Life
432 prikaza

Najbolja malvazija na svijetu je kozlovićeva Santa Lucia

1/4
Duško Marušić/Pixsell
Slavno bijelo vino Antonella i Gianfranco Kozlović nazvali su prema jednom od najboljih hrvatskih vinograda, čija je sadnja počela 1961.

Rasprodano, piše na internetskoj stranici momjanske vinarije Kozlović uz fotografiju vina Santa Lucia Malvazija 2016. Rasprodane su i Santa Lucia Noir 2015. od cabernet sauvignona, merlota i terana te Santa Lucia Malvazija po mojen 2015., kojom je Gianfranco Kozlović poručio kakvu malvaziju najviše voli: zrelu, profinjenu, na nosu samozatajnu, a u ustima punu i slojevitu. Maceracija je trajala devet mjeseci. U prvom se vinu, preporučuju Gianfranco i njegova supruga Antonella, može uživati do 2025., u drugom i trećem do 2030. Rade ih samo u najboljim berbama, a novija godišta još nisu u prodaji. Netom završeno Vinistrino ocjenjivanje vina pokazuje da bi brzo s polica mogla nestati i Santa Lucia Malvazija 2018. Pobijedila je na 13. natjecanju Svijet malvazija, na koje je su pristigla 273 uzorka iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije.

Santa Lucia naziv je vinogradarskog položaja. Tamo raste i teran od kojeg su Antonella i Gianfranco napravili najbolji zreli teran s prošlogodišnje Vinistre, a i dio grožđa za Malvaziju Selekcija, čija je berba 2017. prije dvije godine osvojila platinastu medalju, odnosno 97 bodova na ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter.

- Zapanjujuće čist, impresivan, mineralan, slan miris. Okus svjež, elegantan, postojana i bogat. Osjećaju se limeta i herbalne note. Vrhunsko vino - poprilično je euforičan bio zajednički opis ocjenjivača.

 | Author: Duško Marušić/Pixsell Gianfranco Kozlović Duško Marušić/Pixsell

Još je 1961. sađena malvazija na tom položaju nadomak Buja, na 240 metara nadmorske visine, na čijim posebnim pozicijama odlično uspijevaju teran, merlot te cabernet sauvignon. Učestala priznanja za vina od grožđa sa Santa Lucije svakako podsjećaju da nismo popisali najbolje vinogradarske položaje i omogućili njihovo posebno isticanje na etiketama. Pojedini vinari to, naravno, rade, ali nema sustava. Trebalo je "nacrtati" piramidu kojoj će postojeća podregija Hrvatska Istra biti baza i sužavat će se na vinogorje Zapadna Istra pa grad Buje te položaj Santa Lucia.

Sličnu piramidu, ali s Kostanjicom pokraj Grožnjana kao vrhom, mogla bi koristiti i obitelj Dešković, koja ima najbolju mladu malvaziju s ovogodišnjeg ocjenjivanja.

- I prošle godine smo osvojili zlato na Svijetu malvazija, ali tituli prvaka nisam se nadao. Kad su mi javili, potekle su mi suze. Ovo je svakako poticaj da nastavimo u istom smjeru - istaknuo je Franco Dešković, koji uz braću Đulijana i Maurizija vodi obiteljsku vinariju.

 | Author: Duško Marušić/Pixsell Duško Marušić/Pixsell

Usporedno sa Svijetom malvazija organizirano je i ocjenjivanje vina drugih sorata koje uzgajaju u Istri, pa i u njezinom slovenskom te talijanskom dijelu. Kozlovići tako imaju i najbolji mladi teran, a u kategoriji zrelih terana najviše je bodova osvojila berba 2018. Vina Agapito iz Buzeta. Slovenska vinarija Vinakoper vinom Capo d' Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju titulu prvaka u kategoriji najboljih zrelih refoška. Prvi put ove godine dodijeljena su i platinasta odličja za vina koja nisu bila prvaci, ali su osvojila 95 i više bodova. Čak četiri platinaste medalje otišle su u Vižinadu: Vinima Bruno Ferenac za Istarsku malvaziju 2021., Pilatu za Malvaziju sur lie 2018. i Serafin 2018. te u vinariju nedavno preminulog Marijana Armana za Malvaziju Grand Cru. Platinu su osvojila i vina San Salvatore muškat 2017. vinarije Benvenuti vina iz Kaldira pokraj Motovuna, talijanski Le Solane 2008. vinarije Mossi 1558 te slovenski Capris Refošk 2020. Vinakoper.

 | Author: PROMO PROMO

Tko čeka, možda ne dočeka: treba je kupiti i čuvati

Ručna berba, pet do šest dana maceracije na niskoj temperaturi, prešanje, fermentacija pa 12 mjeseci dozrijevanja u velikim hrastovim bačvama, tri mjeseca u inoksu pa još godina dana u boci, "putovanje" je Malvazije Santa Lucia od vinograda do prvih kupaca. Potencijal odležavanja je desetak godina, ali brzo nestaje s polica. Rasprodana berba 2016. stajala je u Miva galeriji vina 194,25, a magnum boca od litre i pol 438 kuna. Takve cijene mogu se očekivati i za novija vina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.