Life
24306 prikaza

Njihov sin je najpoznatiji europski ISIL-ovac

Jihadi Jack i roditelji
1/5
Screenshot Youtube
Roditeljima je rako da ide učiti arapski u Jordan, a onda im se javio iz Sirije i rekao da se priključio teroristima Islamske države

John Letts, 58- godišnji farmer koji uzgaja organsko povrće i bivša djelatnica u humanitarnoj organizaciji Oxfam, 57-godišnja Sally Lane, nisu mogli vjerovati da je njihov 18-godišnji sin Jack postao opasni ekstremist i pripadnik zloglasnog ISIL-a. Samo su mu dopustili da putuje svijetom i nisu htjeli vjerovati da je od svih destinacija na svijetu odabrao otići baš u Siriju. Pokušali su mu poslati džeparac.

Ukupno 1723 funte da mu se nađe pri ruci iako im je policija tri puta dolazila na vrata i govorila im gdje im je sin i znali su što rade ako mu šalju novac. Zanemarili su upozorenja. Tužiteljica Alison Morgan rekla je da je par, iz Oxforda, "zatvorio oči pred očiglednim" - da se njihov sin pridružio terorističkoj grupi ubojica. Bilo je to u trenutku kad su mu poslali prve 223 funte u rujnu 2015. godine.

Njihov sin, za kojeg su tvrdili da boluje od opsesivno kompulzivnog poremećaja bio je zarobljen u Raqqi i do prosinca 2015. pokušali su mu poslati još novca, a kako su tvrdili na sudu, radili su to pod 'prisilom' jer su se bojali da je u smrtnoj opasnosti.

"Radili smo ono što bi napravio svaki roditelj"

Porota je raspravljala 20 sati i na kraju su roditelje Jihadi Jacka, najpoznatijeg ISIL-ovog teroriste iz Europe, proglasili krivima jer su financirali terorizam, objavili su britanski mediji.

Javnost je bila prisutna na suđenju i bilo je uzdaha, ali nitko nije reagirao na presudu. Osuđeni su na 15 mjeseci zatvora što im je smanjeno na 12. Nakon što su izašli sa suda, roditelji Jihadi Jacka rekli su da ih je vlada iznevjerila jer su više puta tražili pomoć u vraćanju sina iz Sirije:

Žene u Islamskoj državi Umm Sayyaf Top News Jeziva ispovijest: Najmoćnija žena ISIL-a dala prvi intervju

"Mi smo osuđeni za ono što bi svaki roditelj učinio kad je život njegovog djeteta u opasnosti. Želimo pojasniti da nismo osuđeni za financiranje terorizma. Osuđeni smo zbog slanja novca našem sinu tamo gdje postoje opravdani razlozi za sumnju da je novac možda upotrijebljen u terorističke svrhe. Nitko tijekom našeg suđenja nije čak ni nagovijestio da je 223 funte koje smo zapravo uspjeli poslati Jacku iskorišteno za terorizam. Činjenica da nas je porota oslobodila nekih optužbi jasno pokazuje da su prihvatili da vjerujemo da je život našeg sina u neposrednoj opasnosti. Vlada i policija su nas se odrekli."

Kako su rekli, u potpunosti su surađivali s policijom i više puta tražili pomoć, ali umjesto toga su sve te informacije koristili za njihov kazneni progon.

"Jack je još uvijek britanski državljanin, a mi smo molili Vladu da nam pomogne da ga dovedemo na sigurno, čak i ako to znači da bi mogao biti procesuiran u Velikoj Britaniji. Ako postoje dokazi da je počinio zločin, onda mu treba suditi. Pošto je pobjegao od ISIL-a, on je u limbu“, govore roditelji Jihadi Jacka.

"Iz vlade su tvrdili da ne mogu učiniti ništa jer je bilo previše opasno putovati u Siriju da bi mu pomogli iako su novinari tamo i vjerujemo da postoje brojni članovi vladinih agencija Ujedinjenog Kraljevstva na terenu u regiji“, branili su svog sina John Letts i Sally Lane i dodali:

"Visoka cijena koju smo danas platili pokazatelj je ljubavi koju imamo prema našoj djeci. Predani smo pomoći Jacku da se vrati kući. Nastavit ćemo s kampanjom kako bismo pomogli onima kojima je Vlada okrenula leđa."

Upozorili ih da mu oduzmu putovnicu

Pred sudom su ispričali kako je njihov sin napustio obiteljsku kuću 2014. i krenuo na ono što su roditelji mislili da je 'velika avantura' učenja arapskog jezika u Jordanu.

Prije odlaska prijatelj tinejdžera pokušao je upozoriti roditelje na njegov rastući ekstremizam i zamolio ih je da mu oduzmu putovnicu. Iz Jordana Jack Letts se preselio u Kuvajt i oženio Asmom, kćerkom plemenskog starješine u Iraku, a zatim je otišao u Siriju.

Dora Bilić Iz katoličke obitelji Top News Tko je jedina Hrvatica u ISIL-u koja je preživjela?

Lane je kazala porotnicima da je bila 'užasnuta' kad ju je nazvao da kaže da je bio u Siriji u rujnu 2014. Rekla je: 'Vrištala sam na njega,' Kako si mogla biti tako glup? Ubit će te. Bit će vam odrubljena glava. John Letts molio je svoga sina da se vrati kući, govoreći mu: "Otac nikada ne bi trebao dočekati mrtvog sina."

