Life
2163 prikaza

Novo lice: Pod Marjanom se spremaju futuristički projekti

Split
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Projekti su veliki, ali malo se o njima zna...

Dok splitski političari zabavljaju javnost prepucavanjima o Turističkoj palači, “plodouživanjem” i obnovom montažnog i gotovo minornog objekta na Rivi, u Splitu i okolici krenulo se s nizom milijunskih projekta koji niču na valu započete turističke ekspanzije. Naime, Splitska rivijera, urbano područje koje osim Splita, čine Marina, Seget, Čiovo, Trogir, Kaštela, Solin, Klis, Dugopolje, Podstrana, Dugi Rat i Omiš, već godinama bilježi izniman porast turističkog prometa. 

Split | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Sam Split pretvorio se iz pukog tranzitnog grada u ozbiljnu turističku destinaciju, pa je od samo 154 tisuće prije 14 godina došao do milijun noćenja prošle godine. Stoga ne čudi da se u Splitu i u neposrednoj okolici zahuktava 15-ak hotelskih projekata. Uz to se na proljeće u Splitu otvara najveći trgovački centar na hrvatskom jugu - Mall of Split, niču i novi poslovni tornjevi, planiraju se dugoročni projekti poput Splitorina koji predviđa novu rivu, nautičku luku i poslovno središte uz neiskorišteni vojni kompleks Loru. 

Europljani sredinom 2000- ih, opijeni gospodarskim rastom i proširenjem EU-a, pomamili su se za putovanjima na kratke odmore i ture po Europi, pa tako i po mediteranskim gradovima. Tako je na red došao i Split.

Tome su pogodovale ekspanzionističke strategije low-cost aviokompanija i internetskih portala koje su pratile, a dijelom i same kreirale taj proces, pa napose i zavladali Splitom. A kako su onda svi ti stranci počeli dolaziti masovno, domaći svijet je užurbano počeo renovirati sobe i apartmane, otvarati mikrohotele, restorane, kafiće... 

Zgrada Vila Velebita u Splitu | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Što se tiče hotela, njihovi vlasnici, odnosno kupci muku muče s imovinsko- pravnim odnosima i prostorno-planskim zavrzlamama, troše golem novac na raznorazne dozvole i dokumentaciju. Neki su pak investitori potiho kupovali lokacije ili objekte, ali uglavnom za male smještajne kapacitete od 5 do 20 soba.

Neki su pak investitori potiho kupovali neke lokacije ili objekte, ali uglavnom za male smještajne kapacitete od pet do 20 soba. S obzirom na sporost u hotelskom razvoju, danas imamo situaciju da od tih 4,3 milijuna noćenja, njih oko 70 posto bude u privatnom smještaju koji je u užem centru grada postao cijenama konkurent mikrohotelima. 

To će čak i mnogim budućim hotelima otežati posao - kazao je Mario Šerić, specijalizirani konzultant tvrtke MarCon, koji je u 17 godina odradio 130 hotelskih i turističkih projekata, kako po cijeloj Hrvatskoj, tako i u još 15 zemalja svijeta.

U Splitu planira se rušenje derutna hotela Ambasador na samoj rivi, a na istom mjestu sagraditi će se novi objekt pod istim imenom. Spominje se preuređenje Centrala na Pjaci, starog hotela koji je od propale socijalističke Laurus grupe kupio Željko Kerum, a u brakorazvodnoj parnici dobila njegova bivša supruga Ankica. Zahuktala se obnova hotela Park na Bačvicama, a u Kaštelima planira se preuređenje hotela Palace, nekadašnje perjanice gospodskog turizma između dva svjetska rata. 

Split | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Za taj hotel se svojedobno zanimala Ivana Trump. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je rekonstrukciju Vile Dalmacije, tzv. Titove vile, koju je Josip Broz koristio do svoje smrti. Poduzetnik Zvonko Kotarac, koji se svojedobno pohvalio da je njegova tvrtka Dal Koning najveći graditelji u Splitu nakon cara Dioklecijana, godinama razrađuje planove za hotelski objekt na splitskom Žnjanu. Čeka se dovršetak dogradnje drugog dijela kompleksa Radisson Blu hotela, na splitskom Trsteniku. 

