Life
697 prikaza

Naši najbolji pjenušci i dalje nam dolaze s Plešivice

1/5
Ivo Kozarčanin/Express
Pjenušava vina obiteljskih vinarija Kurtalj, Korak i Jagunić te porečke Lagune bila su najbolja među 53 uzorka s ocjenjivanja The Flute Stars

Slavonija i Podunavlje, Bregovita sjeverozapadna Hrvatska, Istra i Primorje te Dalmacija četiri su naše vrlo različite vinske regije, no iz svake je barem jedan pjenušac bio među najboljima na pozivnom ocjenjivanju pjenušavih vina The Flute Stars, organiziranom 19. studenog u hotelu Esplanade Zagreb. Enolog mr. Franjo Francem, sommelieri Jelena Šimić Valentić (Pupitres), Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (hotel Esplanade Zagreb) te direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić ocijenili su 53 pjenušca i najboljim proglasili Cuvée Prestige 2015. od chardonnaya i crnog pinota plešivičkog vinara Drage Kurtalja. Titulu Zlatni hrvatski pjenušac osvojila su još dva plešivička predstavnika, Blanc de Blancs 2016. Brut nature, vinarije Korak, od chardonnaya, i Three Stars Brut, od chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda obitelji Jagunić, te Blanc de Moi 2016. porečke Lagune, od malvazije i bijelog pinota.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Srebrni hrvatski pjenušci su Barun Elegance krašićke vinarije Barundić, od sorte manzoni, Didin San obitelji Slamić iz Tisnog, od trbljana, debita, pošipa i maraštine, Blanc de Blancs, još jedno izvrsno vino obitelji Jagunić, samo od chardonnaya, te Vuglec Extra Brut, od chardonnaya i mješavine sorata uobičajenih u Hrvatskom zagorju, vinarije Vuglec iz mjesta Škarićevo nedaleko od Krapinskih Toplica. Priznanja “Brončani hrvatski pjenušac” zaslužili su Maximo Brut Kutjeva d.d., od graševine, pjenušci Kota 267, od chardonnaya, te Kota 235, od chardonnaya i bijelog pinota, vinarije Kota iz Gornje Batine pokraj Zlatara, Misal Prestige, od chardonnaya, crnog pinota i malvazije, obitelji Peršurić iz Pršurića nedaleko od Višnjana, te Jazz, pjenušac od graševine i rizlinga, vinarije Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva. Među vinima proizvedenima klasičnom metodom druge fermentacije u boci najbolji rosé je Princeps Iločkih podruma, od frankovke, a priznanje za najbolji pjenušac proizveden tankovskom metodom osvojio je Biser žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Ocjenjivanje The Flute Stars organizirano je u okviru projekta iVino, osmišljenog za promociju hrvatskih vina i vinara. Prethodila su mu ocjenjivanja ružičastih vina Drink Pink te mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend, a i ovaj put ugodno je iznenadila ujednačena kvaliteta pristiglih uzoraka. Ocjene 27 najboljih od 53 pjenušca bile su unutar pet bodova, osvojili su 85 i više od mogućih 100, pa su o priznanjima odlučivale i druge decimale. Veseli i raznolikost sorata od kojih naši vinari rade pjenušce. Ima ih od graševine, malvazije, terana, žlahtine, tradicijskih mješavina sorata Dalmacije ili Sjeverozapadne Hrvatske, a iz Istre je stigao i Monterosso Rosé Brut Nature od montepulciana, sorte koju najviše uzgajaju u talijanskoj regiji Apuliji. Čak i oni koji koriste u svijetu uobičajene sorte za pjenušava vina, prvenstveno je riječ o chardonnayu i crnom pinotu, često dodaju autohtoni “začin” pa tako odaju počast svom kraju i lokalnom terroiru. Široka je i paleta stilova hrvatskih pjenušaca. Stigli su na ocjenjivanje osvježavajući i lagani za pijuckanje uz razgovor, fini aperitivni koji stvaraju želju za hranom, pa i oni koji mogu dobro popratiti različita jela, čak i mesna. A ima i primjerenih najintimnijim druženjima, koji raspiruju strast. Još se jednom pokazalo kako je Hrvatska mala vinska zemlja po količinama, ali velika po raznolikosti i kvaliteti svojih vina.

 | Author: Ivo Kozarčanin/Express Ivo Kozarčanin/Express

Zreli pjenušac za delikatna jela od ribe i - kamenice

uvée Prestige Drago Kurtalj prvi je put napravio 2013., a zlatni pjenušac s ovogodišnjeg ocjenjivanja The Flute Stars je iz 2015. Od chardonnaya je i crnog pinota, dakle gotovo klasična šampanjska kombinacija sorata, a na finom talogu odležao je 62 mjeseca. Duga njega na kvascima dala je zrelo vino finog mirisa i kompleksnog, a nježnog okusa. Pristaje kamenicama, delikatnim jelima od bijele ribe i intimnom društvu, a butelja u Miva Galeriji vina stoji 163 kune.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • goorki 11:24 08.Prosinac 2021.

    A Bakarska Vodica gdje se ona izgubila a?

  • BESTpartizan 10:34 08.Prosinac 2021.

    delikatesa aroma