Life
11111 prikaza

Nikad nije ostarila: S 20 godina imala je mliječne zube

Brooke Greenberg sa sindromom X
Screenshot
Cijeli svoj život, do smrti, je izgledala poput djeteta, a nije izgubila ni mliječne zube. Nitko od liječnika nije znao zašto...

Brooke Megan Greenberg rođena je 8. siječnja 1993. carskim rezom u 8. mjesecu trudnoće jer zaključeno da dobiva premalo na težini u maternici. Pri porođaju je imala 1,8 kilograma, a rođena je i s dislokacijom kuka zbog kojeg su joj se noge okretale prema ramenima. To je kirurški ispravljeno i osim niže težine - činila se kao posve zdravo novorođenče. Bila je treća od četvero djece u obitelji u kojoj su svi bili posve zdravi, pa nisu ni slutili da će ih pogoditi stanje koje ne samo da je zbunilo njih, već i liječnike.

Zarobljena u tijelu jednogodišnjaka

Do dobi od godine dana normalno se razvijala, no, njen je razvoj tu i stao, a ne samo fizički već i psihički te su liječnici procijenili kako je ostala "zarobljena" u mentalnoj dobi jednogodišnjaka. 

Iako su se stalno nadali kako će njihova kćer sustići svoje vršnjake, bili su definitivno sigurni da nešto nije u redu kad su dobili još jednu kćer koja je prestigla Brooke u svemu - od puzanja do hodanja i govora. 

U svojih prvih šest godina prošla je niz neobjašnjivih medicinskih hitnih slučajeva od kojih se oporavila. Imala je sedam perforiranih čireva na želucu, kao i napadaj koji je kasnije klasificiran kao moždani udar koji nije ostavio posljedice. 

Stara žena MOŽE LI SE IZBJEĆI? Znanost "Umrijeti od starosti" - što to zapravo znači?

U dobi od pet godina otkrili su postojanje nespecifične mase u mozgu koju su dijagnosticirali kao tumor, zbog kojeg je spavala punih 14 dana i noći. Iako su strahovali da je u komi, liječnici su utvrdili da je riječ samo o dubokom snu, a kad se probudila, na njihovo iznenađenje mase na mozgu biše nije bilo.

-Izvor njene bolesti svima nam je bio misterij, a koliko god smo nagađali, nikad se nismo našli blizu istini - rekao je njen pedijatar, dr Lawrence Pakula.

Neobjašnjivo stanje

- Zašto ne stari? Je li ona izvor mladosti, jedino joj nokti i kosa rastu? - pitao se otac Howard. Liječnici su bili zbunjeni te samo pretpostavljali da ima genetsku mutaciju koja zaustavlja rast.

Tijekom intervjua u talk showu Katie, on je izjavio da je u dobi između četiri i pet godina prestala rasti, a privukla je veliku pažnju medija te je TLC o njoj snimio i dokumentarac "Frozen in Time":

Ostali joj mliječni zubi

Tijekom narednih godina obitelj je posjetila brojne specijaliste i stručnjake u potrazi za objašnjenjem, ali bezuspješno, nije bilo dokaza za genetske sindrome ili kromosomske abnormalnosti i svijet još nikad nije vidio slučaj poput njenog. Sa osam godina težila je tek 6 kilograma.

- Još uvijek su mi doktori govorili da će ona narasti i nadoknaditi druge, išli smo kod nutricionista, endokrinologa i svakog za koga su nam rekli da idemo. Brooke je primala hormon rasta, no sve bez učinka, nije porasla ni centimetra - prisjeća se njena majka.

Nakon neuspjeha primjene hormona rasta, liječnici su priznali da nemaju pojma o čemu se radi te su imenovali njeno stanje -Sindrom X.

Obitelj NEVJEROJATNO Life Članovi ove obitelji uopće ne osjećaju bol

Posjetili su i obližnji medicinski centar Johns Hopkins, pa čak i Mount Sinai u New Yorku, a kad su tamošnji genetičari sekvencirali njen DNK, otkrili su da su geni povezani s bolestima prijevremenog starenja normalni, za razliku od mutiranih verzija kod pacijenata s Wernerovim sindromom i progerijom.

Ono što je bilo još čudnije - njeni su se telomeri skraćivali normalnom brzinom, kao kod zdravih ljudi.

Brooke Greenberg sa sindromom X | Author: Screenshot Screenshot

No, kako je njen mozak bio nerazvijen, ona se izražavala gestama i iako je prepoznavala zvukove, nije mogla govoriti.

Sa 16 godina Brooke je imala kosti 10-godišnjaka, mliječne zube kao trogodišnjak i mozak jednogodišnjaka. Još uvijek je izgledala kao beba - sa 76 centimetara i 7,3 kilograma.

Nadživjela sve prognoze

Suprotno prognozama liječnika, Brooke je živjela 20 godina te je umrla 24. listopada 2013.. Za to vrijeme često je bila ozbiljno bolesna i bila je na rubu života i smrti. Kao uzrok smrti, premda ni to nije posve utvrđeno, navode se urođeni problemi s plućima.

- Dok je vanjski svijet možda primjećivao njezin fizički izgled i bio zbunjen njezinim razvojem, Brooke je svojoj obitelji donosila radost i ljubav - rekao je rabin na oproštaju od djevojke i dodao da su je njezini roditelji i tri sestre, kao i ostatak obitelji, obasipali ljubavlju. 

Vječna beba obitelji

Brooke Greenberg sa sindromom X | Author: Screenshot Screenshot

Roditelji su uvijek voljeli i štitili djevojku, razumjevši njezine osobine. Morali su čuvati bebu mnogo dulje nego obično. No, stoički su izdržali sve kušnje i uvijek su opkolili Brooke. Starije sestre, a potom i mlađa, uvijek su se prema svojoj posebnoj sestri odnosile s ljubavlju i razumijevanjem. Smrt Brooke Greenberg bila je pravi udarac i iznenađenje za cijelu obitelj. Još uvijek pamte svoju kćer s toplinom i govore im kako im je neobično živjeti bez vječne bebe.

Unatoč činjenici da je Brooke Greenberg više puta prikazivana na televiziji, a novine i časopisi neprestano bili zainteresirani za njezinu povijest i razvoj, njezini roditelji nisu od nje napravili show i dopustili joj da živi normalan dječji život.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:07 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site