Life
1982 prikaza

Najpoznatiji tajni agenti: Kako su se nosili sa životom u podzemlju

Al Pacino i Johnny Depp
DPA/PIXSELL
Policajci na tajnim zadacima moraju paziti kako se ponašaju jer i mala sumnja može uništiti njihovu krinku

Nema više seksa ni konzumacije droge, glasi zabrana u novom britanskom policijskom pravilniku za tajne zadatke.

Nove propise donijeli su zbog slučajeva u kojima policajci moraju biti u vezi s osobama koje su nadzirali. Naime, žene su nakon takvih situacija podigle građanske tužbe, pobijedile na sudu i policija im je morala isplatiti odštete.

Dokument su sastavili na britanskoj policijskoj školi College of Policing, a dospio je u javnost kako bi vidjela na koji način policija radi.

"Želimo pokazati da policija na tajnom zadatku mora poštovati propise kako bismo osigurali legalnost i etičnost policijskog postupanja", objasnio je šef College of Policing Alex Marshall.

No, nisu htjeli objaviti specifične operativne tehnike da za njih ne bi saznale mete nadgledanja.

Ipak, umirovljeni policajci su ponekad voljni otkriti svoje principe rada. Mike Vigil je bivši tajni agent američke policijsko-obavještajne agencije za suzbijanje droge DEA-e.  Na strogo povjerljivim zadacima je proveo oko 20 godina i radio je na području Kolumbije i Meksika. Objasnio je kako funkcionira cijeli proces zadobivanja povjerenja kod dilera.

"Naučio sam govoriti, oblačiti se i ponašati poput njih. Pravio sam se da sam nemilosrdan kao oni", istaknuo je Vigil.

Ponekad su mu nudili da isproba droge, no on je imao izliku kako bi to izbjegao.

"Rekao sam im da ne diram proizvod i kako je moj cilj zaraditi."

Nisu sumnjali u njega jer su shvaćali da je ovisnost o drogi prepreka i da može naštetiti njihovom biznisu. Također, postoji rizik kada ovisnika uhite.

"On poludi u takvoj situaciji, okrene se i svjedoči protiv njega. Stoga dileri ne žele poslovati s ovisnicima."

Ipak, kako bi zadobili povjerenje treba dosta vremena.

"Morate proći kroz razdoblje testiranja i često pitaju tko su vam kontakti. Zanima ih s kime ste radili u prošlosti i tko vas preporučuje", istaknuo je Vigil.

No, za takva pitanja je postojalo rješenje koje neće narušiti povjerenje dilera.  

"Davao sam im imena ljudi koji su umrli kako ne bi mogli provjeriti njegove informacije", zaključio je bivši agent.

Ovo su najpoznatiji tajni agenti:

Joseph Dominick Pistone (Donnie Brasco)

Vjerojatno najpoznatiji prikriveni policajac, u dvadeset i sedam godina dugoj karijeri u FBI-u, uspješno se infiltrirao među vodeće mafijaške obitelji New Yorka, obitelj Bonanno i obitelj Colombo. Pistone je za taj zadatak izabran zahvaljujući izvornom sicilijanskom podrijetlu, tečnom talijanskom govoru i činjenici da se, odrastajući u New Jerseyu, dobro upoznao s mafijaškim načinom života. U tajnim operacijama Sun-Apple u Miamiju i New Yorku, Donnie Pistone dobio je alias Donnie Brasco. 

Cilj njegove prikrivene operacije bio je zaustavljanje rastućeg problema otimanja kamiona u New Yorku, kojih je na dnevnoj bazi bilo pet do šest. Brasco je ubrzo uspio ostvariti zavidnu reputaciju u mafijaškom miljeu.  Sve je počelo u studenom 1976. Nakon što je krenuo na zadatak, svi dotadašnji podaci o njemu su izbrisani, odnosno, prema svim dotadašnjim navodima, on nije postojao. Predviđeno vrijeme trajanja prikrivene policijske operacije trebalo je biti šest mjeseci, no zadatak je završio gotovo šest godina kasnije, točnije 26. lipnja 1981. godine. 

