Life
290 prikaza

Matematičar Bauk: Precizno pogodio tko osvaja medalje na OI

Arsen Bauk i hrvatski olimpijci
PIXSELL
Arsen Bauk je prije Olimpijskih igara u Riju složio tablicu osvajatelja medalje, a da se kladio osvojio bi popriličnu količinu novca

Netom završene Olimpijske igre otkrile su jedan neobičan hobi bivšeg ministra uprave i prvog matematičara SDP-a Arsena Bauka.

Naime, prije službenog početka natjecanja Bauk, inače bivši košarkaški sudac i zaljubljenik u sport, izradio je detaljnu tablicu u kojoj je stavio matematičke prognoze osvajatelja medalja u svim sportovima u kojima su se održavala natjecanja u Rio de Janeiru. Favorite po sportovima prognozirao je na temelju rang liste, rezultata zadnjih svjetska prvenstva, a ponegdje kombinacija raznih parametara.

Šime Fantela i Igor Marenić | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Nakon završetka igara Bauk je analizirao prognoze s ostvarenim rezultatima i ispalo je kako je bio vrlo precizan. 

"Od 208 zemalja za 156 njih je razlika unutar jedne osvojene medalje, a još 21 je između jedne i dvije. Točno 127 od 974 medalje podijeljenih na natjecanju je došlo izvan mojih tablica", pohvalio nam se Bauk u analizi svojih prognoza i dodao kako 69 posto onih koje je on stavio kao favorite za zlato je dobilo medalju.

Hrvatskoj je matematički prognozirao 9,1 medalju, a naši su se Olimpijci vratili s 10 medalja. 

"Devet zarez jedan je ipak više od devet, dakle bliže deset", kaže Bauk.

Precijenio je doduše SAD kojima je prognozirao 16,6 medalja više ili Rusiju koja je dobila 12,2 medalja više, dok je domaćinu Brazilu prognozirao ostvarenih 19 medalja. Precizan je bio u prognozi Kine i Italije.

Bauk porijeklom s Brača, poznat je kao najštedljiviji političar u Hrvatskoj pa se sa svojim prognozama nije usudio okušati u kladionicama, već mu je to zanimacija.

Jedan od poznatijih SDP-ovaca na našu opasku kako je Bauk bio vrlo precizan u prognozi medalja na OI u svojim tablicama odmah nam je odgovorio da "što tako ne pogađa mandate SDP-a na izborima".

"Ja pogađam uvijek, samo neka svi oni omoguće na terenu da pogodim bolje rezultate", kroz smijeh će Bauk koji već najavljuje novu tablicu za nadolazeće Zimske Olimpijske igre za dvije godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.