Life
19260 prikaza

Misterij "Tamam Shud" nikada neće biti riješen

Stvari vezane uz misterij Tamam Shud
Tumblr
Truplo pronađeno da australskoj obali i danas nema objašnjenja, a jedini pronađeni dokaz nije odgonetnut

Na dan 1. prosinca 1948. more je izbacilo tijelo na obalu plaže Somerton u blizini australskog Adelaidea. Iako takav događaj ne postaje nužno internacionalna vijest, misterij povezan sa stvarima pronađenim uz njega svakako je. Uz samo je tijelo nepoznatog muškarca u ušivenom džepu hlača pronađen zagonetni smotuljak papira čije značenje do danas nije posve odgonetnuto - Tamam Shud.

Stvari vezane uz misterij Tamam Shud | Author: Tumblr Tumblr

Ubrzo je čovjek s fotografije postao jedan od najpoznatijih ljudi u Australiji iz jednostavnog razloga - nitko ne zna što je bio niti kako je umro. Tijelo naslonjeno na zid su uočili slučajni prolaznici oko 6:30 ujutro, a kako nije pokazivao znakove života, odmah su pozvai policiju.

Oni su utvrdili kako uz sebe nema nikakve identifikacije. Na njegovoj odjeći nije postojala niti jedna etiketa, a kasnije su otkrili kako je svaki odjevni predmet izrađen u SAD-u. Na desnom dijelu ovratnika stajala je ugašena, napola popušena cigareta.

Stvari vezane uz misterij Tamam Shud | Author: Tumblr Tumblr

U džepovima su se nalazile neke uobičajne stvari poput neiskorištene karte za vlak do obližnjeg Henley Beacha, jedna iskorištena autobusna kara iz Adelaidea, češalj, pakiranje žvakaćih guma, cigarete i šibice. Nakon detaljnijeg pregleda, pronađen je i unutarnji džep kao tajni pretinac. 

U njemu je bio komad papira istrgnut s posljednje stranice knjige perzijske poezije ' The Rubaiyat of Omar Khayyam '. Na komadu papira olovkom su bile ispisane dvije riječi: 'Tamam Shud '.

"Gotovo je"

Ubrzo je shvaćeno kako je to jedini predmet koji se može smatrati dokazom, a policija je krenula tražiti knjigu iz koje je papir istrgnut. Nakon nekoliko dana policija je zaprimila poziv od muškarca koji je rekao da je na dan ubojstva na stražnjem sjedalu svoh automobila pronašao knjigu, koju je po svemu sudeći netko tamo ubacio kroz napola spušten prozor.

Stvari vezane uz misterij Tamam Shud | Author: Tumblr Tumblr

Upravo je iz te knjige istrgnut dio stranice, a u njoj su pronašli i papirić sa šifrom ispisanom običnom olovkom. Od pet redaka naizgled nasumično ispisanih slova jedan je bio prekrižen, a tu je bio i broj telefona kojeg nije bilo u telefonskom imeniku.

Tko je ta medicinska sestra?

Ipak, pokušavajući kroz sve kanale, policija je utvrdila kako telefonski broj pripada Jessici Thompson, medicinskoj sestri čija se kuća nalazila svega nekoliko metara od same plaže gdje je pronađeno truplo.

Ona je tvrdila kako nikada nije vidjela žrtvu, a neki su svjedoci rekli kako su ga vidjeli na njenom pragu dan ranije. S obzirom da mu nije otvorila vrata, čovjek se okrenuo i zaputio se prema plaži. Nakon detaljnog ispitivanja, policija od medicinske sestre nije uspjela izvuči ništa previše korisno pa je već nakon nekoliko dana prekrižena s liste osumnjičenih.

Obdukcija je otkrila da je pronađeni muškarac bio izvrsnog zdravlja te odlične fizičke kondicije. Policija je posumnjala na trovanje kao uzrok smrti, no analize to nisu pokazale te ako je bila riječ o otrovu, radilo se o nekim posve nepoznatom u Australiji.

Stvari vezane uz misterij Tamam Shud | Author: Tumblr Tumblr

Sovjetski špijun?

Iako slabašni, dokazi su upućivali na to da je čovjek s plaže u Somertonu bio - Sovjetski špijun . Policija je posumnjala da je i Jessica bila špijunka, no za to su im nedostajali bilo kakvi konkretni dokazi.
Godinama kasnije, kada je Jessica umrla, policiji se javila njena kći Kate te im priznala kako je njena majka tečno govorila Ruski . Nije imala dokaza kojima bi potvrdila da je bila ruska špijunka, no rekla je kako je upravo na to sumnjala od malih nogu. Rekla im je također kako je njena majka poznavala mrtvaca s plaže te kako je s njim bila i u vezi. I ne samo to, vjerovala je kako je njen polubrat dijete misterioznog čovjeka .

Unatoč novim informacijama, vlasti su odbile dopustiti ekshumaciju posmrtnih ostataka kako bi se napravio DNA test. Misterij je tako i dalje ostao - misterij.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gorangog 09:45 17.Siječanj 2017.

    Misterij "Tamam Shud" riješen- to je Ivica Olić