Life
3886 prikaza

Norveška je najsretnija zemlja svijeta - koja je njihova tajna

Norveška
REUTERS
Imaju duge hladne zime i mali broj sunčanih sati - no svejedno su najsretniji na svijetu

Još jedna godina i još jedno izvješće koje je potvrdilo kako su nordijske zemlje najsretnije na svijetu. Svake godine UN objavljuje svoje Izvješće o indeksu sreće, a i ove je godine ponovno njegov pobjednik Norveška. Također, skandinavske zemlje se tradicionalno nalaze na vrhu ljestvice - iako je opće poznato da imaju duge, hladne i mračne zime te ukupno vrlo malo sunčanih sati.

Pa, koja je to tajna njihovog zadovoljstva?

Čini se da odgovor leži u prijateljskom odnosu između građana i državnih tijela, kao i raznih državnih programa poticaja te pomoći. Ljudi se vole osjećati sigurno i također imati dobrobiti od zajednice na koje mogu računati - a to je upravo ono u čemu su skandinavske zemlje najbolje na svijetu.

- Generalno, imaju vrlo razvijenu te velikodušnu socijalnu pomoć. Osim toga, imaju ogroman BDP, pa nitko nije zakinut, kao niti motiviran da iskorištava socijalnu pomoć - komentirao je autor studije, Jan-Emmanuel De Neve

Duh zajednice je nešto što se teško može umjetno stvoriti, ono je rezultat učenja, odgoja, stavova, mogućnosti i morala. Tako istraživanja pokazuju kako je upravo najveća vjerojatnost da će vam u nordijskim zemljama vratiti novčanik pun novca koji ste izgubili.

Skandinavske zemlje imaju brojne načine pomoći svojim građanima - od raznih doplataka i poticaja u slučaju otkaza, besplatnih školovanja i usavršavanja, osiguravanja stambenih prostora, dodataka za samohrane roditelje te još mnogo toga.Također, čini se kako hladno vrijeme i duge noći ne djeluju na otuđivanje, već zbližavanje članova zajednice.

Pogledajte video:

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • markan_11 13:10 22.Ožujak 2017.

    zivim dugo u norveskoj i sve sto mogu rec ovo u tekstu je 90%istina al iza toga se krije veliki mracni dio medalje koji se ne vidi a to je diskriminacija te velika pasivna agresija prema ljudima iz istocne i ... prikaži još! i juzne europe, oni su veliki glumci - nikada im ne vjerujete i veliki manipulatori ljudskim osjecajima te im ne vjerujte ni kada darove nose. Bozje lice iza koje se krije depresivna, iskompleksirana i turobna narav i sve to zacinjeno sa pasivnom agresijom na svako koraku. Cjene su bolesne