Life
2792 prikaza

Nemaju novca, pa rađaju djecu za druge

Trudnica
Thinkstock
Svoja iskustva razmjenjuju s drugim budućim roditeljima na mnogobrojnim forumima

Ukrajina, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, postala je raj za buduće roditelje. U zemlji u kojoj se godišnje 'odradi' najmanje 500 surogatstva budući roditelji spremni su platiti pozamašan iznos surogat majkama. A njih je sve više i više. 

Ana je imala 18 godina kada je prvi put čula za surogatstvo. Završila je školu i planirala se zaposliti u hotelu u jednom dvorcu u svom malom ukrajinskom gradiću. Njezina plaća bila bi 200 dolara mjesečno, a iz onoga što je čula, surogatstvo se plaćalo oko 20.000 dolara. Iako njezini roditelji nisu siromašni i pomažu joj, surogatstvo ju je privuklo jer je htjela zaraditi malo više novca s kojim bi mogla renovirati kuću, kupiti auto i sl. 

"Jako puno parova bez djece dolazi u našu zemlju", rekla je Ana. 

Kineska obitelj Starenje stanovništva Life Povijesna odluka - Kina ukinula politiku jednog djeteta

Većina djevojaka u Ukrajini to radi, no i dalje se o tome ne priča. Strani parovi dolaze u Ukrajinu od 2015. godine, nakon što je surogat industrija u Aziji počela slabjeti. Ukrajina je tako jedno od posljednjih mjesta na svijetu na kojem se surogatstvo plaća jako malo, samo djelić iznosa onoga što se može dobiti u SAD-u. 

Nakon nekoliko godina rada u hotelu, kada je napunila 21 godinu, Ana je donijela odluku da će biti surogat majka. Do tada je već imala kćerku i bila je spremna. Naime, po ukrajinskom zakonu surogat majka mora imati najmanje jedno svoje dijete prije trudnoće s 'tuđim' djetetom. Tako se čuvaju majke, jer se smatra da će šansa vezivanja za dijete koje nose biti manja ako surogat majka već ima dijete, svoje. 

Ana je tako krenula u potragu za informacijama po mnogobrojnim web stranicama i ubrzo stigla u Kijev na zdravstveni pregled. Potpisala je ugovor s jednim parom iz Slovenije a nakon prvog pokušaja implatacije embrija u maternicu bila je jako sretna. Proces je uspio no tada su počeli problemi s lošom zdravstvenom skrbi i manjkom stručne brige o surogat majkama. 

Najplodnija žena na svijetu iz Ugande Rekorderka Life Najplodnija žena svijeta: Ima 37 godina i 38-ero djece!

Unatoč problemima dijete je rođeno zdravo i Ana je odlučila da će surogat majka biti opet. Ovaj put nosit će dijete jednog japanskog para koje nije ni upoznala. Sve je dogovoreno preko jednog kijevskog odvjetnika. Ovaj je put bila opreznija prilikom odabira klinike, no vjeruje, ako sve pođe po planu, da će tako s 24 godine roditi svoje treće dijete, od čega je jedno njezino a dva nekog drugog.

"Potražnja za surogat majkama u posljednje dvije godine u Ukrajini je porasla za 1.000%", rekao je Sam Everingham iz Families Through Surrogacy, organizacije koja savjetuje buduće roditelje. 

Ukrajina se tako, kako naglašava "sasvim slučajno našla među šačicom zemalja" u kojima je razvijen 'surogat turizam'. 

Osim činjenice što je legalno, ukrajinski liberalni zakoni prepoznaju buduće roditelje kao biološke roditelje od  samog početka i ne stavljaju limit na plaću koju može dobiti surogat majka. Tako omogućavaju svakoj ženi da sama postavi svoju cijenu. No birokratskih problema ipak ima, ovisno iz koje zemlje dolaze parovi koji su postali roditelji, među kojima neki moraju u zemlji ostati i po nekoliko mjeseci. 

Iako većina klinika nudi solidnu zdravstvenu zaštitu, kruže priče i o onima koji ne mogu pružiti adekvatnu skrb, najčešće zbog prevelikog broja pacijenata. Kruže i priče kako se u nekim klinikama događaju i zamjene djece.

Liječnica Olga Bogomolets koja predsjeda ukrajinskim parlamentarnim odborom za zdravlje, smatra da se ukrajinske žene okreću surogatstvu zbog loše ekonomske situacije u zemlji i pada standarda. "Sama industrija nije dovoljno regulirana, što može surogat majke i buduće roditelje dovesti do velikih rizika", naglašava  Bogomolets.

Zvijezde koje su postali roditelji kao tinejdžeri PREMLADI Life 10 slavnih zvijezda koji su djecu dobili - kao tinejdžeri!

Mark i njegova supruga iz Irske su u Ukrajinu doputovali krajem 2015. godine. I pričaju o svom pozitivnom iskustvu. Sin mu se rodio 2016. godine i kažu kako je zdravstvena njega bila dovoljno dobra kao i u bilo kojoj europskoj zemlji. Imali su blizak odnos s 32-godišnjom surogat majkom, kojoj su direktno platili, a ona je dopustila budućoj majci da bude u sobi za vrijeme poroda. 

"Ni u jednom trenutku, ni u klinici a ni u rodilištu, nismo dobili dojam da se prema njoj itko odnosi kao prema građaninu drugog reda. Znali smo zašto to radi. Imala je kćer, zatrudnjela je s 15 godina i sada je željela kćer poslati na fakultet a ovo joj je bila prilika koja se ne propušta", naglašava Mark. 

Parovi u potrazi za surogat majkama nesigurno započinju svoju potragu. Ovise o informacijama s internetskih foruma gdje izmjenjuju priče o svojim iskustvima i problemima. 

Pozitivna iskustva roditelji većinom imaju s Ilaya medicinskim centrom u Kijevu čija dobra praksa privlači sve veći broj surogat majki, što se vidi i po dugačkoj listi čekanja, piše BBC.

Jana koja je rodila prije dva mjeseca savjetuje drugima da surogatstvo doživljavaju samo kao posao. Sjeća se svog iskustva i priča kako su dijete koje je rodila odmah odnijeli a majčinski osjećaji su joj ostali. 

"Bili biste hladna osoba da ih ne osjetite. Ali kada vidite sreću i osmijeh na licu bioloških roditelja, to je to. Shvatite da je sve u redu s djetetom i da su roditelji sretni", rekla je Jana.

Ana će tako uskoro sjesti u vlak i sedam sati putovati do Kijeva gdje će joj implementirati embrij japanskog para. Nada se kako će s novcem kojeg će dobiti moći kupiti stan, ali kaže ponosna je što to čini za roditelje.

"Kad ih vidite kako vam zahvaljuju i plaću od sreće, osjećate koliko ste učinili za njih. Rekli su mi kako sam najvažnija osoba u njihovim životima", naglašava Ana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.