Life
21010 prikaza

Najmoćnija mafijaška obitelj: Nasiljem opstali pola stoljeća

John Travolta utjelovio je Johna Gottija
1/5
Screenshot Youtube
Svih pet mafijaških obitelji dobilo je ime po njihovim vođama i kontrolirale su organizirani kriminal

Prošla su desetljeća otkako se zloglasni John J. Gotti šepurio Manhattnom, a obitelj Gambino dominirala u svijetu organiziranog kriminala u New Yorku.

S godinama je opadala moć njihove organizacije, a osim nekoliko rođaka koji su čak i sudjelovali u televizijskim realityjima, gazda Gambino uglavnom se držao podalje od javnosti. No, u srijedu 13. ožujka obitelj se ponovno našla u središtu pažnje nakon što je njezin ugledni šef Francesco Cali, smrtno pogođen ispred svog doma na Staten Islandu, piše New York Times.

Ubojstvo je bilo zapanjujuće jer je podsjetilo na filmska ubojstva mafijaških šefova, od kojih je posljednja takva likvidacija bila davne 1985. godine. Da bi se razumjelo kako se to sve dogodilo, treba znati povijest obitelji Gambino.

Kako je obitelj Gambino dobila ime?

Iako je ta kriminalna organizacija djelovala desetljećima, ime obitelji Gambino potječe od Carla Gambina koji je bio glava obitelji od 1957. pa sve do 1976. godine.

Carlo Gambino | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Pet glavnih obitelji koje su kontrolirale organizirani kriminal u New Yorku privukle su veliku pozornost zbog saslušanja na Capitol Hillu. Svih pet mafijaških obitelji dobilo je ime po njihovim vođama, a ta imena – bila su Bonanno, Colombo, Genovese i Lucchese – pa su od tada i ostala.

Kako su strukturirane mafijske obitelji?

Mafijaške obitelji u Americi uglavnom su slično strukturirane. Na vrhu je šef koji vodi show. Njegov pobočnik je nižerangiran, a imaju i consiglierea – kancelara ili savjetnika.

Ispod njih su svi kapo, ili kapetani, koji vode posade vojnika. Vojnici su najniži formalni članovi mafijske obitelji, ali se obično moraju dokazati i polagati zakletvu organizaciji.

Što se dogodilo s Gambinom?

Umro je prirodnom smrću u dobi od 74 godine.

Prirodni uzroci ili "prirodni uzroci?"

Gospodin Gambino je patio od ozbiljne srčane bolesti godinama prije no što je umro. Inspektori i policija nije sumnjala u uzroke njegove smrti.

No, potpuno je razumljivo postaviti i takvo pitanje s obzirom na sudbine koje su zadesile druge mafijaške bossove uključujući i čovjeka koji ga je naslijedio – Paula Castellana.

Što se dogodilo s Castellanom?

Ubijen je ispred kuće na Manhattanu. Castellano je bio Gambinov šogor i preuzeo je 1976. godine obitelj Gambino. Do tada to je bila jedna od najvećih i najmoćnijih kriminalnih organizacija u SAD-u. Držala je to mjesto devet godina, sve dok ga nisu ubili ispred Sparks Steak Housea u Midtownu.

Paul Castellano | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Ubojstvo Castellana bilo je posljednji put da je ubijen šef mafije, a onda je nakon toga 1985. ubijen Cali. Ubojstvo Castellana bilo je rezultat natjecanja za premoć koje je organizirao Gotti.

Dakle, kako je Gotti bio uključen?

Za razliku od prošlih glava obitelji, John J. Gotti težio je publicitetu i žudio za moći još od vremena kad je 1985. godine preuzeo kontrolu nad obitelji Gambino do njegovog uhićenja 1992. godine.

