Kultura
964 prikaza

Gene Simmons: Stan Lee je stripove tiskao mojom krvlju

Stan Lee
1/15
REUTERS
Lee je bio centar Marvelovog svemira i čovjek goleme mašte koji je proživio filmski život, i nadahnuo mnoge, a kod njega je po malo čarolije dolazio i Fellini

„Stan iza sebe ostavlja nevjerojatnu ostavštinu koja će nas sve nadživjeti. Nitko nije imao takvu karizmu, strast i predanost“, rekao je o pokojnom Stan Leeju predsjednik Marvel studija Kevin Feige. Šef Disneyja Bob Iger rekao je kako je „Stan imao moć da inspirira, zabavi i poveže ljude. Veličina njegove mašte manja je samo od veličine njegova srca.“

Za one koji nisu sigurni kakva se to legenda skriva iza imena Stan Lee za početak valja reći kako je on su-kreator (ali s njegovim se to imenom najčešće povezuje) Marvelovog Universea, dakle tata superjunaka poput (možda najpoznatijeg) Spider Mana, Hulka, Fantastične četvorke, dr. Strangea, Daredevila, Black Panther, X-Mena, Ant Mana, Iron Mana i Thora – likova koji su u proteklom desetljeću žarili i palili (i dalje to čine) na kino ekranima.

Stan Lee Marvelov genije Kultura Umro legendarni Stan Lee, kreator Spidermana i Hulka

Zašto se Stanley Martin Lieber, rođen na Manhattanu u New Yorku od majke Židovke i oca Židova iz Rumunjske preimenovao u Stan Lee. Zato što je od najranije mladosti htio biti „ozbiljni pisac“ te autor novog „velikog američkog romana“, a kada je, da bi honorarno zaradio, počeo raditi stripove, tada šund literaturu, nije htio da se njegovo ime povezuje s time pa se prozvao Stan Lee.

Stan Lee | Author: REUTERS REUTERS
Veliki američki roman nije napravio, ali je stvorio kanon i bibliju za obožavatelje stripa i ljubitelje pop-kulture. I sam je s vremenom shvatio, kada se već malo uzdigao na prvom poslu, koliko slobode i kreativnosti ima u onome što on radi. Stan je, rekao je u jednom intervjuu, s mlađim bratom (s kojim je kasnije puno surađivao) odrastao na ulicama Bronxa, a inspiracija za likove su mu bili Errol Flynn i slične herojske uloge.

Kao mladić odradio je i vojsku, gdje se ponajviše bavio sloganima i ilustracijama. Bio je samo jedan od devetero vojnika koji su u vojsci imali titulu „playwright“. Tamo su bili i oskarovac Frank Capra i dobitni Pulitzera William Saroyan.

Kada je DC Comics pedesetih revitalizirao superheroje, Leeju se, kao nekadašnjem zaposleniku kompanije Timely Comics koja je prerasla u Marvel, pružila prilika da napravi što je oduvijek htio, a poslušao je savjet supruge Joan i svojim superjunacima, i tu je tajna njegovog zanata, dao i ljudske osobine, slabosti i mane. Jer, zaključio je, dosadno je čitati o nekome tko je neprestano savršen, bez mane, bez problema i bez slabosti (bio on superheroji ili zlikovac).

Anthony Bourdain Feljton 3 Life Ovo je prvi tekst što ga je Bourdain napisao za novine

Kao što je zanimljivije čitati o Perzeju, Tezeju, Ahileju, Hektoru i Herkulu negoli o Aresu, Zeusu i Posejdonu. Jer ljudi vole nijanse,
vole previranja, vole ljudskost pomiješanu s bogomdanom moći i snagom. Upravo je tako, na taj način, svoje likove „od gline umijesio“ i Stan Lee. Lee im je dao karakter.

Način na koji je on radio bio je da sjedne, smisli lik, opiše ga umjetniku te onda radi sinopsis. Nakon toga bi „balone“ punio riječima. Surađivao je s drugim velikanima poput umjetnika-pisaca Ditkoa, Kirbyja i Billa Everetta, i njihove je talente uvijek dizao u nebesa. No svi oni, kao i svaki Marvelov zaposlenik, nisu mogli polagati prava na likove koje su stvarali niti su imali pravo
na tantijeme.

Stan Lee | Author: wikipedia wikipedia

Lee je aktivno sudjelovao u tome da se olabavi cenzura oko stripova i da Amerika shvati da to nije samo razonoda za najmlađe. Kroz svoje je radove upozoravao na opasnosti droge ili nezaštićenog seksa. No, iako je generalno gledano bio uspješan nije mu bilo lako.

