Life
370 prikaza

Ocjenjivanje vina: Čaše pune zlata iz godine na izmaku

1/4
Dreamstime
Specijalizirana ocjenjivanja rosea, crnih blendova i pjenušaca pokazala su da je cijela Hrvatska vinski Eldorado: super vina stižu sa svih strana. Vinarije s milijunima boca i one s tisućama dijele najviša priznanja

Vinarija koja osvaja priznanja na tri različita ocjenjivanja očigledno ima popriličnu “širinu” ponude. Brončano je bilo vino Festigia LV 2015. Riserva porečke Lagune na ocjenjivanju Red Blend u rujnu u zagrebačkom hotelu Esplanade. Merlot dominira crnom perjanicom jedne od naših najvećih vinarija, a začinjena je s malo istarskih autohtonih sorata i vino je za posebne prilike, ponajbolja jela od crvenog mesa te za odležavanje. Punoća i svježina omogućuju joj lijepo putovanje kroz vrijeme. Lagunino desertno vino Festigia Muškat ruža bilo je srebrno na ocjenjivanju ružičastih vina Drink Pink u lipnju. Riječ je o poprilično rijetkom “tamnijem” vinskom slatkišu od aromatične autohtone sorte u kojem se lijepo može uživati uz deserte, ali i pijuckajući ga u dobrom društvu. Na smotri hrvatskih pjenušavih vina The Flute Stars u studenom pozlatio se Lagunin Blanc de Moi 2016. proizveden od chardonnaya i bijelog pinota klasičnom šampanjskom metodom druge fermentacije u boci.

 | Author: PROMO PROMO

Bio je to i jedini među četiri zlatna hrvatska pjenušca koji nije s Plešivice. Prvi među preostala tri stigao je iz Gospodarstva Kurtalj. Cuvée Prestige, zreli bijeli pjenušac od chardonnaya i crnog pinota, 62 mjeseca je odležao na kvascima. Kako je Kurtalj Rosé bio najbolji pjenušac ocjenjivanja ružičastih vina Drink Pink, jasno je da zna Drago Kurtalj s mjehurićima. Znaju i njegovi susjedi. Blanc de Blancs 2016. Brut nature od chardonnaya vinarije Korak i Three Stars Brut od chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti iz tri vinograda vinarije Jagunić još su dva zlatna hrvatska pjenušca, a treba spomenuti da je obitelj Jagunić osvojila i srebro za Blanc de Blancs.

Tko pokupi priznanja za mirnu ružičastu frankovku i pjenušac od nje, zna s tom sortom, a ako susjed ima i najbolje ružičasto vino od te sorte, jasno je da i se ona lijepo sprijateljila s tim vinogorjem. Rosé Franka iločke vinarije Trs bio je najbolje ružičasto mirno vino na ocjenjivanju Drink Pink, Rosé Frankovka Iločkih podruma osvojio priznanje za srebrno ružičasto vino, a njihov pjenušac Princeps bio je najbolji ružičasti na The Flute Stars. Treba spomenuti da je priznanje s ocjenjivanja The Flute Stars dobio i Biser Žlahtine Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika za najbolje pjenušavo vino proizvedeno tankovskom metodom.

 | Author: PROMO PROMO

A u vinariji koja osvoji prva tri mjesta na specijaliziranom ocjenjivanju 57 mješavina crvenih sorata, pa k tome još i sedmo, očigledno znaju s crnjacima. Moreno Degrassi i ekipa iz Bašanije pokraj Savudrije na ocjenjivanju Red Blend osvojili su zlatna priznanja za vina Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007., Terre Bianche Cuvée Rouge 2012. i Terre Bianche Cuvée Rouge 2009. te srebrno za Terre Bianche Cuvee Rouge Riserva 2013. S obzirom na to da je potonje najmlađe, a ova vina vole vrijeme, za koju će godinu možda i ono među zlatna.

Više priznanja osvajali su i Kutjevo, čiji je Rosé srebrni s ocjenjivanja Drink Pink, a pjenušac Maximo Brut brončani s The Flute Stars, te zagorska vinarija Kota. Pjenušci Kota 267 od chardonnaya te Kota 235 od chardonnaya i bijelog pinota su brončani. Brončani pjenušac bio je i Didin San obitelji Slamić iz Tisnog pa su priznanja s tri nacionalna specijalizirana ocjenjivanja putovala u sve hrvatske vinske regije. Može se reći da jako dobra vina stižu sa svih strana Lijepe Naše.

 | Author: PROMO PROMO

Pozlatilo se i crno vino iz srca Zagorja

S pravom se Dalmacija diči crnjacima, posebno onima od autohtonih sorata. Istra ima velika vina od terana, ali i cabernet sauvignona te merlota koji su, uz frankovku, i ponos Podunavlja i Slavonije. Bregoviti sjeverozapad daje ponajbolje crne pinote, a ima i jedan veliki bordoški miks: Karizma 2018. vinarije Petrač iz Hršak Brega pokraj Krapinskih Toplica bila je među četiri zlatna crnjaka s ocjenjivanja Red Blend u rujnu. Mješavina cabernet sauvignona i merlota u Vrutku je 94,98 kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.