No iako su grubi radovi završeni, iz tog hotela ne žele otkrivati što ometa okončanje. O sudskim postupcima ovisi i najavljivano preuređenje hotela Bellevue na splitskim Prokurativama koji posluje u stečaju, a zgrada Banovine na zapadnoj obali splitske luke, u kojoj stoluje Gradska uprava, preseljenjem činovnika u novo zdanje planira se prenamijeniti u otmjen hotel. Ostaje neizvjestan dovršetak obnove hotela Marjan Željka Keruma, projekta koji poslovno carstvo bivšeg splitskog gradonačelnika doveo do propasti, a trebao je ući u lanac Hilton. 

Šerić ističe kako je poželjno da se ponuda poveća za najmanje 50 posto jer je danas na području cijele Splitske rivijere nedovoljnih četiri tisuće soba. No smatra kako su ovdašnji investitori previše usmjereni na objekte s 5 i 4 zvjezdica, a zanemaruje se ponuda nižih kategorija. Povećati isključivo ponudu najviših kategorija kvalitete dugoročno nije održivo jer nedostaju i hoteli i drugi slični objekti drugih, nižih kategorija. 

Split | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Prema projekcijama Svjetske turističke organizacije, rast će cjelokupno svjetsko tržište turizma, pa tako i mediteransko, uključujući i Hrvatsku. Šerić dodaje kako je taj trend uvjetovan rastom kupovne moći državljana Velike Britanije, Njemačke i Skandinavije, a na tom valu za njima sve više stižu i turisti iz Kanade, SAD-a, Meksika, Brazila, Turske, arapskih zemalja, Kine i Australije. 

Tome pridonose i sve intenzivniji aviopromet te raznolikija i rastuća internetska ponuda. - Prema mojim predviđanjima, a na temelju praćenja statistika i trendova, na Splitskoj rivijeri bi ukupni promet mogao do 2030. godine narasti na šest do devet milijuna noćenja. No to ipak ovisi o trima faktorima - hoće li će se svi započeti i najavljeni hotelski projekti zaista i realizirati, a potom hoće li će otvoriti neki novi razvojni projekti. 

Kao treće, važno je hoće li država te lokalni gradovi, općine i turističke zajednice na području Splitske rivijere znati početi obavljati posao turističkog razvoja i turističkog marketinga na svjetski način, kako se to radi u Barceloni ili Berlinu - zaključuje Šerić.

Među atraktivnijim projektima je tako Westgate koji će se graditi na zapuštenom zapadnom ulazu u Split, uz teretni željeznički kolodvor Kopilicu, počeli su pripremni radovi na gradnji dvaju tornjeva s po 14 i 19 katova pod nazivom Westgate, vrijednih pola milijarde kuna. Investitor je Westgate Group, a kažu da je u projekt uključeno 200 ljudi, te da će nakon gradnje dnevno u njima raditi 1200 ljudi.

Split | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

"Ovo su prvi tornjevi koji će se graditi u Splitu nakon 1965. godine. Toranj A, koji će imati 14 nadzemnih, pet podzemnih etaža i površinu 20.000 m2, a postat će sjedište Societe Generale - Splitske banke d.d., centrale banke za jadransku regiju, koja i financira gradnju. Toranj B s visinom od 75 metara bit će najveći u Splitu, a prostirat će se na površini od 30.000 m2. U njegovu sklopu bit će hotel s četiri zvjezdice i 180 soba, kongresni, business i welness&spa centri, restorani, barovi. Također, u tornju će Split dobiti prve urede A klase. Hotel će poslovati pod jednim od najvećih svjetskih hotelskih brendova, koji prvi put ulazi na hrvatsko tržište", doznali smo iz Westgate Group.

Gradnja je kasnila tri godine, kako navode, zbog predstečaja prvoizabranog izvođača radova tvrtke Zagorje Tehnobeton d.d.. Novi izvođač je zagrebačka Tehnika. Projekt se gradi prema principu zelene gradnje. Tornjevi se planiraju dovršiti tijekom 2017. godine, a toranj B gradi se s 30 posto novca Westgate grupe, te kreditima HBOR-a i EU fondovima.

