Life
1424 prikaza

Najpoznatija lutka iz izloga imala je čak i dečka

Cynthia
Screenshot/Youtube
Zahvaljujući svojoj popularnosti bila je gošća svih velikih tuluma u gradu

Cynthia je bila jako lijepa, sa sanjivim pogledom u daljinu i pjegicama na nosu. Elegantno je držala cigaretu i izazivala pažnju gdje god se pojavila. I uvijek s istim muškarcem. Jedini muškarac u njezinom životu bio je umjetnik Lester Gaba. I ova bi priča bila jedna divna ljubavna i pomalo filmska priča tako tipična za 30 godine prošlog stoljeća da nije bilo riječ o lutki i njezinom dizajneru. I to ne o bilo kakvoj lutki, i ne o bilo kakvom dizajneru. 

Lester Gaba rođen je u gradiću Hannibal, u američkoj državi Missouri. Oduvijek je imao snove o umjetničkoj karijeri a usavršio je izradu skulptura od sapuna, što je tih godina bilo popularno u SAD-u. 1932. godine s tom vještinom stigao je u New York i postao pionir u uređivanju izloga u trgovinama. Tako se počeo baviti i izradom lutki. U to su vrijeme lutke bile velike, teške i ne baš realne. Izrađivale su se od voska pa bi se u vrućim ljetnim danima čak i otopile. Nekako se i nisu baš sviđale damama koje su željele skupe i lijepe odjevne predmete vidjeti na nekako stvarnijim lutkama, koje izgledaju ljepše i mlađe. 

I upravo to napravio je Gaba. Kreirao je lutku po kojoj su kreirane i mnoge druge. U lijepim Gaba Girls kako su ih nazvali, njihov je kreator spojio do tada nespojivo, modu, dizajn i realizam. 

Lutke u izlogu Evo razloga Life Lutke u izlogu: Zašto su toliko nestvarno "mršave"?

Hvalio se kako je gotovo nemoguće razlikovati njegove lutke od pravih žena a da bi to dokazao Cynthiju je vodio svugdje sa sobom. I neko vrijeme mu je uspijevalo. Skupocjenim poklonima, nakitom i odjećom darivali su je Cartier, Tiffany i Dior. Njezina popularnost bila je toliko velika da ju je odvela i do naslovnica magazina Time

Bila je prva lutka koja je izgledala poput prave žene i živjela je takvim životom. Okušala se čak i na filmu pa je tako u komediji iz 1938. godine Artists and Models Abroad glumila bogatu djevojku koja je bila u potrazi za jednostavnim životom. 

Za vrijeme 2. svjetskog rata malo se povukla iz javnosti, no početkom 1950. godine njezin je kreator uložio gotovo 10.000 dolara kako bi ju doradio da može pričati i kretati se. Svoju glumačku karijeru željela je nastaviti, no nažalost nije uspjela tih godina dobiti nikakvu zapaženu ulogu.

I tako je slavna Cynthia nakon svojih glamuroznih dana nestala. Što je radila u mirovini ostaje misterija. Gaba je prestao proizvoditi lutke 1962. godine i nastavio pisati kolumnu za jedan ženski časopis. No njegovi obožavatelji sjete ga se svaki put kada u nekom izlogu u gradu ugledaju zvijezde. Glamurozne lutke kao što je bila i Cynthia.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.