Life
55728 prikaza

Njena ljepota je oduzimala dah, a smrt izmijenila zakone

Preminula glumica Rebecca Schaeffer
Pinterest
Imala je cijeli život pred sobom, a psihopat joj je oduzeo život sa samo 19. godina

Zvijezde šoubiznisa nekoć nisu bile tako nedodirljive kao danas - iako su bili poznati, tretiralo ih se kao "obične ljude" kojima se može pristupiti, bez problema gnjaviti za autogram i slično. U 1980-im su se obožavatelji tretirali kao nikakva prijetnja, pa se čak i proganjanje neke zvijezde smatralo tek sitnim prekršajem za kojeg se plaćala mala novčana kazna.

No, jednog se dana to sve izmijenilo.

Mlada, prekrasna i perspektivna, to su epiteti koji su se redovito dodjeljivali glumici i modelu Rebecci Lucile Schaeffer, rođenoj u studenom 1967. godine. Ona je svoju karijeru fotomodela započela u tinejdžerskim godinama, kad su je lovci na talente zapazili zbog "anđeoske ljepote". 

Preminula glumica Rebecca Schaeffer | Author: Pinterest Pinterest

Prvi veći uzlet u karijeri doživjela je 1986. kad je dobila ulogu Patti u CBS-ovoj humorističnoj seriji "My sister Sam". Nakon prekida snimanja serije, glumila je u nekoliko filmova, uključujući crnu komediju "Scene iz klasne borbe".

Pomahnitali obožavatelj

Robert John Bardo bio je serijski obožavatelj - njegov prvi ideal bila je aktivistica za dječja prava Samanta Smith, koja je poginula u avionskoj nesreći. Kako je manični Bardo morao imati predmet obožavanja, na njenu nesreću to je postala upravo Rebecca Schaeffer. Osim nje, bio je opsjednut i s pop pjevačicama Debbie Gibson i Tiffany.

On ju je pratio, pisao joj pisma, nazivao te naprosto opsjedao pune tri godine. Za pretpostaviti je kako nije mislila da joj Bardo može ozbiljno nauditi, već ga je doživljavala kao nesretnog tinejdžera. Počeo joj je pisati pisma kad je glumila u seriji "My sister Sam" kad je imao tek 16 godina, a kako nije od tada pokušao ništa nasilno, nitko nije mogao predvidjeti tragediju koja je uslijedila.

Preminula glumica Rebecca Schaeffer | Author: Pinterest Pinterest

Što se točno dogodilo u njegovoj glavi je nepoznato, no jednog dana je Bardo odlučio otputovati u Los Angeles te ju upoznati. Istražio je njenu točnu adresu stanovanja preko privatnih detektiva koje je unajmio te joj se pojavio pred vratima 18. srpnja 1989. 

Kuc, kuc

Rebecca je otvorila ulazna vrata misleći da zvoni dostavljač s paketom scenarija kojeg je očekivala. No, to je bio Bardo. On je prije odlaska do nje pogledao film Scene iz klasne borbe" u kojem je Rebbeca imala scenu u krevetu s kolegom glumcem. Lud od ljubomore, odlučio ju je kazniti jer je "još jedna holivudska kurva" te je izvadio pištolj kojeg mu je nabavio brat te je ustrijelio u prsa.

Rebecca je samo vrisnula i srušila se, a on pobjegao. Susjedi su pozvali hitnu pomoć, no bilo je prekasno. Bardo je sljedećeg dana uhvaćen te je priznao ubojstvo. Imao je samo 19 godina, a iako je bio maloljetan, osuđen je na doživotan zatvor bez mogućnosti pomilovanja, gdje se nalazi i danas.

Njegova bolesna opsesija nije uništila samo jedan mladi život i život njene obitelji, već je i pokrenula veliku akciju izmjene zakona. Nakon tragedije, SAD je usvojio "zakon o uhođenju", znatno strožu verziju kojom se isto zabranjuje i kažnjava, a tu su praksu slijedile Kanada, Austrija, Nizozemska, Belgija, Irska, Velika Britanija, Njemačka i Australija.

 

I always thought I was her number one fan....guess I was wrong. Guess we all were. #rebeccaschaeffer

Objavu dijeli Kristian (@kristianmingle)

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.