Bluesun grupa poduzetnika Jake Andabake uskoro bi trebala početi s gradnjom hotela s pet zvjezdica iznad uvale na splitskom Trsteniku. Riječ je o investiciji od oko 200 milijuna kuna, a kako bi uopće počela nedavno je prenamijenjen GUP iz zelene u građevinsku zonu. Hotel Dioklecijan imati će pet zvjezdica i prostirati se na 8000 četvornih metara. 

Split | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Planirano je da ima 7 etaža, kongresnu dvoranu, bazen, spa-centar, restorane, te druge prateće sadržaje. - Osim što će biti jedini splitski hotel s pet zvjezdica smješten na samoj plaži, hotel Dioklecijan, u vlasništvu hrvatskog hotelskog lanca Bluesun, donijet će Splitu 200-tinjak novih soba u tom deficitarnom luksuznom segmentu - poručili su iz Bluesun grupe. U Kaštel Starom renovira se hotel Palace koji je sagrađen još 1928. Vlasnici Tulipan Grupa nedavno su najavili kako će ga napokon renovirati i otvoriti turistima 2016. godine. 

Kupili su ga 2005. od Hrvatskog fonda za privatizaciju za 18 milijuna kuna, a potom su namirili i 76 milijuna kuna dugovanja vjerovnicima i dobavljačima. U Palaceu je u zlatnim vremenima rado boravila operna diva Milka Trnina, a ‘30-ih godina prošlog stoljeća tamo se odmarao i zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac.

"Novi objekt imat će oko 200 soba, + 4 standarda, a otvorenje je planirano za turističku sezonu 2016. god. Do sada je uloženo oko 20 milijuna eura, a sigurno će se uložiti jos dodatnih 18 milijuna. Imamo potrebnu suglasnost Konzervatorskog zavoda", poručili su iz Tulipan grupe.

Split | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Mall of Split najskuplji je projekt. U njega će se investirati oko 1,3 milijarde kuna. I to je investicija Tulipan Grupe. Riječ je o trgovačkom centru najnovije generacije koji svojom ponudom obuhvaća širok spektar potrošača, a svojim konceptom, pored prodajnih prostora, predviđa i druge raznovrsne sadržaje zabavnog karaktera, kinodvorane, diskokuglanu, dječji zabavni svijet - igraonicu na otvorenom i zatvorenom prostoru te kockarnicu. 

Hotel Ambasador gradit će se na mjestu derutnog zdanja na splitskoj rivi sagrađenog 1937. godine, jednog od bisera moderne arhitekture, koje je za bivše države bio Dom JNA. Investicija tvrtke Retoi d.o.o. očekuje se da će doseći 110 milijuna kuna, a trenutačno su u fazi dobivanja lokacijske dozvole.

Hotel Park, najstariji splitskih hotel koji je u funkciji, krenuo je jesenas u opsežnu rekonstrukciju vrijednu 95 milijun kuna. Tvrtka Venefica od sredine prošle godine priprema teren za gradnju hotela uz plažu Bačvice vrijednog 12 milijuna eura, koji će se prostirati na 7300 četvornih metara. U Splitu se planira gradnja još nekoliko i vila, ali i Centra za posjetitelje Splitskodalmatinske županije koji će se gradit u Dugopolju...

Ipak je najveći projekt Splitorino. Neno Mikulandra iz tvrtke Nemico i zadarski arhitekt Nikola Bašić, autor morskih orgulja, godinu i pol smišljali su viziju kojom bi Poljud i dijelovi Lore postali nautički grad u gradu vrijedan između 750 milijuna i milijardu eura. Prema njima, Split treba još jednu rivu, pravu kruzersku i nautičku luku, prateće objekte, hotele i poslovne tornjeve prema uzoru na svjetske gradove. 

"Ovim projektom valorizirala bi se Poljudska vala, koja je dijelom devastirana, a dijelom je u poluprivatnim funkcijama. Planira se da vojska ustupi dio Lore, s obzirom na smanjenu flotu", rekao je Bašić o Splitorinu, koji bi se prostirao na 50 hektara mora i 24 hektara kopna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.