Life
253 prikaza

Međimurci za svaki dan u tjednu imaju drukčiji pušipel

1/6
Ivo Kozarčanin/Express
Moslavac, šipon, furmint ili mosler nazivi su velike bijele sorte kojoj su se međimurski vinari posebno posvetili pa nude sedam stilova vina

Vidjevši vino u čaši, malo tko bi rekao da polusuhi Pušipel 2012. vinarije Kocijan iz Štrigove u Međimurju ove godine “slavi” deseti rođendan. Bojom gotovo da dominiraju zelenkasti tonovi, kao da je riječ o prošlogodišnjoj berbi, ali aroma nedvojbeno upućuje na zrelost vina koje miriše po zrelom žutom voću poput dunje ili marelice. Okus je ponovno mlađahan. Vino ima neprovrela šećera koji je lijepo ogrnuo gorkoću, a slasti pridonosi i nešto više od 13,5 posto alkohola. No grožđe je u berbi očigledno imalo iznimno visoke kiseline koje su, s mineralnošću izvučenom iz tla, vinu osigurale prekrasnu svježinu. Tri godine stariji Pušipel 2009. obitelji Štampar iz Svetog Urbana pokazuje, pak, zrelost svim osjetilima. Boje je staroga zlata, fina se patina osjeća u mirisu, a okus je vrlo ugodan, no i nadasve nježan.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Ta su dva vina bila vrhunac predstavljanja Pušipela, međimurske robne marke tijekom tradicionalnog vinskog festivala Urbanovo u Štrigovi. Riječ je o vinima od sorte koju zovemo i moslavac, zato što vjerujemo da potječe iz Moslavine. Slovenci joj tepaju šipon, njemački je naziv zopfner, austrijski mosler, u Transilvaniji je zovu som, a ostali je znaju kao furmint. U Mađarskoj je najvažniji sastojak slavnih slatkih vina iz Tokaja. Međimurci su preuzeli naziv na koji su naišli u zapisu iz prve polovice 19. stoljeća. Potom mu se izgubio trag, ali vratili su ga članovi Udruge vinara i vinogradara “Hortus Croatie”. Proveli su i klonsku selekciju trsova te osmislili posebnu bocu u koju pune Pušipele iz dvije linije: Classic kao svježa vina i Prestige kao odležana.

Na prezentaciji uoči Urbanova predstavili su vina podijeljena prema tipu u sedam grupa. Nisu, vjerojatno, planirali po jedan tip za svaki dan u tjednu, ali imaju ih za ozbiljan obrok u pet ili više slijedova.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Počelo je odličnim osvježavajućim aperitivnim pjenušcem Roko Banfi Brut Željka Novaka iz Gornjeg Hrašćana koji nema oznaku berbe, a bazno je vino iz 2019. Slijedio je Jakopićev Terbotz Brut, kompleksniji i zreliji pjenušac od grožđa iz 45 godina starog vinograda. Dvije godine je odnjegovan na finom talogu i odlično može pristajati kamenicama. Treći tip pjenušca bio je Tomšićev Zlatni Zvir s oznakom Dry. Iako to znači “suh”, u pjenušavom svijetu je riječ o slađem vinu. Ima 15 grama neprovrela šećera, ali i fine kiseline pa je u dobrom balansu. Može se poslužiti uz tjestenine s vrhnjem.

Prošlogodišnje Pušipele, osvježavajućih aroma jabuke i vinogradarske breskve te primjerenog okusa, predstavile su vinarije Kerman, Kunčić i Munđarov breg. Ta su vina za stolom ponajbolje društvo masnijoj ribi. Zreliji je bio Cmrečnjakov Pušipel Mađerka 2020. Nazvan je po Mađerkinu bregu, prekrasnom vinogradarskom položaju koji obitelj Cmrečnjak “dijeli” s prijateljima Štamparima. Odležao je neko vrijeme na finom talogu u bačvi od akacije koja vrlo nježno utječe na miris i okus vina i lijepo bi popratio škampe.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

U hrastovim su bačvama odnjegovani Preinerov Pušipel, Cmrečnjakov Xtreme i Prestige vinarije Dvanajščak-Kozol. Svi su berba 2019. i u tanjuru sigurno vole more: ribu i hobotnicu, a Xtreme i teletinu, ispod peke.

Nakon odličnih arhivskih vina opisanih na početku, priča je završila slatkišem: izbornom berbom bobica 2018. Borisa Novaka. Grožđe je brao 22. prosinca, a vino je zadržalo finu svježinu i ugodno se u njemu osjeti plemenita plijesan. Dugo traje pa se i lijepo prijepodne s pušipelom dugo pamtilo.

 | Author: PROMO PROMO

Pušipel Prestige pristaje roštilju, pa i plavoj ribi

Od pomno probranoga grožđa sorte moslavac, dijelom i prosušenog na trsu, vinarija Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca radi Pušipel Prestige. Fermentaciju pokreću prirodni kvasci, a vino odležava na finom talogu godinu dana u bačvicama od akacije i hrasta. Na godinu proizvedu 1500 boca. Berba 2019. punog je, izrazito mineralnog okusa i fino će popratiti nježnije meso s roštilja, ali i carpaccio od gofa ili tune. U internetskoj prodavaonici atrox-zadar.hr butelja stoji 115 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.