Nastavio mu je govoriti da je 'pijun' koji pomaže u širenju mržnje, boli i bijesa, patnje i nasilja. No 2015. policija ih je upozorila da mu prestanu slati novac.

U srpnju 2015. objavio je na Facebooku da bi želio obaviti 'operaciju mučeništva' na grupi britanskih vojnika i zaprijetio da će odrubiti glavu njegovom starom školskom prijatelju Linusu Doubtfireu, koji se pridružio britanskoj vojsci.

Kad su ga roditelji kontaktirali, rekao je: 'Sa zadovoljstvom bih osobno ubio svakoga iz Linusovih jedinica ... Iskreno želim odrezati Linusovu glavu.'

Tužiteljica Morgan je rekla da je "smiješno" tvrditi da je poruku postavio netko drugi koristeći Jackov profil, jer je čak znao ime obiteljske mačke. U to je vrijeme Lane u poruci svom sinu priznao da je "naivno od nas da vjerujemo" da on nije borac.

Optuženici su se također savjetovali s akademskim stručnjakom koji im je rekao da je "vrlo nevjerojatno" da Jack Letts nije sudjelovao u vojnim aktivnostima. Usprkos svim dokazima, Lane je poslala 223 funte sinu a nakon što joj je on dao svoju riječ da novac neće imati nikakve veze s džihadom.

Prvi Britanac u ISIL-u

Policija je uputila i drugo upozorenje, rekavši Lane da je "slanje novca Jacku isto što i slanje novca Isilu". Međutim, u prosincu 2015. Jack Letts je počeo govoriti da bi volio napustiti Siriju i da je 'država velika zabluda'. ​​U međuvremenu je uhićen i trenutačno robija u kurdskom zatvoru, a sudbina mu je neizvjesna. 

Kako je Express već pisao, Jack Letts bio je pristojan dečko, no Jihadi Jack, u kojeg se pretvorio, prvi je bijeli Britanac koji se pridružio ISIL-u i dolazi iz liberalne visokoobrazovane obitelji, pa njegovi roditelji nisu mogli vjerovati da je njihov sin zastranio. 

Jack je bio pristojan dečko koji se ponašao kao svaki tipičan mladić njegovih godina. Navijao je za omiljeni nogometni klub (Liverpool), trenirao nogomet u lokalnoj momčadi, povremeno pio i pušio marihuanu, nije se tukao i ničim drugim pretjerano isticao u masi.

Jihadi Jack | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
Njegova majka je bila urednica u izdavačkoj kući, a otac Kanađanin koji je tijekom poslijediplomskog studija u Engleskoj upoznao buduću suprugu i odlučio ostati.

Njegov otac - John - prvotno je pomagao u proizvodnji agrikulturnih kemikalija za američke multinacionalne tvrtke, da bi zatim napustio taj svijet i bacio se na organsku proizvodnju žitarica (za što je čak dobio i nagradu princa Chalesa za održive metode održavanja farmi).

Oca mu mnogi nazivaju ekscentričnim, no svi su suglasni da je Jack odrastao u liberalnoj obitelji u kojoj su mu roditelji dozvolili da sam odabere kojoj religiji želi pripadati, iako je kršten nakon rođenja.

Iz zatvora poručio: Bio sam budala

Tako je naivan mladić počeo proučavati islam i pao u ruke Abdullaha, koji je vrebao mlade ljude u lokalnoj džamiji kako bi ih radikalizirao i oprao im mozak.

Jackovi roditelji nisu primijetili taj proces radikalizacije, premda je Jack na Facebooku proglasio budalama sve koji su žalovali za pariškim žrtvama i izjavio da su ISIL-ovi militanti koji su ubili britanske vojnike pravi junaci.

Granični prijelaz Bajakovo Crno tržište Top News ISIL preko Hrvatske šverca opljačkano blago?

Gotovo svi koji poznaju Jacka tvrde da je oduvijek bio pacifist i da je nemoguće da je uzeo oružje u ruke, no kao da zanemaruju činjenicu da se ljudi mogu promijeniti, pogotovo pod lošim utjecajem.

Jack je roditeljima rekao da odlazi u Kuvajt vježbati arapski jezik, no čini se da je u rujnu 2014., kad je imao svega 19 godina, završio u Siriji.

Iako njegovi roditelji i dalje žive u uvjerenju da se on ondje bavio humanitarnim radom, stručnjaci ističu da je taj stav vrlo naivan, jer bijeli Englez bi bio previše važan džihadistima da ga tek tako puste na miru.

Oni bi prije s njim učinili jednu od ovih stvari: prisilili ga da se bori, iskoristili u propagandnim video snimkama ili ga javno smaknuli zbog špijuniranja. Pa ipak, roditelji tvrde da se redovito čuju s njim, da je dobro i nije radikalnih svjetonazora kao što se priča.

Pričalo se isto tako da se oženio i da ima djecu, no on sve poriče. Barem pred roditeljima, jer neki izvori tvrde da je njima pričao jednu priču, a prijateljima drugu.

Sad kad je u kurdskom zatvoru, dao je intervju u kojem tvrdi da je bio budala i da se može reći da je bio terorist, ali zapravo da to nije istina jer se odlučio vratiti i napustiti ISIL. No, naknadna pamet nije dovoljna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.