Life
5571 prikaza

Novi dokumenti: Tko je i zašto ignorirao holokaust?

Nacisti na okupu
Wikipedia
Saveznici su bili svjesni pokolja Židova. Spremali su optužnicu protiv Hitlera, no nisu učinili ništa

Savezničke snage bile su svjesne posljedica holokausta dvije i pol godine prije pronalaska koncentracionih logora, piše Independent.

Iz novih spisa Ujedinjenih naroda, koja su izašla u javnost nakon 70 godina, vidljivo je da su američka, sovjetska i britanska vlada već u prosincu 1942. bili svjesni pokolja dva milijuna Židova, te da njih još pet milijuna  čeka ista sudbina. Prema istim dokumentima, prikupljali su dokaze protiv Adolfa Hitlera i glavnih nacističkih vođa kako bi ih optužili za ratni zločin, no na kraju nisu učinili ništa.

Čak je ministar u vladi Winstona Churchilla u ožujku 1943. izjavio kako Židovi nisu 'poseban slučaj' te kako je Britanija već ionako prepuna izbjeglica da bi pružila utočište novima. 

Dan Plesch, profesor Centra za studije i diplomaciju s londonskog sveučilišta proučavao je do sada nepoznate dosjee i svjedočanstva koja su prokrijumčarena iz logora smrti koje su saveznici počeli skupljati pripremajući optužnicu protiv Hitlera.  - Njemačke vlasti nisu sretne samo ograničavanjem svih sloboda ljudima židovske vjere, već ih žele istrijebiti - kazao je u prosincu 1942. Anthony Eden, ministar vanjskih poslova Britanije, pred Parlamentom.  No, prema Pleschovim tvrdnjama i saznanjima iz dokumenata, jaka antisemitska struja iz State Departmenta, učinila je svoje.

 - Opravdanje za nedjelovanje bilo je u američkoj i njemačkoj gospodarskoj suradnji nakon rata, te u tvrdnjama da su neki od nacista bitniji za ponovnu izgradnju Njemačke i borbu protiv komunizma, piše Plesch.

Cjelokupni dokumenti bit će predstavljeni 21.travnja u najstarijem arhivu holokausta The Wiener Library i postat će dostupni na internetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.