Life
149 prikaza

Omar Ismail: Sitni kriminalac postao je masovni pariški ubojica

Vojska patrolira ulicama nakon terorističkog napada
DPA/PIXSELL
Prema napisima francuskih medija, sumnja se da je Mostefai proveo nekoliko mjeseci u Siriji tijekom zime 2013. i 2014.

Francuska policija identificirala je jednog od napadača samoubojica. Omar Ismail Mostefai francuski je državljanin iz Courcouronnesa, južnog predgrađa Pariza, objavili su francuski mediji.

Smatra se da je on jedan od trojice bombaša samoubojica koji su upali u koncertnu dvoranu Bataclan i ubili najmanje 89 ljudi.

Prema napisima francuskih medija, sumnja se da je Mostefai proveo nekoliko mjeseci u Siriji tijekom zime 2013. i 2014.

Prije masakra, ovaj 29-godišnjak francuskoj je policiji bio poznat kao bezopasan sitni kriminalac.

On je bio jedan od trojice terorista koji su se raznijeli u pariškoj koncertnoj dvorani Bataclan, nakon što su prije toga kalašnjikovima smaknuli najmanje 89 nedužnih ljudi. U kršu koji je ostao nakon masakra i talačke krize, koja je okončana upadom policijskih specijalaca, pronađeni su njegovi posmrtni ostaci, uključujući i prst zahvaljujući čijem otisku je identificiran, piše AFP.

Mostefai je rođen 21. studenog 1985. godine u Courcouronnesu. U razdoblju od 2004. do 2010. napravio je osam sitnih prekrašaja, policija ga je imala u evidenciji kao sitnog kradljivca, a u zatvoru nije proveo ni dana.

Tužitelj Francois Molins izjavio je da je 2010. godine zapeo za oko službama zbog 'radikalizacije', ali ni u jednom trenutku nije bio pod istragom niti je protiv njega postojao čvrsti dokaz o povezanosti s teroristima.

Istražitelji sada, nakon najvećeg krvoprolića u Francuskoj od Drugog svjetskog rata provjeravaju informaciju da je lani boravio u Siriji, nakon što su iz policije dobili taj podatak, javlja AFP. Njegov otac i stariji brat u subotu su navečer pritvoreni, a istražitelji su pretražili njihove domove.

'Ovo je ludost. Pa ja sam jučer bio u Parizu i gledao sam cijelo to sranje', izjavio je drhtavim glasom 34-godišnji ubojičin brat prije nego je završio u policijskim prostorijama. 

Policiji se javio sam, čim je čuo da mu je brat sudjelovao u napadima.

Kaže da je s Omarom Ismailom sve kontakte prekinuo prije nekoliko godina i dodaje da je znao da se bavio sitnim kriminalom, ali nikada nije ni naslutio da bi njegov brat mogao biti radikal. Zadnje što je čuo o njemu je da je sa svojom obitelji i kćerkicom otputovao u Alžir. 

’Stvarno se dugo nismo vidjeli', kazao je.

Dodao je i da je nazvao majku, no ni ona, prema njegovim riječima, pojma nije imala da joj se jedan od četvorice sinova upustio u nešto što je završilo krvoprolićem o kojemu sada govori cijeli svijet.

U nedjelju ujutro pravosudni su izvori AFP-u dojavili da je privedeno ukupno šest članova Mostefaijeve obitelji, uključujući i jednu žensku osobu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.