Life
21131 prikaza

Jezivo: Već 250 godina viđaju ukleti brod duhova

Fantomski brod Flying Dutchmen
Wikimedia Commons

Ako ste već čuli za brod Flying Dutchman (Leteći Nizozemac), vjerojatno ste ga vidjeli kako se uzdiže iz mora u Piratima s Kariba: Mrtvačeva škrinja. U holivudskoj franšizi o gusarima, taj je brod ozloglašen zbog sijanja straha i terora morem - istovremeno sposoban jedriti na površini kao i pod vodom - koban za sve koji mu se nađu na putu.

Dom mornare proždire zla sila Letećeg Nizozemca, oni gube svoju ljudskost, a ta ideja nije izašla iz glave scenarista holivudskog blockbustera, već je inspiracija stvaran brod i njegova brojna jezovita viđenja na pučini.

Prema legendi, Flying Dutchman je fantomski brod osuđen na plovidbu otvorenim morima i oceanima na cijelu vječnost, nesposoban da se ikad vrati kući. Mit potječe iz 17. stoljeća, kad se nalazio u folkloru pomoraca diljem svijeta, a čini se ne bez razloga.

Rani pisani tragovi o ukletom brodu sežu iz 18. stoljeća, a brojna navodna viđenja njegove čudovišne posade pune utvara bilježe se većinom u 19., pa i u 20. stoljeću.

Fantomski brod Flying Dutchmen | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Prema većini izvještaja, brod je i u daljini izgledao vrlo neobično, okružen nekom vrstom sablasne svjetlosti poput svjetlucave magle. U mornaričkim se pričama uprizorenje ovog broda smatra najgorim mogućim znakom nesreće koja se ne može izbjeći.

Prva tiskana referenca na brod nalazi se u "Putovanjima u razne dijelove Europe, Azije i Afrike tijekom 30 godina i više", objavljene 1790., čije je autorstvo pripisano Johnu Macdonaldu.

Dolazi u oluji

U jednom od prvih poglavlja piše "Vrijeme je bilo toliko olujno da su mornari rekli kako su vidjeli Letećeg Nizozemca. Česta je priča kako je taj brod došao u zaljev kako bi se sklonio od oluje te su željeli ući u luku, no zbog loše vidljivosti nikad nisu uspjeli i zbog toga se brod utvara prikazuje uvijek kad je loše vrijeme na moru".

Brod se spominje i u "Putovanju u zaljev Botany" iz 1795., u kojoj se britanski plemić George Barrington, pišući da "brod za mornare koji plove svjetskim morima nije fikcija, već stvaran strah koji ih uvijek prati".

Legenda se nalazi i u djelu "Scenes of Infancy" Škota Johna Leydena, koji ga naziva zajedničkim praznovjerjem pomoraca, a piše kako se najčešće uočava kod južnih obala Afrike, gdje su česti uragani i oluje.

Fantomski brod Flying Dutchmen | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mnogi su pokušali pronaći logično objašnjenje iza priče o Letećem Nizozemcu, a neki tvrde da je posada na njemu prokleta jer su bili teški zločinci, najčešće ubojice i pirati. Najčešće je pitanje tko im je kapetan, a prema povijesnim podacima stvarni je kapetan bio Bernard Fokke koji je plovio za nizozemsku East India kompaniju tijekom 17. stoljeća.

Pomagao im je vrag

Brod je postao legendaran zahvaljujući legendarnoj brzini kojom je plovio iz nizozemskih luka do Jave u Indoneziji. Tako je, jednom prilikom 1678. godine, prešao tu ogromnu udaljenost za samo 3 mjeseca i deset dana, što je bila tjednima brže nego bi to činili drugi. Upravo je dovelo do spekulacija da je vrag "kumovao" brzini tog broda zahvaljujući nekom neobičnom paktu koji su sklopili.

Viđen i za vrijeme Drugog svjetskog rata

Bilo je mnogo navodnih viđenja fantomskog broda, a Nicholas Monsarrat u svojoj je knjizi "Okrutno more" iz 1951. napisao kako je osobno svjedočio tom fenomenu na Pacifiku, dok je služio kao časnik Kraljevske mornarice tijekom Drugog svjetskog rata.

Fantomski brod Flying Dutchmen | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Možda jedan od najslavnijih izvještaja bio je onaj princa Georgea, koji je kasnije postao kralj George V. On je u mladosti tri godine plovio svjetskim morima u pratnji svog starijeg brata, princa Alberta Victora, kasnijeg kralja Edwarda VIII. Iz njihovog je zapisnika vidljivo da su Letećeg Nizozemca vidjeli 11. srpnja 1881., nedaleko od australske obale između Melbournea i Sydneya. 

"Fantomski se brod pojavio u neobičnom crvenom svjetlu" - napisali su.

Dok se brod princa Georgea približio mjestu gdje je trebalo biti enigmatično plovilo, ono je nestalo bez traga u svim smjerovima, iako je noć bila čista, a more mirno.

Svemu je kriva fatamorgana

Leteći Nizozemac bio je najveći strah pomoraca sve do kreiranja teorije uz poznavanje optike i znanosti. Kao što kraljevski dnevnik otkriva, more je bilo mirno i noć vedra, što je preduvjet pojave fatamorgane, optičkog fenomena koji je vrsta zrcaljenja zbog koje se pričinja da se u daljini vide predmeti, a uzrok je prelamanje zraka svjetlosti i totalna refleksija u različito ugrijanim slojevima zraka.

Fantomski brod Flying Dutchmen | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fatamorgana je česta u pustinjama i tropskim krajevima, kao i na moru, a u pučkom se vjerovanju pripisivala djelovanju vile Morgane. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • abc123 14:59 15.Srpanj 2017.

    Stvarno?! Ukleti Nizozemac?? Koliko ja znam to je Ukleti Holandez...

  • nelson 11:20 15.Srpanj 2017.

    možda vide stari jedrenjak i počnu umišljat svašta

  • eclipse2016 00:17 15.Srpanj 2017.

    Općeprihvaćeni naziv kod nas je "ukleti Holandez", nastao daleko prije Martinine pojave u našem medijskom prostoru. Doslovno prevođenje ponekad može dovesti do ovakvih smiješnih konstrukcija...