Life
132762 prikaza

Okorjeli ZG krimos - Razbjesnio je čak i Franju Tuđmana

1/2
Andrej Kreutz/Pixsell
Donosimo seriju feljtona nagrađivanog novinara Hajrudina Merdanovića i Vilima Cvoka o hrvatskoj mafiji i najgorim kriminalcima Balkana

Damir Džeba Dado, javnosti poznat kao “orač maćuhica”, ubijen je rafalom iz vatrenog oružja 16. studenoga 1999. godine ispred “Male kavane” na zagrebačkom Prisavlju. Džebu, koji je, ozlijeđene noge, sjedio u obližnjem kafiću, netko je pozvao na mobitel. Kad je otišao do mjesta na kojem je s nekim telefonski dogovorio sastanak, ubijen je. Džeba se, navodno, sutradan trebao javiti policiji na obavijesni razgovor pa je to jedan od mogućih motiva ubojstva. 

No, suradnik policije i tajnih službi zamjerio se mnogima u podzemlju. Prije likvidacije o njemu se među kriminalcima pronio glas kao o “drukeru” i “velikom smradu”, a kad netko tko pliva u tim vodama stekne takvu reputaciju, dani su mu odbrojani. Široj javnosti Damir Džeba postao je poznat u veljači 1999. godine nakon “oranja maćuhica” ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tada se džipom, navodno radi oklade, provezao nekoliko puta po cvjetnjaku, zaprepastivši svojim vandalskim postupkom građane. 

 | Author: Andrej Kreutz/Pixsell Andrej Kreutz/Pixsell
"Damir Džeba bio je sitan kradljivac automobila iz Hercegovine. Rodnu grudu morao je napustiti jer je jedan ukradeni automobil prodao nekom mladiću. Vlasnici vozila tog dečka su likvidirali misleći da im je on ukrao auto. Obitelj stradaloga krenula se osvetiti Džebi koji je spas potražio u Zagrebu.

U središte pozornosti došao je kada je, vjerojatno na kokainu, “izorao” džipom maćuhice ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. To je bilo u petak navečer. U subotu je bivši predsjednik države Franjo Tuđman, tijekom posjete Hrvatskom narodnom kazalištu, vidio vandalizam. Bivši general Tuđman, navikao na red, rad i disciplinu pocrvenio je od bijesa.

Mafija FELJTON Top News Olovne godine kad su vojska i mafija bile jedno

Odmah je nazvao tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Penića i zatražio da se to ispita i otkrije krivac. Penić je dalje proslijedio naređenje po zapovjednoj liniji. Policija je, kako je to uobičajeno, vodila postupak protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja tuđe stvari.

Policajci koji su dobili zadatak otkriti tko je to uznemirio Tuđmana, provjerili su tko je legitimiran posljednih mjeseci tijekom petka i subote u blizini. Otkrili su da se u par navrata u blizini zatekao istaknutiji pripadnik kriminalnog podzemlja. Dočekali su ga dok je šetao dijete po parku u Novom Zagrebu. Sjedili su na klupici u parku i mahnuli mu.

Kada su mu rekli što ih zanima, ovaj im je šapnuo:” Džeba”. Dalje je sve bilo lako. Otišli su do njega. Na automobilu je još bilo blata. Kod njega su našli pišolj i Džeba je priznao da je on vandal koji je svojim divljanjem izbezumio Tuđmana – tvrdi dobro upućen izvor. 

Zbog toga je Džeba završio kod prekršajnog suca. U hodniku suda, dok je čekao da ga sudac sasluša, čekala je i starija gospođa koja je ilegalno ušla u zemlju iz Srbije. Morala je platiti takse u vrijednosti 20 kuna. -

"Imate li vi gospodine 20 kuna?", obratila se Džebi. Ovaj je zavukao ruku u džep i pružio joj 200 kuna.

"Evo ti na", nošalantno je odgovorio Džeba.

"Joj, pa nemam vam za vratiti", zbunjena je bila žena.

"Ne treba. Pomoli se svetom Vasiliju i reci da ti je to dao Damir Džeba", rekao je “orač maćuhica”.

Ugledavši novinara crne kronike Dušana Miljuša, koji je u hodniku čekao suca zbog neke priče na kojoj je tada radio, upitao ga je:

“A koji si ti?”

"Ja sam novinar. Dušan Miljuš", odgovorio je doajen crne kronike.

Vladimir Putin Pakao 90-ih do danas Life Kako je Putin ukrotio najgore krimose Rusije

"Ahaaa. Ti si taj! Bogme imaš jaja, mogu ti reć. Al’ mogao bi ti malo dobiti po glavi kao onaj što je slikao kuću generala Krešića u Dubrovniku",  rekao mu je Džeba.

"Jel ti to prijetiš", uzvratio je Miljuš.  

"Ne , ne, što ti je? Di bi ja", završio je Džeba. U slučaju Dušana Miljuša, Džeba se pokazao kao zloguki prorok. Naime, Miljuša su 2. lipnja 2008. godine, ispred zgrade u kojoj živi, dočekala dvojica.

"Sve se dogodilo jako brzo. Napadači su mi prišli s leđa, osjetio sam udarac, pao i izgubio svijest. Kada sam došao k sebi, saznao sam od susjeda da su me napala dvojica koji su pred kuću stigli motorom. Imali su na glavi kacige pa im je bilo nemoguće vidjeti lica", prepričao je tadašnji napad Miljuš. Novinara su hospitalizirali na Rebru, gdje su mu dijagnosticirani prijelom lijeve ruke, potres mozga i ozljede lica. Policija nije otkrila niti uhitila napadače, niti je otkrila tko je naručitelj podmuklog napada.

No, vratimo se Džebi. Nakon “oranja maćuhica”, Džeba je dao i intervjuu za novine te se čak i fotografirao ispred kazališta. Na sastanak s novinarkom ispred HNK stigao je u trenirci. Kada je shvatio da će ga fotografirati, otišao je doma po odijelo.

  • Stranica 1/3
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • FakKristijan 10:04 26.Travanj 2018.

    Ovi iu HNK ga likvidirali kao osveta za maćuhice. Navodno nije ni knjige redovito vračao u knjižnicu.

  • nelson 10:13 25.Travanj 2018.

    u komunizmu bi svi bili dobri