Top News
22337 prikaza

Video Abu Bakra: Vrh ISIL-a ima hrvatske pištolje!

Abu Bakr al Bagdadi
1/2
Screenshot
Amerikanci su se susretali sa sličnim problemima dok su značajnije financirali tamošnju vojsku i policiju

Abu Bakr al-Bagdadi i dalje je živ. Šef nekad najmoćnije i najbogatija terorističke organizacije na svijetu, Islamske države, ovih dana objavio je prvu video snimku u posljednjih nekoliko godina. Pozivao je svoje preostale ratnike na još snažniji otpor, govorio kako će se vratiti još moćniji, prijetio svima, ali pažljivom analizom u oči upada i jedna poveznica s Hrvatskom.

Naime, dok vođa ISIL-a razgledava neke dokumente, jedan njegov tjelohranitelj pokazuje pištolj u futroli. Jedan analitičar specijaliziran za oružje u upotrebi na Bliskom istoku zaključio je da je riječ o HS.9, proizvodu karlovačkog HS Produkta. Pažljivim pregledom čini se da je isti analitičar doista u pravu.

Oružje u ISIL-u | Author: Screenshot Screenshot
Određeni detalji ručke su identični, a u prilog ide i činjenica da je prije nekoliko godina barem 20.000 takvih pištolja završilo u rukama iračke policije i specijalnih jedinica. Uzevši u obzir da je tamošnja policija poznatija po razbacivanju novcem i jeftinom prodajom svega što mogu ponuditi na crnom tržištu, vrlo vjerojatno je tako i taj pištolj završio u rukama terorista.

Hrvatske puške, VHS-2, također redovito završava diljem Bliskog istoka zato što ih iračka policija zaduži i proda. Amerikanci su se susretali sa sličnim problemima dok su značajnije financirali tamošnju vojsku i policiju. Redovito su pronalazili “nevidljive divizije” gdje bi na papiru bilo nekoliko tisuća vojnika pod punom vojnom spremom, a zapravo je bilo riječ o nekoliko stotina loše opremljenih dragovoljaca. 

Isis Nesvjesna pomoć Top News Poražavajuće: Vođe ISIL-a prije sedam godina bili su u američkom zatvoru

Vojnu opremu i sav ostali materijal bi nadređeni rasprodavali čim bi im stigao. Novac bi, naravno, ulagali u vile i luksuzne automobile. Sumnjamo da se išta značajnije promijenilo i nakon što je ISIL preuzeo velike dijelove države, pa čak niti sloma Islamske države. Krvavog sloma Islamske države.

Na prikazanoj snimci vidi se pucanje iz bacača RBG-6, za kojeg je Večernji list prije nekoliko godina pisao da se proizvodi u tvrtki “Metallic” u Rijeci. Zna se da je nastao u prvim godinama Domovinskog rata i da su ga koristili naši specijalci u ratu po Hrvatskoj i BiH te da ga i danas posjeduje HV.

Prije tri godine svijet je obišla vijest da je među oružjem koje je Sirijska vojska zaplijenila od Al-Kaidinih militanata iz Al-Nusre, sirijska vojska pronašla i hrvatsko naoružanje. Opet. Nije to bio prvi put. U gradiću Atman u Siriji, udaljenom od Jordana četiri kilometra, pronašli su projektile i raketni bacač OSA te hrvatski ručni bacač granata RBG-6, a fotografije su se našle na Twitteru. Riječ je očito o hrvatskom izvozu za sirijske pobunjenike preko Jordana, što su još 2013. godine, točno na današnji dan, otkrili 24sata i tjednik Express.

Izvještaj na koji smo se pozivali navodio je 3000 tona oružja vrijednog 6,9 milijuna dolara u 2012., te još 26 milijuna dolara oružja u 2013. Praktično od svog osnutka, hrvatskim oružjem znao se hvaliti i ISIL. Informacija od prije šest godina zapravo je tog dana bila iznešena u Saboru, u godišnjem izvještaju MORH-a, i nitko nije primijetio da se navodi da je za tu godinu naša zemlja planirala u Jordan izvesti četiri puta više oružja nego godinu ranije.

Abu Bakr al Baghdadi Zločinac ISIL-a Top News Otkrili zašto se al Bagdadija nikako ne može uhvatiti

380 bacača granata, 38 komada "vojnog oružja", dva milijuna komada streljiva, tisuće pušaka i kaciga... I dok je za puške VHS-2 kao i za pištolje HS-9 bilo jasno da najvjerojatnije potječu iz legalnog izvoza u Irak, koji je tada bio u užasno kaotičnom stanju što se tiče svoje državne vojske, pa su oružje pojedinci ilegalno preprodavali čak i direktno ISIL-u, sa Sirijom je stanje bilo drugačije. 2016. vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak slučaj nam je ovako komentirao:

"Što se Sirije tiče, tu je očito riječ o oružju koje je tamo došlo drugim putevima. Ili je u Siriju došlo preko Jordana ili je zarobljeno na bojištu, što je problematično jer je izvoz oružja u Siriju zabranjen. Svi podaci o hrvatskom izvozu oružja mogli su se vidjeti iz Godišnjeg izvješća, no nakon skandala s izvozom za Siriju preko Jordana iz 2012., hrvatske vlasti su izvješće sasvim zatvorile. Na štetu javnosti i sramotu države. O tome je nedavno bilo govora i na UN-ovu odboru za ljudska prava."

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Limeni 10:23 05.Svibanj 2019.

  Žapčić i Vuković su, kao "mozgovi" i vlasnici tvrtke, jednostavno prodavali oružje na otvorenom tržištu. oružje kao takvo, jednostavno je moglo završiti u rukama ISIL-a. uostalom, 2011.godine su uhapšeni zbog pranja novca

 • herc 00:25 05.Svibanj 2019.

  Pa javno se zna da je 70-ak avionskih transporta otislo sa zagrebackog aerodroma u Siriju za ISIL po naredjenju Amerike.

 • TuđeNećuSvojeNedam 18:58 04.Svibanj 2019.

  To im je Ostojić sigurno prodao!