Life
1049 prikaza

Novčanice s likom žena rijetka su pojava u svijetu

Novčanica s likom Jane Austen
1/5
Steve Parsons/Press Association/PIXSELL
Najmanje šanse za biti na novčanici imaju Amerikanke od kojih se nijedna nikada nije pojavila na bilo kojoj novčanici

Od svih zemalja i teritorija na svijetu samo njih 39 posto ima lica žena na svojim novčanicama. Zbog ovog malenog postotka teško ćete se moći sjetiti tko su te žene i na čijim novčanicama se nalaze. Iako su njihova lica na novčanicama rijetka pojava, iznimne i uspješne žene nisu rijetka pojava u svijetu, a u nekim državama uspjele su doći i do novčanica.

Hrvatska kuna ne može se pohvaliti ni s jednom novčanicom na kojoj je žena, no ipak ima zemalja na svijetu čije novčanice krase lica istaknutih žena. 

Jako velike šanse da im lice osvane na nekoj od novčanica imaju članovi kraljevske obitelji. Među članovima i članicama istaknuto mjesto ima i kraljica Elizabeta II čije se lice trenutačno nalazi na 14 različitih novčanica ili kovanica.

Kovanice s likom kraljice Elizabeth II | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

No Velika Britanija ima dvije iznimne žene čije ćete lice moći pronaći na njihovim novčanicama. 

Osim kraljevskih gena nekim ženama mjesto na novčanicama osigurala je i njihova uspješna karijera. Književnica Jane Austen postala je druga žena čiji se lik nalazi na britanskim novčanicama. Prošle godine na obljetnicu 200. godišnjice njezine smrti Jane Austen našla se na novčanici od 10 funti, piše BBC.   

Novčanica s likom Jane Austen | Author: Steve Parsons/Press Association/PIXSELL Steve Parsons/Press Association/PIXSELL

Švedska pak prednjači po broju žena koje su uspjele učiniti nešto inače rezervirano samo za muškarce. Tako se na novčanicama od 20 švedskih kruna nalazi još jedna poznata književnica, autorica svjetski poznatih priča o Pipi Dugoj Čarapi -  Astrid Lindgren.  Naći će se tu i lik Grete Garbo, poznate glumice i dobitnice Oscara te Birgit Nilsson, slavne operne pjevačice. 

Meksiko je posebnu počast odao svojoj umjetnici Fridi Kahlo čiji se lik nalazi na novčanicama od 500 pesosa.  

No uz književnice i umjetnice na apoenima se nalaze i žene koje su se u povijesne knjige upisale zahvaljujući svojoj hrabrosti i posebno jer su se usprotivile poznatim diktatorima.

Dominikanska republika odala je počast sestrama Mirabal na novčanicama od 200 pesosa. Ove političke aktivistice iz skupine "Leptiri" bile su važan simbol otpora diktatorskom režimu Rafaela Trujilla. Nekoliko puta su uhićene a 25. studenoga 1960. godine, na povratku iz zatvora gdje su posjetile svoje supruge, presrela ih je Trujillova tajna policija na putu između gradova Santiago i Puerto Plata. Sve tri sestre i vozač bili su zadavljeni i polomljenih kostiju, a automobil je pronađen u provaliji planine La Cumbre, čime se željelo prikriti pravi razlog njihove smrti.

Vijest o njihovoj smrti razbjesnila je narod, a njihova brutalna likvidacija bila je jedan od događaja koji je ojačao pokret protiv Trujillovog režima, na kojeg je 30. svibnja izvršen atentat. U Dominikani su sestre Mirabal i danas snažan simbol feminističkog pokreta i otpora diktaturi. Slavljene su i poznate a priča o njima, njihovom životu i radu dio je postava Nacionalnog muzeja povijesti

Čini se ako se borite za demokraciju u vašoj zemlji, imate i dosta dobre šanse da završite na nekoj od novčanica. 

Nakon pada diktatora Ferdinanda Marcosa, Corazon Aquino izabrana je za prvu predsjednicu Filipina. Bila je poštovana diljem zemlje zbog povratka demokratskim vrijednostima. U svijetu je poznata kao zagovornica demokracije, mira, ženskih prava i vjerskih vrlina. Izabrana je za 11. predsjednica Filipina, a na vlasti je bila od od 1986. do 1992. godine. Uz to što je bila prva žena predsjednica Filipina, ostat će upisana u povijest kao i prva predsjednica neke od azijskih država.

Kovanica s likom Sacagawea | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Najmanje šanse za biti na novčanici imaju Amerikanke od kojih se nijedna nikada nije pojavila na bilo kojoj novčanici. Najbliže tome došla je 2000. godine Sacagawea. Američka vladina agencija US Mint predstavila je komemorativnu kovanicu na kojoj je prikazana ova Indijanka koja je 1806. godine Lewisu i Clarku pomogla u njihovoj povijesnoj ekspediciji na Zapad, na područje koje je dotad bilo potpuno nepoznato i neistraženo. Do danas ostaje ponosni simbol hrabrosti i snage američkih Indijanaca.

Abolicionistička aktivistica Harriet Tubman trebala je zamijeniti Andrew Jacksona na novčanici od 20 dolara do 2020. godine, no čini se kako je plan zasada na čekanju. Tubman je poznata je po nadimcima Crni Mojsije, Djed Mojsije i Mojsije Njenog naroda. Rođena je kao ropkinja u državi Maryland, odakle je 1844. godine pobjegla na sjever koristeći se tzv. podzemnom željeznicom. Nakon toga je uz pomoć abolicionista organizirala 19 ekspedicija tijekom kojih je oslobođeno 300 robova. Južnjački robovlasnici su joj ucijenili glavu na 40.000 dolara.

Ako i kada dobije konačno odobrenje trebat će proći godine da novčanica s njezinim likom bude u opticaju. 

Harriet Tubman na novčanici od 20 dolara | Author: Flickr Flickr

Iako živimo u vremenu kada bilježimo konstantan porast plaćanja putem interneta, još uvijek koristimo gotovinu. I dalje će većina onih koji se bave financijama i novcem zaobići žene prilikom odabira za lice novčanica. Bez obzira što diljem svijeta postoji bezbroj primjera žena koje su svojim radom i djelovanjem zaslužile da im se oda počast, pa i na ovakav način.

Ipak je riječ o polovici svjetske populacije, čije predstavnice nisu u istoj mjeri zastupljene na novčanicama ili kovanicama. Možda bi se istaknutim ženama i na takav način trebala odati počast. Vjerujemo kako bi se u svakoj zemlji moglo naći mnogo kandidatkinja za tu, dosada u većini slučajeva, čast rezerviranu samo za muškarce.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.