Life
257 prikaza

Međimurci za svaki dan u tjednu imaju drukčiji pušipel

1/6
Ivo Kozarčanin/Express
Moslavac, šipon, furmint ili mosler nazivi su velike bijele sorte kojoj su se međimurski vinari posebno posvetili pa nude sedam stilova vina

Vidjevši vino u čaši, malo tko bi rekao da polusuhi Pušipel 2012. vinarije Kocijan iz Štrigove u Međimurju ove godine “slavi” deseti rođendan. Bojom gotovo da dominiraju zelenkasti tonovi, kao da je riječ o prošlogodišnjoj berbi, ali aroma nedvojbeno upućuje na zrelost vina koje miriše po zrelom žutom voću poput dunje ili marelice. Okus je ponovno mlađahan. Vino ima neprovrela šećera koji je lijepo ogrnuo gorkoću, a slasti pridonosi i nešto više od 13,5 posto alkohola. No grožđe je u berbi očigledno imalo iznimno visoke kiseline koje su, s mineralnošću izvučenom iz tla, vinu osigurale prekrasnu svježinu. Tri godine stariji Pušipel 2009. obitelji Štampar iz Svetog Urbana pokazuje, pak, zrelost svim osjetilima. Boje je staroga zlata, fina se patina osjeća u mirisu, a okus je vrlo ugodan, no i nadasve nježan.

Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude. Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima. S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima, ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.