Tijekom tog razdoblja, obitelj je viđao svaka tri do četiri mjeseca po jedan dan. Cijelo to vrijeme, iz sigurnosnih razloga, oni nisu znali što se uistinu događa, zbog čega su i dodatno narušeni njihovi međusobni obiteljski odnosi. Nakon što je cijela operacija završena, Pistone i njegova obitelj dobili su nove tajne identitete.

Dokazi koji je Pistone skupio u svojim operacijama, pomogli su FBI-u i policiji u podizanju preko 200 optužnica te u ostvarenju preko 100 uhićenja. 

Mark Kennedy (Mark Stone/Mark Fash)

Kennedy je proveo sedam godina infiltriran u grupu okolišnih aktivista pod aliasom Mark Stone. Drastično je promijenio svoj izgled, pustivši dugu kosu i bradu, a nosio je i velik broj naušnica. Kasnije je ispričao kako mu je bilo iznimno teško približiti se aktivistima i uključiti se u njihove akcije jer su brojni članovi bili iznimno bliski još od školskih dana. 

Plan prosvjednika bio je zauzeti i privremeno zatvoriti jednu od najvećih nuklearnih elektrana u Velikoj Britaniji. Kennedy je te informacije proslijedio svojim nadređenima, a cijeli je slučaj zaustavljen kada je policija uhitila prosvjednike. Kennedy se tada našao u nezavidnoj poziciji. Nije se naime smio razotkriti jer bi tada i njegova undercover priča pala u vodu, no ni na sudu se nije mogao pojaviti jer kao pravna osoba u matičnoj državi nije ni postojao. Cijeli je slučaj na kraju propao.

Frank Serpico 

Rođen u obitelji talijanskih migranata, Serpico se u rad policije uključio u studenom 1969. godine. U poslu se izvrsnošću uvijek isticao među svojim kolegama, a s vremenom je otkrio mnoge skrivene strane policijskog posla, kao što su sveprisutna korupcija i ucjene. Nakon što je svjedočio kako njegovi kolege primaju mito i primjenjuju nasilje da bi postigli vlastite ciljeve, Serpico je to odlučio razotkriti. 

Tijekom pokušaja uhićenja aktera jednog lokalnog dilerskog lanca, Serpico je ranjen i ostao je gluh.  Međutim, preživio je, a potom svjedočio pred Komisijom za suzbijanje policijske korupcije. Nakon što mu je Komisija dodijelila najveće moguće priznanje, Serpico se umirovio zbog ozljede i na kraju se preselio u Švicarsku. 

William Billy Queen Jr. (Billy St. John)

Nakon odslužene vojne službe u američkoj vojsci i sudjelovanja u Vijetnamskom ratu, Queen je radio u američkoj policiji kao pripadnik ATF-a, Ureda koji se borio protiv nezakonitih radnji vezanih uz alkohol, duhan, eksplozive i eksplozivne naprave. Početkom 1998. godine, infiltrirao se u motorističku bandu Mongols, čijim je članom ostao sljedećih 28 mjeseci. Njegov alias je bio Billy St. John, a dobio je i nadimak Billy the Slow-Brain (Billy sporog mozga). Unatoč nadimku, u motorističkim je krugovima bio iznimno popularan. U prilog tome ide i činjenica kako je neko vrijeme obnašao funkciju potpredsjednika kluba motorista. 

Zahvaljujući dokazima koje je prikupio tijekom vremena prikrivene akcije, pokrenuta je lavina uhićenja pri čemu je pritvoreno pedeset i četvero pripadnika bande. Kasnije je ATF Queenovo vrijeme undercover policijskog posla nazvalo "najuspješnijim prodorom u motorističku bandu."

Yaron Svoray 

Izraelski detektiv u svom se prikrivenom policijskom radu pretvarao da je autralijski novinar koji piše za neonacistički časopis. Svorayu je većina obitelji poginula tijekom Holokausta, a on se u svom detektivskom radu 1990-ih infiltrirao u njemačke neonacističke grupe. S obzirom da magazin za kojeg je navodno pisao zapravo nije ni postojao, sretna je i olakotna okolnost što ga nitko nije podrobnije provjeravao. 

Zahvaljujći prikupljenim dokazima i podacima, Svoray je otkrio veliku mnogobrojnu mrežu neonacista, a uspješno je razotkrio i ratnog zločinca Ericha Priebkea. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.