Life
1557 prikaza

Nehumani posao uništava čitavu državu

Bebe
Thinkstock
Stručnjaci i političari marljivo rade i predstavljaju mjere kojima bi zaustavili izumiranje stanovništva

Zaposlenici jedne od 'najradišnijih' zemalja na svijetu mogli bi malo odahnuti nakon najave kako bi konačno mogli raditi malo manje. Tako bi radnicima u Južnoj Koreji, umjesto dosadašnjih 68 sati, radni tjedan mogao trajati 'samo' 52 sata

Promjena najavljuje veliki zaokret u državnoj politici koja se bori s poraznim podacima o starenju populacije. Naime nakon što je u ovoj 50 milijunskoj državi po prvi puta broj rođene djece pao ispod 400.000 u jednog godini oglasio se alarm

Kako bi spriječili ubrzano starenje populacije stručnjaci su predstavili niz mjera koje bi trebale zaustaviti crna predviđanja po kojima bi se broj stanovnika uvelike mogao smanjiti do 2050. godine. Predsjednik Moon Jae-In nada se da će ova mjera poboljšati kvalitetu života i prije svega povećati natalitet. Naglašava kako "njegova vlada želi izgraditi društvo u kojem će žene moći živjeti svoj život i slijediti svoje vrijednosti i nakon udaje, rađanja i dok odgajaju djecu".  

Slavonski Brod: Aktivistice molitvene zajednice "40 dana za život" mole ispred Opće bolnice Niski natalitet Top News Apel Vlade: Razmnožavajte se kao zečevi!

Ministrica obitelji i ravnopravnosti spolova Chung Hyun-back nazvala je dosadašnju praksu rada i dugih radnih sati 'nehumanom' i upozorila kako je upravo to ključan faktor u ubrzanom starenju stanovništva Južne Koreje. 

Novi radni tjedan u Južnoj Koreji tako bi se trebao sastojati od 40 radnih sati i maksimalno 12 sati prekovremenih. Po novom zakonu radnici mlađi od 18 godina moći će radit samo 35 sati tjedno, što je smanjenje od njima uobičajenih 40 sati tjedno. Stručnjaci predviđaju kako će to zemlju stajati dodatnih 11 milijardi dolara godišnje kako bi osigurali istu razinu proizvodnje.  

Južnokorejska ekonomija krajem prošlog stoljeća doživjela je pravi procvat. I dok su na tom području zabilježili uspon zabrinuli su ih porazni trendovi u broju rođene djece. Upravo zahvaljujući radnoj kulturi koja prevladava u ovoj zemlji poražavajući podaci pokazuju i kako sve više ima neudanih žena koje umjesto roditeljstva žele ispuniti svoje profesionalne ambicije

Tradicionalne uloge u kućanstvu i radoholičarska kultura potiču žene da rade bez razmišljanja o obitelji, smatra ministrica Chung. 

"Sluškinjina priča" Uzgoj ljudi Top News Na maternice razbroj' s': Hrvatice, trpi i rađaj!

"Bilo je strahovito teško, čak i nemoguće, razvijati karijeru uz obitelj", naglašava i dodaje kako je većina njezinih kolegica, profesorica u svojim 50-ima i 60-ima neudana

Prosječna stopa fertiliteta u 2017. godini smanjila se na 1.07, a 2016. godine je bio 1.7 što je i dalje bio najniža stopa u svijetu. 

Chung upozorava kako je uz ostale probleme, kao što je cijena nekretnina i troškovi života, veliki problem i u dužini radnog tjedna. Smatra kako žene nose veliki teret jer se od njih očekuje da uz  dugi radni tjedan i dalje primarno skrbe za djecu. 

"Godinama smo previdjeli jedan veliki problem - veliku nejednakost spolova i nehumano radno vrijeme u našoj zemlji", naglašava Chung. 

Mnoge tvrtke provodile su i politiku 'nagovaranja' trudnica na davanje otkaza umjesto uzimanja porodiljnog dopusta . Nakon povratka s porodiljnog doživljava ih se kao žene koje su uništile svoju karijeru, žale se mnoge. I tako ne mogu balansirati posao i obiteljske obaveze. Uz to se i mnogi šefovi žale kako su njihove zaposlene žene sebične i previše ambiciozne ako djecu na vrijeme ne preuzmu iz vrtića. 

Rodilište u Koprivnici 2014. Natalitet Life Nek' nam stranci rađaju djecu, teško ćemo to sami

"Upravo zbog toga mnoge žene biraju karijeru umjesto braka i djece", naglašava Chung. 

Fenomen koji je zavladao u Južnoj Koreji nazivaju 'štrajk rođenja'. 

Možda bi njihov primjer mogao pomoći i Hrvatskoj koja se bavi alarmantnim podacima o izumiranju. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku za prošlu godinu, u Hrvatskoj je rođeno najmanje djece u posljednjih 100 godina, samo 36.647. To je za gotovo 900 djece manje nego godinu dana ranije. No ono što posebno zabrinjava je podatak kako je po prvi put broj novorođenih pao ispod 37.000.

Ovi alarmantni podaci zasada su Hrvatskoj donijeli samo niz mjera koje su izazvale niz pitanja, jednu ostavku i budućnost koje zapravo, ako se ostvare crna predviđanja, nema.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.