Life
1232 prikaza

Najopasnije bande koje vladaju zatvorima

Zatvorenik
Thinkstock
Iako godine provode u zatvorima, i dalje se bave kriminalnim aktivnostima

Američki zatvori već su godinama pretrpani, a okorjeli kriminalci zbog dugotrajnih zatvorskih kazni svoje poslove vode 'iznutra'. Američko pravosuđe objavilo je popis najopasnijih zatvorskih bandi koje vladaju američkim zatvorima, kojima boravak u ćeliji nimalo ne smeta da nastave sa svojim kriminalnim aktivnostima.

Barrio Azteca (2000 članova)

Barrio Azteca | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

Jedna od najopasnijih američkih zatvorskih bandi, najaktivnija je u teksaškim zatvorima, ali i u zajednicama jugozapadnog Texasa i jugozapadnog Novog Meksika.

Članovi su često povezani s meksičkim narkokartelima, a glavni izvor prihoda dolazi im od krijumčarenja droge, kokaina i marihuane iz Meksika u SAD gdje se distribuira s obje strane, u i izvan zatvorskog sustava.  

Bandu se povezuje s imigracijskim krijumčarenjem, paležom, napadima, auto krađama, provalama, iznudama, zastrašivanjem, otmicama, pljačkama i oružanim nasiljem. 

Black Guerilla Family (oko 1000 pozantih članova plus suradnici)

Black Guerrilla Family | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

Još 1966. godine osnovao ju je pripadnik Crnih pantera George Jackson u zatvoru u Kaliforniji. Jako dobro organizirani s vrhovnim vođom i upravnim odborom. Banda je primarno djelovala na teritoriju Kalifornije i Marylanda s ciljem promocije antivladine filozofije.

Prihodi ove grupe dolaze od prodaje kokaina i marihuane koju nabavljaju od lokalnih meksičkih narko krijumčara, ali su također uključeni i u krađe auta, provale, pucnjave i ubojstva. 

Dead Man Incorporated (370 članova plus na stotine suradnika)

Dead Man Incorporated | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

Tri zatvorska cimera osnovala su ovu bandu 1980-ih u zatvoru u Marylandu. Jedan od trojice osnivača, Perry Roark, pokušao se priključiti bandi Black Guerilla Family, ali su ga odbili pa je osnovao svoju vlastitu bandu. 

Vodstvo bande naredilo je članovima 2006. godine da krenu u regrutaciju novih članova, a kako bi im to uspjelo jedan od njih je namjerno napao policajca kako bi završio u zatvoru i krenuo odrađivati posao za šefove. Banda je tako pod svoje uzela manje bande i danas su jedna od najvećih zatvorskih skupina u Marylandu.  

Banda je upletena u naručena ubojstva, zastrašivanja, nasilje i distribuciju droge. 

Neta (7000 članova u Puerto Ricu i 5000 u SAD-u)

Jedna od najvećih i najnasilnijih bandi u Americi, Neta ima svoje podružnice s obje strane, unutar i izvan zatvora u 36 gradova i devet saveznih država (uglavnom na sjeveroistoku).

Do novca dolaze distribucijom kokaina i cracka, heroina, marihuane, a u manjoj mjeri i LSD-a, ekstazija, metha... Njezini članovi su, također, umiješani u napade, auto krađe, provale, pucnjavu, iznude, napade na kuće, pranje novca, pljačke, oružje, krijumčarenja eksplozivom i zastrašivanju svjedoka. 

Hermanos de Pistoleros Latinos (1000 članova)

Hermanos de Pistoleros Latinos | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

Ova latino banda s oko 1000 zatvorskih članova osnovana je u blizini Laredoa u Teksasu 1980-ih. Operiraju, također, na području nekoliko gradova u Meksiku, najviše u Nuevo Laredou. Održavaju bliske veze s meksičkim narko kartelima, a umiješani su u velika krijumčarenja kokaina i marihuane iz Meksika u SAD za distribuciju. 

2007. godine članovi HPL-a osuđeni su za veliku krađu narkotika iz McAllena u Teksasu, ali i trgovinu i preprodaju droge. 

Public Enemy Number One, Državni neprijatelj broj 1 (500 članova)

Jedna je od najbržerastućih neo nacističkih zatvorskih bandi SAD-a koji ima svoje podružnice na zapadnoj i istočnoj obali, kao i na jugu. Svoju moć pojačali su udruživanjem s Arijevskim bratsvom i rasističkom bandom Nazi Low Riders. 

