Life
3117 prikaza

Nepoznata priča o pundžicama princeze Leije

Princeza Leia
Pinterest
'Nosila sam je tada, 1977., i to je, što se mene tiče, jednom previše', rekla je pokojna Fisher o modnom detalju koji ju je proslavio

Njezina se frizura popularno opisivala kao "rolice od cimeta" (cinnamon bun) i nema osobe koja ne razlišlja o liku Leie Organe Skywalker Solo, a da se ne sjeti frizure "oklopnjače" koju je glumica Carrie Fisher, tada tinejdžerka, prezirala.

"Nosila sam ju tada, 1977., i to je, što se mene tiče, jednom previše", rekla je pokojna Fisher o frizuri koja se u pop kulturi spominje počesto, od "Prijatelja" pa do "Spaceballsa". 

No, redatelj George Lucas u intervjuu za Time magazin iz 2002. pojasnio je kako je do frizure došlo.

George Lucas | Author: David Ebener/DPA/PIXSELL David Ebener/DPA/PIXSELL
"Ti krugovi su zapravo frizure sa prijelaza stoljeća u Meksiku. Nosile su ih "soldaderas", ili ženske revolucionarke", rekao je Lucas kojem se učinilo kako se to idealno uklapa uz lik buntovne princeze Leie. Slične su frizure nosile i žene indijanskog plemena Hopi.

Krajem 19. stoljeća Hopi žene bile su poznate u borbi protiv kolonijalnog agresora. Njihove su frizure odavale da su ratnice ali i djevice".

Idealno za heroinu koja se odrekla ugodnog života kako bi se borila protiv zlog Imperija.

"Nisam ja neka dama u nevolji ili klasična princeza. Ne padam u nesvijest niti sam užasnuta ako nema dečkiju. Nisu napisali moj lik tako da zaziva pomoć. Leia je vrlo neovisna", rekla je 1977. Fisher u intervjuu za USA Today.

Frizure Hopi žena i Meksikanki su zabilježene prvim fotografskim aparatima, pa je Lucasovo "posuđivanje", piše Vintage News, slučaj "kulturne aproprijacije". 

Autorica i stručnjakinja Kendra Van Cleave, koji je BBC intervjuirao 2016. godine primjetila je kako "su američke žene dobile pravo glasa 1920., te su pohađale koledže i preuzimale poslove u nevjerojatnim brojevima. One koje su se povodile umjetnošću i boemstvom, prihvatile su "etnički" stil kao način da pokažu svoje feminističke stavove i diferencijaciju od "mainstreama", kaže.

Od svojih početaka u plemenima pa sve do najprepoznatljivije frizure u kultnom filmu, Leina je frizura na različite načine putovala univerzumom. Čak joj je posvećen i članak u magazinu Vogue (2015.) gdje se objašnjava kako napraviti vrlo elaboriranu frizuru.

Carrie Fisher | Author: IPA/PIXSELL IPA/PIXSELL

Umjetnik i frizer Akyol kaže "ona sužava lice jer pokriva uši, što mijenja oblik lica".

Kendra Van Cleave je, pak, za BBC rekla kako su to "više petlje kose negoli pravilni krugovi).

Iako je obožavala lik koji je tumačila, Fisher se jedva dočekala riješiti "krugova kose" koji su je kao lik zabetonirali u podsvijest pop-kulture. Ulogu je tumačila u originalnoj trilogiji, a onda se posvetila i pisanju, a ne samo glumi. Otvoreno je govorila i o svojim borbama s psihičkim bolestima te ovisnosti, a etablirala se i kao scenaristica.

Kada je Star Wars putovanje nastavljeno 2015. tu je bila i Carrie, no, na žalost, preminula je 2016. godine, a njezin će se lik (djelomično snimljen, djelomično CGI) pojaviti i u nadolazećoj IX. epizodi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.