U tabloidima Gotti, kojeg je inače nedavno u filmu utjelovio John Travolta, je dobio nadimak 'Dapper Don' – dotjerani – jer je uvijek nosio odijela i skupocjene svilene kravate, te je bio poznat po rastrošnosti. Njegov drugi nadimak bio je "Teflon Don", zato jer je uspješno izbjegavao kaznene progone. Tijekom prvih pet godina svog šefovanja uspio je izbjeći tri suđenja za teška kaznena djela.

John J Gotti | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Ali Gotti je postao slavan i zbog svoje nemilosrdnosti. Bio je poznat po tom što je imao hirovitu narav pa bi naređivao ubojstva ljudi za koje je sumnjao da su doušnici.

Salvatore Gravano bio je Gottijev podređeni i svjedočio je kao vladin svjedok na četvrtom suđenju Gottiju na kojem mu se sudilo za ubojstva i reketarenje. Gravano, također poznat kao "Sammy the Bull", svjedočio je o Gottijevoj umiješanosti u Castellanovo ubojstvo kao i u druge zločine. Zbog toga je Gotti osuđen na doživotni zatvor.

Tko je bio sljedeći?

Federalni tužitelji rekli su u to vrijeme da je Gotti imenovao svog najstarijeg sina Johna A. Gottija za vršitelja dužnosti, ali mlađi Gotti je završio u zatvoru 1999. nakon što se izjasnio krivim za iznudu. Otada je rekao da je se više ne želi baviti tim poslovima. Istražitelji su kasnije rekli kako vjeruju da je John J. Gotti iz zatvora kontrolirao obitelj Gambino - djelujući preko svog starijeg brata Petra, sve do svoje smrti u zatvoru 2002. godine. Peter, koji sad ima 79 godina navodno je postao službeni šef obitelji nakon bratove smrti. Otišao je u federalni zatvor 2004. godine, služeći kazne za reketarenje, pranje novca, iznudu i zavjeru i ubojstvo Gravana. Nakon što je Peter Gotti završio u zatvoru obitelj se više nije bavila tim poslovima.

Što se dogodilo s obitelji Gambino?

Osim Johna J. Gottija, čelnici obitelji Gambino uglavnom su ostali neprimjetni. Idući put su privukli pažnju medija 2008. godine kad je policija uhitila 62 osobe pod federalnom optužbom za reketiranje.

U optužnici koju su podnijeli državni tužitelji kaže se da je navodni šef glume bio John 'Jackie' D'Amico. Naslijedio ga je Domenico Cefalù - barem su tako pisale novine 2011. On je vodio obitelj sve dok Cali nije preuzeo kontrolu.

S Calijevim ubojstvom nije jasno tko će preuzeti obitelj Gambino.

Zašto još uvijek čujemo za Gottijeve?

Obitelj je zadržala svoju slavu. Godine 2004., Victoria, inače kćerka Johna J. Gottia Victoria i njezina obitelj, nastupili su u reality showu pod nazivom 'Odrastanje Gottijevih'. Show se prikazivao tri sezone prije no što je ukinut.

Gospođa Gotti se kasnije natjecala na "The Celebrity Pripravnika" i nastupala u još tri reality showa. Nije jedina iz te obitelji. na Bravo-inim "The Real Housewives of New Jersey" i VH-u "Mob Wives".

Vitoria Gotti | Author: Tammie Arroyo/Press Association/PIXSELL Tammie Arroyo/Press Association/PIXSELL
Ona nije jedina članica mafijaške obitelji koja se odlučila za televizijsku karijeru, jer je to učinila i Karen Garavano, kćerka čovjeka koji je pomogao poslati oca gospođe Gotti u zatvor. Ona se pojavila u 'Mob Wives'.

Gravano je postala u međuvremenu izvršna producentica na MTV-evom realityju "Made in Staten Island", u kojem je glumila njezina kći, Karina Seabrook. Show je naišao na velike kritike gradskih dužnosnika pa ga je MTV ukinuo nakon tri epizode.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:34 23.Ožujak 2019.

    gamad mafijaška