Life
11731 prikaza

Misterij vile s 2000 vrata: Kuću su projektirali duhovi?

Kuća Winchester u Kaliforniji
Wikimedia Commons
U kući su stepenice koje vode do stropa, prozori koji gledaju iz jedne sobe u drugu, a vlasnica nikad nije spavala više od dvije noći zaredom u istoj sobi

Kad je William Winchester preminuo 1881., svojoj je supruzi Sarah Winchester ostavio ogromno bogatstvo na raspolaganju. S naslijeđenih 20 milijuna dolara, ona je odlučila izgraditi ogromnu kuću na 65 hektara na području Santa Clare, u Kaliforniji.

Budući da je bila sama i bez djece, Sarah je postala depresivna nakon smrti muža, a bol je odlučila zatomiti baveći se izgradnjom svoje ogromne palače. 

Kuća Winchester u Kaliforniji | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
No, pritom nije bila psihički najstabilnija, pa je planove o gradnji mijenjala svakodnevno, izluđujući građevinske radnike. Ipak, budući da su bili vrlo dobro plaćeni, nije im preostalo ništa drugo nego je slušati.

Ukleta palača

Naposljetku je sagrađeno zdanje imalo 300 soba na čak 7 katova, 13 kupaonica, dvije balske dvorane, 6 kuhinja, 47 kamina, 2 podruma i 3 dizala.  Misterije koje okružuju Sarah i njena ekscentrična vjerovanja učinila su da se kuća i dalje smatra ukletom.
 
Ona nije unajmila arhitekta kako bi dizajnirao kuću, već je navodno bila u dosluhu s duhovima - koje je kontaktirala pomoću table. Oni su joj navadno davali instrukcije i upute, zbog čega su se planovi i toliko mijenjali.

Fenomen djece s crnim očima 5 jezivih slučaja Life Viđeni su: Djeca s posve crnim očima siju strah posvuda
Ipak, proces dozivanja duhova ima i svoju manu, pa su se uz one dobre javljali i oni mračni. U pokušaju da pobjegne od tih zlih duhova koji su je proganjali, Sarah je naredila i postavljanje vrata koja nisu nikud vodila. Vjerovala je  kako će njima namamiti duhove te biti sigurna.

Kao rezultat toga, ova vila imala 2000 vrata i preko 10 000 staklenih panela. Vrata koja lebde iznad kuhinje su jasan pokazatelj Sarahinih strahova.

Nelogičnosti kuće

Kuća Winchester u Kaliforniji | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Neke sobe čak imaju prozore koji gledaju na druge sobe. U nekoliko navrata, Sarah je zatražila izgradnju stepenica koje ne vodi nikuda, samo do stropa. Sarah je rekla kako je s duhovima komunicirala u “Plavoj sobi” gdje su se nalazili samo stol, stolice, ormar, olovke i papiri.

I vlasnicu je bilo strah kuće

Iako je Sarah imala svoju spavaću sobu, legenda kaže da nikada nije spavala u istoj prostoriji dvije noći zaredom kako joj duhovi ne bi mogli ući u trag. Iako se u kući nalaze dvije balske dvorane, nijedna od njih nije nikada korištena.
 
Sarah je bogatstvo pomagalo u njenoj ekscentričnosti. Voljela je crveno drvo, ali je mrzila crvenu boju, pa je sve moralo biti obojeno ili prekriveno.

Ukleti predmeti diljem svijeta PARANORMALNO Life 10 predmeta koje znanost ne može objasniti

Po cijeloj kući se može vidjeti uzorak paukove mreže, budući da je to bio omiljeni motiv gazdarice. Tijekom godina vila Winchester je smanjena na 4 kata i 160 soba, no do danas je ona ostala obavijena jezivim misterijem.

Iako je njena povijest bizarna, kuća se smatra prekrasnim primjerkom viktorijanske umjetnosti, kao i jednim od tehnološki najnaprednijih zdanja tog vremena.

Bila je opremljena grijanjem na paru, modernim WC-ima, pa čak i horizontalnim dizalima...

Nakon što je Sarah preminula 1922. godine, za sobom je ostavila ogromno bogatstvo. Bilo je potrebno čak šest tjedana kako bi se sredile stvari koje je za sobom ostavila. U jednoj od brojnih soba pronađeno je preko 25 tisuća dolara, što preračunato u današnju vrijednost iznosi oko 400 tisuća dolara.

Iako je nemoguće znati što je Sarah zapravo željela postići sa svojom neobičnom vilom, u njenoj ljepoti i misterioznosti se može uživati i danas, kroz turističke obilaske - jer nitko nije bio zainteresiran za život u njoj.

Pogledajte video:

(Kurir/Magazin.ba)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.