Članovi  ove bande, kao i srodnih nacističkih bandi uglavnom se bave prodajom metha. Sudjeluju u otmicama, pokušajima ubojstva, ubojstvima, auto krađama, provalama i krađama identiteta. 

Meksička mafija poznata i kao La Ema (400 članova i 1000 suradnika)

Meksička mafija La Eme | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

Osnovana je u kalifornijskim zatvorima 1950-ih, ima oko 400 članova koji slijede stroga pravila. Sastoji se uglavnom od meksičkih Amerikanaca koji su prethodno pripadali južnokalifornijskim uličnim bandama, a danas je La Eme moćna kalifornijska banda. 

Zarađuju tako što kontroliraju kockarski biznis i prostituciju unutar zatvorskog sistema, a pored toga bave se preprodajom droge, prije svega metha, kokaina, heroina, marihuane kako na ulicama tako i po zatvorima. Njezini članovi vrlo su tijesno povezani s meksičkim kartelima. 

Nazi Low Riders (1000 do 5000 članova)

Riječ je o neonacističkoj bandi koja operira u zatvorima i zajednicama na jugozapadu. Većina članova ima povijest u raznim uličnim bandama, kao i za zlouporabu droge, prvenstveno metha, te heroina i marihuane.

Članovi su umiješani u oružane pljačke, napade, oružane napade, ubojstva i pokušajima ubojstava, prijevare, pranje novca, zastrašivanje svjedoka i osvećivanje svjedocima. 

Mexikanemi, poznatija kao i teksaško-meksička mafija (2000 članova)

Mexikanemi | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

Poznati i kao teksaško-meksička mafija, Mexikanemi su osnovani ranih osamdesetih u teksaškim zatvorima, a većina njezinih članova su meksičke nacionalnosti ili meksičko-američki Teksašani. 

Oni vode ogroman biznis krijumčarenja droga, koji uključuje kokain, heroin, ecstasy, marihuanu i metadon. Njezini članovi povezani su s meksičkim kartelima, posebice s paravojnom grupom Los Zetas. 

Nuestra Familia (250 članova i 1000 suradnika)

Izuzetno nasilna banda nastala u kalifornijskom zatvorskom sustavu. Podružnica su bande Nortenos, u kojoj su američki gangsteri iz srednje i sjeverne Kalifornije, a broje više od 1000 članova.  

Novac zarađuju od iznuda kao i prodaje kokaina, heroina, marihuane i metha po zatvorima, kao i izvan njih. Umiješani su, također, u ubojstva i pljačke. 

Teksaški sindikat (1300 članova i 10.000 suradnika)

Texas Syndicate | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

TS čine najvećim dijelom meksičko-američki zatvorenici koji su ga osnovali u kalifornijskom zatvoru Folsom ranih 1970-ih. Osnovani su kao  odgovor Arijskom bratsvu i meksičkoj mafiji.

Aktivni su s obje strane američko-meksičke granice u krijumčarenju velikih količina marihuane i kokaina, heroina i metha iz Meksika u SAD-a, te u prodaji u i izvan zatvora. 

Kao i Mexikanemi, povezani su s Los Zetasom. Bave se krijumčarenjem droge, iznudama, prostitucijom, zaštitom, ilegalnim kockanjem i naručenim ubojstvima. 

Pušteni i uvjetno pušteni članovi 10 posto novca kojeg zarade na slobodi predaju članovima koji su još uvijek u zatvoru. 

Arijsko bratstvo (20.000 članova)

Aryan Brotherhood | Author: www.justice.gov/ www.justice.gov/

Ova ozloglašena i nasilna grupa broji oko 20.000 članova u i izvan zatvora. Sklopili su savez s bandom La Eme i to od kada imaju zajedničkog neprijatelja - Black Guerilla Family.

FBI procjenjuje kako ova banda čini oko jedan posto zatvorske populacije, ali je vrlo progresivna. Naime, odgovorni su za 18 posto ubojstava u zatvorima. 

Glavni prihodi im dolaze od prodaje kokaina, heroina, marihuane i metamfetamina u zatvorima, ali i na ulici. 

Ne treba ih miješati s Teksaškim arijskim bratstvom koja je posebna grupa osnovana u teksaškim zatvorima, a koji su odbili ulazak u Arijsko bratstvo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.