Life
337 prikaza

Ona uzgaja kožu iz DNK pokojnog dizajnera kako bi radila torbice

Demo koža
Instagram/Tina Gorjanc
Slovenka Tina Gorjanc nedavno je završila studij mode na londonskom sveučilištu, a za zavšni rad odabrala je izradu kožne odjeće

Slovenska dizajnerica Tina Gorjanc patentirala je proces izrade kožnih jakni i torbica od kože uzgojene iz DNK materijala sadržanog u kosi.

Za dokaz izvodivosti projekta, uzgojila je dio kože preminulog Alexandera McQueena, poznatog modnog dizajnera koji je počinio samoubojstvo 2010. godine. Za života je bio čuven kao umjetnik koji je skandalizirao javnost. McQueen je u etikete svoje prve modne linije stavljao po jednu vlas kose, a Gorjanc je upravo iz jedne takve etikete iskoristila vlas.

Zatim je iz vlasi izvukla McQueenovu DNK i bacila se na uzgoj kože u laboratoriju. "Koristila sam proces nazvan deekstinkcija. Tekući biološki agens stavljen je na kosu i zatim je izvučena DNK. Potom sam iskoristila DNK kako bih reprogramila postojeći uzorak kože koji je postao po svemu identičan McQueenovoj koži", ispričala je Gorjanc u razgovoru za britanski Telegraph.

"Dok koža raste u laboratorijskim uvjetima, ona ne nalikuje na živu kožu zato što nedostaje dobar dio strukture koja čini kožu", objasnila je Gorjanc te dodala: "Kada je tretiramo kemikalijama i dodamo boju, izgleda kao bilo koja druga koža za odjeću".

Nekoliko testnih primjeraka torbi i kožnih jakni Gorjanc je napravila od svinjske kože kako bi prikazala mogući budući izgled odjeće od ljudske kože. A zašto se odlučila baš za poznatog dizajnera? Ona kaže da je htjela pokazati na nedostatke trenutačnih zakona. Uspjela je uzgojiti kožu po svemu identičnu McQueenovoj, a da nitko od njegove obitelji nije mogao ništa napraviti kako bi je spriječio.

Još jedan razlog za uzgoj ljudske kože je to što bi mogla postati etična alternativa životinjskoj koži. "Mnogima je ogavna čitava procedura uzgoja ljudske kože, ali ja mislim da je daleko manje odvratno od uzgoja životinja zbog njihove kože. Najviše zato što ne ubijamo životinje, a niti jedan čovjek nije oštećen ili povrijeđe u uzgoju laboratorijske kože", ispričala je Gorjanc.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.