Tehno
2087 prikaza

Znanstvenici najavljuju - 100. su nove 60.

Tajne stogodišnjaka
Thinkstock
Zdrava hrana, vježbanje i dovoljno sna uz 'malu' pomoć tehnologije mogli bi osigurati vječni život

Živjeti duže, biti zdrav i u 90-ima, san je svakog 'običnog' čovjeka, stoga ne čudi što se rješenjem tog problema bave i znanstvenici diljem svijeta. Jedan od njih je i Peter Diamandis, inženjer, fizičar i poduzetnik. Suosnivač tvrtke Celularity and Human Longevity, objašnjava kako su 100 nove 60, barem ako je vjerovati istraživanjima koja se provode u Silicijskoj dolini. I koja bi uskoro trebala biti dostupna i 'običnom' čovjeku.

Osnivač X Prize Foundation, neprofitne organizacije kojoj je cilj motivirati pojedince, tvrtke i organizacije da razviju inovativne ideje s kojima bi mogli doprinijeti razvoju čovječanstva, uz brojne druge projekte, bavi se i misterijom života – kako ostati mlad i u 90-ima.

Uz sve već poznate savjete o zdravoj prehrani, vježbanju i dovoljnoj količini sna, smatra kako bi na putu prema dugovječnosti ljudima trebala pomoći i tehnologija. I upravo radi na njezinom razvoju.

Peter Diamandis | Author: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL
Njegova kompanija Human Longevity Inc (HLI) ima poseban odjel Health Nucleus koji se bavi upravo time.

"Kada prvi put netko dođe kod nas, tri sata provodimo ispitivanja. Provodimo ispitivanja genoma i 'čitamo' život pojedinca. Napravimo pregled cijelog tijela magnetskom rezonancom kako bi vidjeli postoje li u tijelu bilo kakve tumorske stanice. Tijekom tog procesa prikupimo oko 150 G podataka o čovjeku. Pokušavamo saznati događa li se nešto u tijelu što bi trebali znati. Problem otkrivamo u trenutku kada je još potpuno izlječiv", naglašava Diamandis.

Tretmani liječenja u budućnosti bavit će se većinom, kako predviđa, matičnim stanicama i kako ih upotrijebiti za liječenje autoimunih bolesti i degenerativnih stanja.

"Placenta, koja je najbogatiji izvor matičnih stanica u gotovo 99,9 posto slučajeva se baca. Matične stanice iz placente, krvi iz pupkovine, može koristiti tisuće ljudi, što bi znatno trebalo smanjiti i njihov trošak", dodaje.

Stara žena MOŽE LI SE IZBJEĆI? Znanost "Umrijeti od starosti" - što to zapravo znači?

No eksperimenti na matičnim stanicama nisu jedini koji se provode u Silicijskoj dolini. Posebno su zanimljivi eksperimenti koji se provode na transfuziji krvi, posebno transfuziji krvi mlade osobe na stariju. Vezani su uz GDF11, kojeg nazivaju proteinom za pomlađivanje.

"Elevian je projekt koji pokušava komercijalizirati upravo GDF11 ", naglašava.

U ostalim eksperimentima koji se provode pokušavaju se izolirati i uništiti 'stare' stanice tijela. Stanice se razvijaju do određenog trenutka, a njih rast se zaustavlja prije nego što postanu kancerogene.

Klimatske promjene Kraj civilizacije Znanost Znanstvenici otkrili koliko nam je još života ostalo

"Upalni procesi u stanicama mogu uništiti vaše tijelo. Unity Biosciences projekt pokušava izolirati te stanice i uništiti ih, kako bi bilo dovoljno prostora za razvoj mladih, zdravih stanica", dodaje.

Znanstvenici diljem svijeta razvijaju brojne tehnologije kojima pokušavaju zaustaviti starenje, ili ga barem usporiti. Tim putem krenula je i Silicijska dolina.

"Za desetak godina znanost će se toliko razviti da će vam omogućiti dodatne godine života. Ovi će procesi i zahvati uskoro biti dostupni svima, no savjete o zdravoj prehrani, dovoljnoj količini sna i vježbanju i dalje trebate slijediti", naglašava Diamandis.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 11:35 08.Ožujak 2018.

    zbilja je cool biti star-i sa 47 mi je puna kapa svega-bar da postoji tipka za samoisključenje