Life
72997 prikaza

Objavili zabranjenu fotku golog Tita!

Tito
White House
Da je netko ranije objavio fotografiju, vrlo vjerojatno bi završio u zatvoru

Istražujući ulogu nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španjolskoj, novinar Željko Zirojević pronašao je potpuno nepoznatu i dosad nikad objavljenu fotografiju maršala u neobičnom izdanju - posve golog, okrenute stražnjice prema objektivu.

Fotografija je nazvana "Jugoslaveni koji se kupaju", a nastala je 1939. godine. Tito je tada, očigledno sa svojim suborcima, boravio u francuskom vojnom logoru, koji je bio rezerviran za međunarodne snage.

Iako je fotografija objavljena u Zborniku španjolskih boraca 1961., ona nikad nije pronašla svoj put do jugoslavenske javnosti - najvjerojatnije jer je režim smatra da ugrožava ugled predsjednika, a sama je knjiga ubrzo povučena s tržišta.

Jovanka i Tito Brozov misterij Top News Titova tajna: Nikad mami nije išao na grob

- Točno je kako je Josip Broz Tito 5. svibnja 1952. novinarima američkog Life-a rekao da je jednom kratko posjetio Španjolsku i proveo jedan dan u Madridu. Druge činjenice istraživanja, koje nisu sporne i predstavljaju znanstveni i dokazni materijal, govore o tome da se Tito radi preuzimanja i potpune kontrole nad KPJ morao prvo osloboditi  Blagoja Parovića - Šmita, koji je 1937. godine, kada je likvidiran, bio predviđen za generalnog sekretara KPJ - kaže Zirojević.

Gologuzi Tito u Španjolskoj | Author: Glas Javnosti Glas Javnosti

Dodao je kako je nalog za Parojevićevu likvidaciju izdao Tito.

- Dokaz za to je činjenica da je Vlajko Begović fotografirao mrtvog Parovića odmah nakon ubojstva i ta je fotografija odmah dostavljena Titu - objasnio je Zirojević.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ZoranOštrić 22:57 07.Listopad 2017.

    Na fotografiji sasvim sigurno nije Josip Broz Tito. Španski borci, internacionalci, koji su nakon konačnog poraza Republike prešli gradicu bili su od strane francuskih vlasti spmješteni u logore, u kojima su čamili dvije godine, nije im bilo dozvoljeno napustiti ga. ... prikaži još! JBT je u to vrijeme boravio u Jugoslaviji, u Parizu i u Moskvi.

  • robert.40 23:38 28.Rujan 2017.

    ovako izgleda pravi predsednik,ljubomora nesmeta.to je tito

  • nelson 10:34 05.Srpanj 2017.

    pa i on je čovjek zivio drug tito