Life
70545 prikaza

Mercedes smrti: Poginuli su u autu koji nije smio na cestu

Posljednje snimke Princeze Diane i Dodia Fayeda
Press Association/PIXSELL
Auto u kojem su život izgubili Diana i Dodi bio je smrtna klopka, ali svi su ignorirali upozorenja

Mercedes koji je princezu Dianu i Dodija Fayeda odvezao u smrt "bio je opasan krš koji nije smio na cestu, ali upozorenja su svi ignorirali". Šokantan je to detalj vezan uz smrt princeze Diane koja je poginula prije 21 godinu.

Upozorenje da auto nije siguran i da pri brzini većoj od 60 kilometara nije stabilan došlo je samo dva mjeseca prije fatalne nesreće u Parizu 31. kolovoza 1997. godine.

Mercedes S280 Diani, Dodiju i njihovom vozaču osigurao je hotel Ritz, koji je u vlasništvu Dodijevog oca Mohameda Fayeda, a auto je bio u vlasništvu agencije Etoile Limousines, koja je Ritzu iznajmljivala aute i vozače.

Brat Kate i Pippe Middleton, James JAMES MIDDLETON Life Misteriozan život brata Kate Middleton

Mercedes je bio izuzetno opasan, a početkom te godine čak je bio ukraden i sudjelovao je u nesreći, u kojoj se nekoliko puta prevrnuo na krov. Auto je bio potpuno uništen, ali na čuđenje nekih stručnjaka ipak su ga poslali na popravak, umjesto da su ga skroz povukli.

To je ispričao Pascal Rostain, pariški fotograf, čiji prijatelj je radio u to vrijeme u Ritzu i on mu je prepričao cijelu aferu s tim Mercedesom. Njegov je prijatelj bio vozač u Ritzu i jednom prilikom je odvezao Mercedes na testnu vožnju i primijetio da auto nije pouzdan, te je upozorio svoje šefove.

"Moj prijatelj je dva mjeseca prije nesreće menadžeru Ritza izričito rekao da se tog auta moraju riješiti. Posebno mu je napomenuo da auto radi velike probleme pri vožnji bržoj od 60 kilometara na sat.

No, to nije bio jedini problem s 'ukletim' Mercedesom. Kupljen je u rujnu 1994. godine za 85.000 funti. U siječnju 1995., samo četiri mjeseca nakon kupnje, ga je ukrao zatvorenik koji je uvjetno pušten na slobodu i divljački se vozio s njim po predgrađima Pariza. Vozio ga je brže od 100 kilometara na sat i više puta se s njim prevrnuo na cesti.

princeza Diana i princ Harry | Author: Martin Keene/Press Association/PIXSELL Martin Keene/Press Association/PIXSELL
Tadašnji vlasnik auta dobio je od osiguravajuće kuće odštetu i to u gotovo cijelom iznosu u kojem je plaćen, jer su to smatrali novim autom, ali uz objašnjenje da je auto nepopravljiv. Vlasnik auta, Eric Bousquet je čak tražio od osiguravajuće kuće da mu vrate auto da ga popravi, ali su ga odbili i rekli da bi auto bio nesiguran i opasan čak i nakon popravka.

Tu sad dolazi najnevjerojatniji dio priče. Auto je proglašen smećen i odvezen na otpad, ali tamo ga je našao neki mehaničar, koji ga je uzeo, popravio i prodao agenciji Etoile Limousines. Neils Siegel, koji je tada radio u agenciji je rekao da su Mercedes platili 40.000 funti, ali odbio je komentirati navode da auto nije bio za vožnju.

Istraga nakon smrti nije bila fokusirana na Mercedes u kojem su poginuli, a tek je jedna osiguravajuća kuća napravila testove koji su pokazali da auto nije smio na cestu unatoč tomu što je bio popravljen.

U dokumentarcu koji će se uskoro prikazati, sugovornici su kazali da su bili prilično iznenađeni kad su shvatili da francuski i britanski istražitelji nisu pokazali nikakav interes za povijest tog Mercedesa koji ja završio smrskan ispod pariškog mosta.

Na kraju su kao krivca proglasili vozača Henrija Paula jer je izgubio kontrolu nad vozilom u tunelu Alma, proglasili da je bio pijan, te na antidepresivima i da nije mogao kontrolirati vozilo dok su ih proganjali fotoreporteri. Također su kao faktor koji je bio jedan od presudnih za pogibiju naveli činjenicu da Diana nije bila vezana. No, o Mercedesu i činjenici da je u jednom trenutku taj isti auto bio na otpadu nitko nije spomenuo niti se itko tim podatkom bavio.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Xavier 23:53 31.Kolovoz 2018.

    No, to nije bio jedini problem s 'ukletim' Mercedesom. Kupljen je u rujnu 1944. godine za 85.000 funti Pazi molim te merc iz 1944. !!!!!!!!!!!!

  • patkovic 22:16 31.Kolovoz 2018.

    dobar limar sve vrati u milimetar