Life
25767 prikaza

Nude milijun dolara onom tko može riješiti zagonetku

Šah
Thinkstock
Znanstvenici sa Sveučilišta St. Andrews su zaključili da svaki programer koji može napraviti da kompjuter rješi slavnu zagonetku

Profesor Ian Genz i njegov znanstveni tim javno su ponudili nagradu od milijun dolara svakome tko uspije napraviti računalni program koji će riješiti tzv. Kraljičinu zagonetku, piše IFL Science.

Riječ je o o zagonetki osmišljenoj 1850. g. u kojoj onaj koji je rješava na standardnu šahovsku ploču treba postaviti osam kraljica, ali tako da niti jedna kraljica ne ugrožava drugu po pravilima igre. Rješenje i nije tako strašno komplicirano - kraljice moraju biti u različitim redovima nisi se mogu dijagonalno sresti. 

Prikaz kraljičine zagonetke | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
No, dok čovjek može riješiti taj problem - svi su poznati računalni programi pali na tom zadatku. Naime, oni prođu sva potencijalna rješenja, a što više opcija imaju, to im je dulje potrebno da rješe zagonetku.

Test inteligencije ?+? = 123 Life Jeste li genije? Tri milijuna ljudi ne može riješit ovaj test

- Ako možete napraviti računalni prohram koji će taj problem riješiti brzo, on bi se mogao adaptirati tako da rješava brojne važne i svakodnevne probleme - rekao je profesor Gant.

Ako vas zanima ovaj izazov i mislite da možete napisati svoj program i dobiti milijun dolara, javiti se možete Clay Mathematics Instituteu u Americi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.