Life
31243 prikaza

Misterij: Jesu li Vrata Sunca prolaz u drugu dimenziju?

Wikimedia Commons
Vrata su postavljena na istom mjestu gdje su nađena, no nije sigurno da je to njihova originalna lokacija

Znanstenike i dalje zbunjuje jedan od najpoznatijih spomenika Južne Amerike, Vrata Sunca, koji se nalazi u Boliviji, u gradu Tiahuanacu. Grad Tihuanacu je, prema predaji, odabrao bog Inka, Virachoca, za početak života na Zemlji. 

Tihuanaca se danas nalazi na 200-tinjak metara nadmorske visine, no neka istraživanja kažu da je nekada bio luka.
Dvanaest tona težak monolit otkrili su europski istraživači sredinom 19 stoljeća.

Spomenik je nađen ispod slojeva finog pjeska, ležao je horizontalno, a u sredini je imao pukotinu (neki smatraju da je posljedica potresa).

Vrata su uspravljena i postavljena na istom mjestu gdje su nađena, no nije sigurno da je to njihova originalna lokacija. Teorije navode da su se izvorno nalazila na nekom drugom mjestu, možda unutar hrama Puma Punku.

Vrata sunca isklesana su iz andskog vulkanskog kamena, široka su četiri, a visoka tri metra. 
I simboli koji su uklesani u kamen nailaze na mnoge interpretacije. Pretpostavlja se da je središnja figura upravo Viracocha, neki u njoj vide Boga Sunca, a neki Boga plača.

Glava je okružena krunom od 24 zrake sunca od kojih sedam završava glavama jaguara, a 17 koncentričnim krugovima. Skulptura u rukama drži dva žezla na čijim krajevima su glave kondora. 

Mnogi se dvoume i o starosti Vrata, za koje neki smatraju da bi mogla biti i 1500 godina stara. U svakom slučaju, ni danas im nije otkrivena namjera što dovodi do mnogih teorija, od onih da su povezana s astrologijom i astronomijom, do toga da su bila portal za ulazak u drugu dimenziju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Castor3 19:55 21.Travanj 2017.

    U guzicu vode a ne u drugu dimenziju!

  • ada 15:22 21.Travanj 2017.

    ...treba ući kroz vrata, samo tako se može znati, da li je to put u drugu dimenziju....