Life
23240 prikaza

Najpoznatija ex-Yu manekenka: Svi su je obožavali

Manekenka Ljiljana Perović
Pinterest
Ljiljana Perović je u tri dana mogla zaraditi auto, no otkriva istinu o poslu iz snova...

Što mislite, kako je bilo biti manekenka sedamdesetih godina u Jugoslaviji. Prekasno, ali i naporno, otkriva jedna koja je simbol modne industrije toga doba.

Ljiljana Perović sa 16 se godina zaputila iz rodnog Sarajeva u Beograd - sa željom da ostvari manakensku karijeru. Ne samo da je u tome uspjela, već je uskoro postala najpoznatija i najuspješnija manakenka Jugloslavije.

Žarila je i palila 1970-ih, muškarci su je obožavali, a žene željele biti poput nje - a sve je to dobro naplaćivala.

Bivša manakenka Ljiljana Perović | Author: Pinterest Pinterest

- U tri dana sam mogla zaraditi automobil. Nije da se hvalim tako je bilo, a posla nikad nije manjkalo - otkrila je za emisiju Scena.

U to je doba Ljiljana podjednako radila za domaću i stranu modnu scenu - pa je često nosila revije i radila snimanja u Londonu, Parizu, Milanu...

Bivša manakenka Ljiljana Perović | Author: Pinterest Pinterest

Druga strana posla

Nosila je kreacije najpoznatijih modnih legendi, zarađivala je milijune te imala vojsku obožavatelja - no to joj nije donijelo samo sreću.

Bivša manakenka Ljiljana Perović | Author: Pinterest Pinterest

- Provodila sam četiri dana tjedno na putu, minimalno. Svi misle kako je to bio život iz snova, no ja sam bila užasno usamljena. Dok su se drugi zabavljali, ljubovali i ispijali kave, ja sam noći provodila sama u hotelu - ispričala je.

Tada su postojale brojne tvornice i posao se svakodnevno nudio, a zahvaljujući tome njeno je lice postalo prepoznatljivo - diljem cijele bivše Jugoslavije. Što god tko rekao, život je tada bio ubrzan, a granice nisu postojale, prisjeća se Ljiljana.

Bivša manakenka Ljiljana Perović | Author: Pinterest Pinterest

Nakon 16 godina bavljenja poslom - u svojoj 32., odlučila se povući s pista, ali ne i iz mode. Danas još uvijek radi kao modna novinarka u sklopu redacije srpskog Blica. Bila je u braku s Irfanom Mesurom, bosansko-srpskim glumcem i režiserom. 
U svojoj je modnoj karijeri doživjela puno uspjeha, ali i pokoju komičnu scenu.

Nisu nam platili 

- Jednom smo Ljiljana Erić, moja kolegica i ja, bile pozvane reviju butika "Lara" iz Zagreba na Svetom Stefanu. Rekli su nakon revije dobivamo novac za avion, honorar i sve će biti kako treba. Večer je bila fenomenalna, atmosfera divna. Ujutro, oni su otišli i nisu nam ostavili novac. Ja sam imala kartu u jednom smjeru, znači nisam imala povratak, dok je Ljiljana imala povratnu kartu, pa se bar mogla vratiti kući. Bile smo bez para i krenule smo u Budvu. Valjda ćemo nešto smisliti. Bile smo gladne, a novčanici prazni. Bile smo očajne.

Bivša manakenka Ljiljana Perović | Author: Pinterest Pinterest

Odjednom, Ljiljana je otišla nekuda i vratila se s novcem. Vratila je svoju kartu. Najele smo se, a onda počele smišljati kako ćemo kući. Odlučile smo otići do Podgorice. Tamo na aerodromu opet ista priča. Pitamo ima li let za Beograd, kažu nema više, ali kreće mala poštanska cesna. Prvo ide u Split, pa  Dubrovnik, pa Sarajevo, i na kraju u Beograd.
To je bio naluđi let ikada. Dva pilota koji su se utrkivala tko će više pića prolijati iz čaše kad propadamo - ispričala je za Blic.

Bivša manakenka Ljiljana Perović | Author: Pinterest Pinterest

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.