Life Kraljevsko vjenčanje
3809 prikaza

Nesretna vjenčanja imperija: Od Wallis do Diane

Wallis, Edward, Diana i Charles
1/6
News Syndication/PIXSELL
Iako nisu opstale u ulogama princeza, a i vjenčanja su im bila različita, Wallis i Diana su, svaka na svoj način, reformirale monarhiju

Vjenčanje jednih bilo je "događaj stoljeća" , dok se drugi par ženio u u egzilu, jedni su potrošili 34 milijuna dolara, a drugima su, navodno, prijatelji posuđivali novac. No i jedni i drugi su formirali lice današnje britanske monarhije, brakovi im nisu bili sretni (iako je jedan čak i opstao), a mahnito su ih pratili i mediji.

Diana i Charles s jedne strane, te Wallis i Edward VIII s druge čak su i obiteljski povezani. Šest mjeseci prije no što je Edward oženio Wallis radi svoje ljubavi abdicirao je te prijestolje prepustio mlađem bratu, Georgeu VI, čija je kći današnja kraljica Elizabeta II, a njezin je pak sin, i prijestolonasljednik, upravo Charles.

Morčići na riječkom karnevalu Smrt morčića Life Nestaje li slavna hrvatska tradicija zbog Harryja i Meghan?

Charles i Diana bili su dio bajke koja je fascinirala čak i mnoge koji su se, ideološki, protivili ideji monarhije i plemstva. Charles je svoje dvadesete proveo nižući afere koje se čak nije niti trudio pretjerano sakriti. Slušao je savjet svoj pra-strica, Lord Mountbattena koji mu je rekao neka se "do braka iživi". A brak je, posebno monarhiji, važna institucija, gotovo neraskidiva. I zato je, kada je u svojim tridesetima počeo pretraživati kraljevstvo, Charlesu i njegovoj obitelji bilo izrazito važno kakvu će djevojku pronaći. 

Njegovim vezama i aferama usprkos, tražila se, naravno, djevica. Pametna, lijepa, skromna, pristojna i plave krvi, činilo se da će u svijetu kojeg je odavno zahvatio val feminizma biti teško pronaći modernu Pepeljugu. No, Windsori su to sve pronašli u Diani Spencer. Jedva dvadesetogodišnja pomoćnica tete u vrtiću nije imala nikakvih iskustava s muškarcima, bila je gotovo "plavije" krvi od Charlesa (svoje pretke prati do 15. stoljeća, a u rodu je i s Winstonom Churchillom), i pri tome prekrasna i šarmantna.

Da bi, kako Vanity Fair piše, Pepeljuga priča bila još bolja, Charles je godinama prije hodao s njezinom sestrom Sarah, a Diana je, da se nauči vrijednost novca, tri godine za minimalan džeparac čistila odaje starije sestre. 

Wallis je, pak, bila nešto sasvim drugo. Amerikanka Wallis Simpson, rođena 1986. u Pennsylvaniji budućeg je kralja upoznala kao odrasla žena koja je u to doba bila u svom drugom braku. Sa svojom burnom prošlosti, brojnim aferama i čestim psovanjem nije niti dolazila u obzir da bude buduća kraljica. Kralju je zabranjen brak sa ženom koja nije Britanka, ne pripada protestantima (Crkva Engleske), te je, kao u ovom slučaju, razvedena.

Princ Harry i Meghan Markle TROŠKOVNIK Life Cjenik kraljevskog vjenčanja: Vjenčanica, torta, hrana...

Obitelj je Edwardu, kojega su u familiji zvali David, govorila da mora prekinuti vezu, a kada je 1936. postao kralj rečeno mu je, najozbiljnije, da je vrijeme da počne "tražiti suprugu".

Edwardov otac, kralj George V, navodno je oduvijek htio da titula kralja ne ode Edwardu već mlađem bratu Albertu i njegovoj kćeri Lilibeth - današnjoj kraljici Elizabeti II, pa su Edwardovu abdikaciju neki doživjeli kao prst sudbine. U siječnju 1936. godine preminuo je George V, a Edward je postao kralj, no na toj se poziciji zadržao niti 11 mjeseci.

U posljednjem očajničkom pokušaju da zadrži najbolje od oba svijeta Edward je molio premijera da sklopi morganatski brak sa Simpson - brak nejednakih po tituli tijekom kojeg ona, formalno, neće postati kraljica niti će njihova eventualna djeca naslijediti titule. Molba je odbijena, a on je napravio je nezamislivo. Umjesto žene, on se odrekao krune koja je sletjela u krilo njegovom nepripremljenom mlađem bratu, Charlesovom djedu.

Princ Harry i Meghan Markle NEMA MILOSTI Life Osveta za Dianu: Na Harryjevom vjenčanju bit će jedan novinar

U ime ljubavi prema Wallis Simpson kralj Edward VIII abdicirao je 11. prosinca 1936. godine uz riječi "shvatio sam da je nemoguće nositi težak teret odgovornosti i obavljati moje kraljevske dužnosti bez ljubavi i pomoći žene koju volim".

Vjenčanja parova su, baš kao i njihove sudbine, bila potpuno različita, iako je zajedničko to da se niti mladenci niti gosti kasnije nisu mogli dogovoriti oko toga je li im je to bio najljepši, ili najgori dan života.

Diana je u kasnijim intervjuima (posebno kada je razvod bio finaliziran) tvrdila kako nije "imala pojma što radi, a osjećala se kao janje koje ide na klanje", no dio gostiju kaže kako su princeza i princ bili iskreno sretni, plakali su od sreće i uživali u svakom trenutku.

"Iskreno ti mogu reći da sam nekoliko puta skoro zaplakao od dragosti", napisao je prijatelju Charles, koji u tom trenutku nije shvaćao da je Diana tvrđi orah i kompliciranija djevojka no što se činilo. Medeni je mjesec, navodno, bio period otrežnjenja, kada je Diana shvatila da se udala za muškarca koji pola dana čita (i onda samo o tome želi i pričati), a navečer ugošćuje političare i umjetnike. Na nju nije uopće obraćao pažnju.

Naime, dok je Wallis prije braka sa Edwardom provela godine, Diana je Charlesa, rekla je jednom, prije svadbe vidjela ravno 13 puta.

No, iako je možda bila mlada i neiskusna, točno je znala što želi od vjenčanja koje je pratilo preko 750 milijuna gledatelja. Za kreatore haljine odabrala je relativno nepoznate Davida i Elizabeth Emanuela, čije je haljine voljela Bianca Jagger. 

Kraljevska obitelj Tajni signali Life Kraljičin šifrarnik: Čuvajte se kad vrti prsten

"Znala je točno što želi. Od volumena haljine koji će jedva stati u automobil, preko pufastih rukava i beskrajnih metara svile, dijamantne potkove za sreću na remenu, antikne čipke s biserima, pa sve do toga da je htjela najdulji šlep u povijesti monarhije", kažu dizajneri čiji je atelje bio pod opsadom. U smeće su morali bacati lažne nacrte, a prave ili paliti ili skrivati u dvostrukom sefu, a palača im je platila i dodatne zaštitare. 

Diana je na petama cipelica imala izvezena slova D i C, a šlapice i cipele bile su ukrašene tisućama perlica i dijamantića. U slučaju da kiši napravljen je i poseban kišobran ukrašen perlama. Bilo je to ostvarenje svih njenih snova i fantazija o haljini dostojnoj princeze.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.