Life
34372 prikaza

Mračna strana raja: Na ovaj otok baš nitko ne želi ići

Maldivski otok smeća Thilafushi
screenshot/youtube
Nekoć prekrasna laguna pretvorila se u najsmrdljivije mjesto na svijetu

Maldivi su tropski raj na zemlji, s bijelim plažama i kristalno čistim morem. No, sva ta ljepota ima svoju cijenu te je samo jedna strana te zemlje koja se pokazuje turistima,

Maldivski otok smeća Thilafushi | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Ono mračno, smrdljivo i doista odvratno nešto je što ostaje skriveno, a upravo to je slučaj otoka Thilafushi.

To je mjesto nekoć bila laguna koja se nalazi nekoliko kilometara od glavnog grada Malea. Odlukom vlasti tamo je 1990-ih sagrađen umjetni otok čija je jedina svrha skladištenje ogromnih količina smeća.

Na njega svakog dana stiže oko 330 tona otpada i raznih opasnih materijala iz glavnog grada i luksuznih hotela.

Cijena raja

Ono što je počelo s najboljim mogućim namjerama, s desecima tisuća turista koji svakog tjedna dolaze u Maldive, to je unaprijed izgubljena bitka sa smećem. Prema službenim podacima, svaki turist na dan proizvede oko 3,5 kilograma smeća, a gotovo ništa se ne reciklira.

Velik dio smeća na otoku je spaljen kako bi se napravilo više mjesta, a odlažu se i elektronički uređaji, baterije, plastika i slični predmeti koji kontaminiraju zrak i vodu.

Ono što je također potresno je, da zahvaljujući činjenici kako brojni imigranti dolaze na Maldive "trbuhom za kruhom", posao pronalaze i na ovom otoku gdje neki od njih i žive, svakodnevno ugrožavajući svoje zdravlje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.