merjema o sestri Merisi.

Učitelji i roditelji svjesni su da odgoj blizanaca nije lak zadatak. "To je jako teško. Treba biti i mama i prijatelj i psiholog. Morate biti i liječnik. Sve ono što nisu mame koje nemaju blizance. Ali opet, to je jako lijep posao", kaže Šefika Aldžić, majka blizanki Sare i Lare.

Znanstvenici još uvijek nemaju definitivan odgovor na pitanje zašto toliko Bužimljana ima blizance, ali pretpostavlja se da genetika igra veliku ulogu. Posebno kad se uzme u obzir da je okolica Bužima relativno mala, s oko 20.000 stanovnika. 

"Oni vole biti zajedno. Ne inzistaraju obično na tome, ali obično dozvoljavamo da su u istom razredu. Zato što oni obično dijele udžbenike, dijele školski pribor, pišu zadaću zajedno, kod kuće uče zajedno", opisuje rad s blizancima učiteljica Emina Alešević

Bužimski gradonačelnik odlučan je u korištenju zanimljivog fenomenan blizanaca. Želja Agana Buniža je da Bužim postane grad blizanaca.

"Naš je posao da promoviramo tu priču o Bužimu kao gradu blizanaca. Naš je posao da organiziramo susrete blizanaca, da li regionalnog, da li lokalnog ili državnog karaktera. Kroz takve manifestacije bismo mogli više mjesta dati znanosti i stručnjacima. Ljudima koji će sa svih gledišta pratiti taj fenomen", ispričao je Bunić za Euronews.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.