Life
5521 prikaza

Masoni otkrivaju zašto su postali članovi Velike lože

Masoni, Slobodni zidari - Ujedinjena velika loža Engleske
1/14
Business Insider
Teoretičari zavjera bit će razočarani onime što su rekla tri člana od njih 200.000 iz Engleske

Business Insider krenuo je u još jedan pokušaj demistificiranja Slobodnih zidara tako što je poslao svoje novinare da o tome popričaju s onima koji su u tome, sa slobodnim zidarima. Ujedinjena velika loža Engleske ima 200.000 članova, podijeljenih u 7000 loža diljem zemlje. Među njima su i liječnik dr. Jack Gilliland, trgovački menadžer u izvjesnoj tehnološkoj tvrtki Elliott Chevin i šef službe za korisnike u izvjesnoj svjetskoj obrazovnoj kompaniji Barry Hayward.

"Moj otac je bio slobodni zidar, kao i moj djed, pa sam i ja pitao mogu li se učlaniti. Oni su bili oduševljeni. Imao sam neformalni intervju, pitali su me nekoliko stvari", kazao je Chevin. Slijedila je ceremonija primanja i sve to dogodilo se prije 20 godina. "Moje zanimanje za slobodno zidarstvo pojavilo se još u djetinjstvu. Viđao sam kako se moj djed i moj otac spremaju odlaziti na sastanke. Vidio sam da u tome uživaju. Jako su me privlačili povijest i misticizam koji je okruživao Slobodne zidare", otkrio je dr. Gilliland.

Masoni, Slobodni zidari - Ujedinjena velika loža Engleske | Author: Business Insider Business Insider

Povijest i specifična aureola bili su zanimljivi i Haywardu. No, u njegovom slučaju inicijativa je došla sa strane, ne od njega. "Jednog dana prijatelj me je pitao bih li bio zainteresiran pridružiti se. Rekao mi je neka pošaljem pismo u Ložu da sam zainteresiran za članstvo, kao i čime mislim da mogu pridonijeti Loži", rekao je. I u njegovom slučaju uslijedili su intervju i potom odlučivanje o primanju.

"Kad sam se tek učlanio, imao sam osjećaj da sam se učlanio u samo jednu ložu. Međutim, ispalo je da sam se učlanio u puno veće udruženje", kazao je dr. Gilliland. Stekao je prijatelje iz udaljenih loža, ispalo je da je tu našao način za pronaći ljude bliskih nazora, posebno mlade ljude kao što je i on sam.

"U Slobodnim zidarima povremeno imamo nastipe kad govorimo o određenoj temi. To mi se pokazalo korisnim jer sam tako stekao vještinu koju sam mogao primijeniti i na poslu, da s puno većim samopouzdanjem držim govor pred ljudima", kazao je Hayward. Chevin je rekao da je kroz slobodno zidarstvo upoznao svu silu zanimljivih ljudi, posebno zato što u okviru svog posla mora često putovati u razne dijelove svijeta. A u svim tim mjestima upoznao je neke slobodne zidare.

Marijan Hanžeković Tajno društvo Life Tko će naslijediti Hanžekovića u masonskoj loži?

I on je rekao da je, zahvaljujući sastancima, stekao neke vještine koje mu pomažu u svakodnevnom životu. "Usto, na tim sastancima nalazim odlično distanciranje od užurbanosti svakodnevnog posla, života", kazao je. O samoj ceremoniji primanja u članstvo dr. Gilliland nije rekao ništa iole detaljno. "Sad sam član zauvijek", rekao je.

Ali je zato Hayward bio nešto pričljiviji, mada, niti on nije otkrio kako točno izgleda ritual: "Bio sam u prostoriji s puno ljudi koje sam znao, ali i dosta onih koje nisam poznavao. Bilo je to ugodno, prijateljsko okruženje. Time je počela moja fantastična priča. A nakon sastanka imali smo zgodan obrok, nekoliko pića i to je bilo to." Chevin je također opisao veliki skup onih koje je poznavao i onih koje nije poznavao.

"Osjećaš se kao superzvijezda, jer svi su oni tamo zbog tebe. Ali i ti si tamo zbog njih. Automatski, to znači da si okružen samim prijateljima, i to prijateljima za cijeli život", kazao je. Direktor cijele engleske ujedinjene lože David Staples rekao je da je ritual važan zato što ih povezuje s korijenima slobodnog zidarstva još iz Srednjeg vijeka. Rekao je da postoje tri rituala koja običavaju održavati.

Masoni, Slobodni zidari - Ujedinjena velika loža Engleske | Author: Business Insider Business Insider

Prvi je ceremonija primanja, za koju je objasnio da sadrži elemente kroz koje novi član otkriva kakav je doista, da podsjeća članove da nisu svi isti, da će nekad kroz život neki biti uspješniji od drugih i da je uspješnijima dužnosti pomoći manje uspješnima. Za drugu ceremoniju nije objasnio o čemu je riječ, osim da se održava kasnije tijekom članstva, da im ona pomaže pronaći tko su u životu i društvu i kako da budu bolji ljudi. Za treću ceremoniju, zapravo treći stupanj kako je rekao, važno je da ih poučava tome da smo svi smrtni na ovom svijetu i da je važno da što bolje iskoristimo svoje vrijeme u tom životu.

Scene nekih rituala i mnoštvo masonske ikonografije možete pogledati u galeriji slika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.