Life
6525 prikaza

Objavili video princeze Dubaija - traži spas od oca

Princeza Latifa
Screenshot
Princeza je nestala prije nekoliko mjeseci, bježala je od oca, a njeni prijatelji kažu da je oteta

Princezi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Šeiki Latifi bin Muhamed al Maktum se već mjesecima gubi svaki trag. Prije nestanka je snimila video gdje priča da je bila u strahu za vlastiti život.

Latifa je prije nešto više od četiri mjeseca pokušala pobjeći iz Emirata i kontrole svog oca Muhameda bin Rašida al Maktuma, inače vladara najbogatijeg emirata Dubaija. 32-godišnja princeza provela je nekoliko mjeseci u planiranju dramatičnog bijega kad je pokušala napustiti Emirate na luksuznoj jahti u vlasništvu bivšeg francuskog špijuna Hervea Jauberta.

Aktivisti i prijatelji tvrde da su naoružani komandosi upali na jahtu nakon ulaska u međunarodne vode, pretukli posadu i vratili princezu natrag u Dubai. Otada se o njoj ništa ne zna. Na objavljenoj snimci puštenoj u javnost nakon pokušaja bijega i, kako aktivisti tvrde, otmice, princeza je rekla da je prvo pokušala pobjeći iz svoje zemlje 2002. godine. Ubrzo su je uhvatili, zatočili i mučili više od tri godine.

"To je bilo stalno mučenje. Čak i kad me nisu fizički tukli, mučili su me. Bila sam u samici, potpuno sama, bez prozora, bez svjetla", rekla je ona na snimci nastaloj prije pokušaja bijega.

Na snimci oštro kritizira Ujedinjene Arapske Emirate koji grade imidž progresivne države s visokom razinom građanskih prava.

"Uskoro ću nekako pobjeći, nisam sigurna kako, ali sam 99% uvjerena da ću uspjeti. Ako gledate ovaj video, to nije dobro. Znači da sam ili mrtva ili u vrlo vrlo teškoj situaciji", govori Latifa kameri.

Snimku su objavili aktivisti britanske organizacije Detained in Dubai specijalizirane za pomaganje ljudima sa zakonskim problemima u Emiratima. Radha Sterling, šefica organizacije, ispričala je za Daily Mail kako ju je princeza nazvala čim su naoružani muškarci upali na jahtu. "Prvo što je rekla bilo je: 'Pomozite, ljudi su vani... Čujem pucnjeve... Molim vas pomozite'", kazala je Sterling.

Tiina Jauhianien, princezina najbolja prijateljica je bila na jahti u vrijeme otmice. Pomogla je princezi u pokušaju bijega i sada je jedini svjedok tih događanja.

"Komandosi su mi rekli da zatvorim oči ili će me ubiti na mjestu", kazala je Jauhianien.

Ispričala je kako se Latifa borila i vrištala, ali joj to nije pomoglo. Prema njenim riječima, Latifin život u Dubaiju je jako težak te da se stalno okretala da vidi prati li je netko.

Tiina Jauhianien i Herve Jaubert su prebačeni u zatvor u Dubaiju, a princezi se gubi svaki trag.

Neslužbene informacije govore da je vraćena obitelji, ali njeni prijatelji su u strahu za njen život.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.