Life
8741 prikaza

Nacist kojeg nitko nije htio u svojoj državi

Jakiw Palij
REUTERS/Aaron Josefczyk
Godinama su ga pokušavali deportirati, ali nijedna država ga nije htjela prihvatiti

Bivši čuvar nacističkog logora Trawniki u Poljskoj, koji je bio dio još zloglasnijeg logora Majdanek Jakiw Palij u 95. godini života deportiran je iz New Yorka u kojem je živio od 1949. godine u Njemačku. No, njegovo izručenje nevjerojatna je priča o nacistu kojeg nijedna država nije htjela, a proces izručenja traje više od 14 godina. 

Palij je u Ameriku stigao tako da je u imigracijskim dokumentima lagao o tome što je radio za vrijeme Drugog svjetskog rata, a istražitelji su ga prvi put zapazili još 1993. godine.

Deset godina kasnije oduzeli su mu američko državljanstvo nakon što mu je dokazano da je lagao kada je aplicirao za američku vizu nakon rata, jer je tada naveo da je za vrijeme rata radio na očevoj farmi u Poljskoj, te u njemačkoj tvornici, dok je isti taj period zapraov bio čuvar u logoru Trawniki u okupiranoj Poljskoj.

Zlato nacista Nacističko zlato Life Ova blaga Drugog svjetskog rata nikad nisu pronađena

2004. godine sud je odredio da Palij mora biti deportiran, ali američke institucije godinama nisu uspjele nagovoriti nijednu državu da ga primi. Palij je naime rođen u dijelu koji je tada bio Poljska, danas je to Ukrajina, a služio je njemačkom nacističkom režimu.

Deportacija je konačno odrađena u utorak, nakon što su ga liječnici iz njegovog doma u Queensu posebnim zrakoplovom odvezli u Düsseldorf. Tamo ga je preuzeo Crveni križ i odveden je u starački dom blizu Münstera na sjeveru Njemačke.

Grad Ahlen u Njemačkoj, gdje izručen Jakiw Palij | Author: REUTERS REUTERS
Njemačka vlada ga dugo godina nije htjela primiti jer nije njihov državljanin, a Poljska i Ukrajina su svoje odbijanje pravdali argumentom da je Palij briga Njemačke.

Njemačka ni sad zapravo prema nijednom zakonu nije trebala primiti Palija, ali u dogovoru s američkim vlastima zaključeno je da je to 'jedini način i stvar koju bi Njemačka trebala napraviti'.

Eli M. Rosenbaum, voditelj odjela Ministarstva pravosuđa zaduženog za progon i hvatanje nacista, izjavio je kako nije vjerovao da će Palij ikad biti izručen. Palij je inače zadnji nacist koji je ostao u Americi i 14 godina nijedna ga država nije htjela preuzeti.

Palij je prošao obuku SS trupa kada je imao 18 godina, poput brojnih mladića iz Poljske i Ukrajine, koji su se za vrijeme njemačke okupacije odlučili prikloniti nacističkoj vojsci. 1943. godine postao je čuvar u Trawnikiju, logoru u kojem je u jednom danu znalo biti ubijeno više od 6.000 Židova.

Nacistički FlaK tornjevi u Njemačkoj Čudo gradnje Life Hitlerov betonski monstrum: Čuvao je 15.000 nacista

Palij je dugi niz godina negirao sudjelovanje u zločinima i govorio da je čuvao mostove i rijeke. Rekao je da su ga SS-ovci natjerali da radi za njega i prijetili da će mu pobiti cijelu obitelj.

Međutim, američka istraga je 2000. godine pokazala da je bio čuvar u nacističkom logoru. 

Do dana deportacije Palij je živio u dvokatnici u Queensu, a židovski aktivisti više su puta pred njegovom zgradom organizirali prosvjede. U njegovom susjedstvu različita su mišljenja o njegovoj deportaciji.

"Bio je dobar susjed, ali po njegovom izgledu sam zaključila da mu nije ostalo još puno. On je starac", rekla susjeda Maria Rososado koja živi u zgradu nasuprot njegove.

Susjedi židovskih korijena pak smatraju da je dobio što je zaslužio i da je trebao biti deportiran puno prije.

Palij je svojevremeno dao intervju za New York Times i pričao kako nikad nije nogom kročio u nijedan logor.

"Kada se doznalo da sam surađivao s nacistima počeo sam dobivati telefonske pozive, ljudi su urlali na telefon "Nacistu!", čekali su me ispred kuće. Prije nego sam došao u Ameriku proveo sam pet godina u izbjegličkom logoru u Njemačkoj i nisam imao kuda osim u Ameriku", rekao je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • uskook 16:13 22.Kolovoz 2018.

    U ratu nitko nije pošteđen...