"Literarna scena u New Yorku je na mene gledala kao na neku infestaciju. Dobro je da nisu okretali glavu kada bi me vidjeli na cesti. S druge strane u ured mi je jednom došao niti manje niti više nego Federico Fellini, opčinjen likom Spider Mana", ispričao je o šezdesetima i početku sedamdesetih Lee koji se uskoro preselio u Los Angeles s naredbom da reklamira i promovira kompaniju.

Cilj je bio superheroje postaviti na televiziju. To se zaista i dogodilo, animirani Spider-Man na ABC-u se prikazivao od 1967. do 1970. godine. Bill Bixby glumio je dr. Davida Bannera koji se, znamo svi, pretvara u Hulka, a nevjerojatno je da je za riskantnu animiranu seriju Stripperella glas davala Pamela Anderson.

Krugo obitelji u boli Gorak život Life Djeca anđeli: Godina s 2,6 milijuna djece umrlo pri porodu

Nacionalnu medalju umjetnika mu je 2008. godine uručio tadašnji američki predsjednik George W. Bush, a iako su njegova stripovska “djeca” živjela avanturističke živote sam je Lee bio relativno povučen. Od 1947. godine bio je u braku s modelom za šešire Joan Clayton Boocock. Imali su dvije kćeri no jedna od njih preminula je tri dana nakon poroda, pa su svu svoju pažnju i ljubav usmjerili prema kći Joan.

Kada su se “Marvelovci” napokon oglasili i u Hollywoodu te postali ćup zlata i uspjeha koji su danas, Lee je, baš poput Hitchcocka uživao u cameo ulogama. U “Iron Manu” iz 2008. on “glumi”, rekli bismo, Hugha Hefnera, u crvenom ogrtaču okruženog ljepoticama. U “Avengersima” iz 2012. je jedan od skeptičnih Njujorčana koji ne vjeruje u njihov dolazak. U “Ant-Manu” je uglađeni šanker, a u “Deadpoolu” iz 2016. je najavljivač plesačica u striptiz klubu. U Dr. Strangeu iz iste godine je putnik u javnom autobusu.

Njegova bijela brada, zatamnjene naočale, veliki osmijeh I pomalo “ja ne znam što radim ovdje stav” su nešto što je teško ne primijetiti. Godine 2017., u dobi od 95 godina preminula je njegova supruga Joan, u braku su bili 69 godina.

Leejeva starost nije prošla glatko kako si je on to možda priželjkivao. Njegova nekadašnja njegovateljica Keya Morgan optužena je za staračko zlostavljanje te izoliranje Leeja od obitelji i prijatelja kako bi se dočepala njegovih novaca (on je “težak” 50 milijuna dolara) i neprocjenjivih memorabilija.

Sud je 2018. izdao zabranu približavanja Keyji Morgan. Lee je svoju autobiografiju napisao još 2002., naslova “Excelsior! The Amazing Life of Stan Lee.” Iako odgajan u židovskoj obitelji na pitanje vjeruje li u boga Lee je iskreno odgovorio “ne znam, stvarno
nemam pojma”.

Preminuo je od posljedica upale pluća u Los Angelesu, u 96. godini života. Bio je, moglo bi se reći, koštana srž pop-kulture koja nas okružuje već pola stoljeća. Uvijek moderan, uvijek u toku, uvijek blagoslovljen nevjerojatnom maštom. Na čitavom nizu filmova radio je kao savjetnik, a opet svima je davao kreativnu slobodu. Jedan od rijetkih velikana o kojima gotovo nitko nije rekao ružnu riječ.

“Hvala ti na svemu Stan Lee! Kakav život, kako fantastično odživljen. Smatram se nevjerojatno sretnim što sam te upoznao i igrao ulogu u svijetu kojeg si ti kreirao”, rekao je glumac Chris Pratt koji je zvijezda franšize “Guardians of the Galaxy”.

Štovao ga je i Gene Simmons iz grupe Kiss čiju je krv Lee stavio u tintu kojom su se tiskali stripovi kako bi roker mogao reći da je “tiskano njegovom krvlju”.

“Inspirirao si me da sanjam velike snove. Hvala ti”, rekao je Simmons, dok se Lin-Manuel Miranda s njime oprostio riječima “s velikom moći dolazi besmrtnost”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.