Life
1346 prikaza

Oprez, higijenski trend za žene udvostručuje rizik od raka jajnika

Žena leži
Thinkstock
Drogerije imaju bogat asortiman proizvoda za žensku intimnu higijenu stoga žene mogu mirisati na tropske krajeve ili kekse, no proizvođači ne testiraju njihove nuspojave

"Iako doktori i Američki koledža opstetričara i ginekologa  ženama savjetuju da ne tuširaju vagine, odnosno ispiru njihovu unutrašnjost, većina njih to čini jer misle da pozitivno utječe na njihovo zdravlje", objašnjava profesorica epidemologije Joelle Brown.

No, nedavna nacionalna studija u SAD-u je otkrila da opsesija čistoćom može biti kobna. Žene koje redovito peru svoje vagine vodom ili nekim drugim tekućinama, udvostručuju rizik za razvijanje raka jajnika.  Otkriće je veoma važno s obzirom da su prijašnja istraživanja intimnu higijenu povezivala s gljivičnim infekcijama, upalnom bolesti zdjelice i izvanmateričnom trudnoćom. Također, znanstvenici su kao moguće posljedice navodili rak grlića maternice, smanjena plodnost, HIV i ostale spolno prenosive bolesti. No, najnovija studija Nacionalnog instituta za javno zdravlje je prva koja je spomenula da uzrok može biti rak jajnika. 

Iznimno je zabrinjavajuće što diljem svijeta žen3 brinu o svom tijelu na ovakav način. 
"Postoje brojni razlozi zašto to ne treba raditi, a ne mogu se sjetiti nijednog zbog kojeg bi to činili", istaknula je Clarice Weinberg, jedna od autorica studije.

Rak jajnika je poznat kao tihi ubojica. Žene često ne osjete nikakve simptome dok ne napreduje do zadnjeg stadija. Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 20.000 žena diljem SAD-a godišnje sazna da ima ovu bolest, a umre ih oko 15.000.
Vagine se čiste same, a razne tekućine za čišćenje mogu poremetiti prirodnu ravnotežu. Prema istraživanju američkog Odjela za zdravstvo i ljudske usluge može se pojaviti štetna bakterija i potom doći do maternice, jajovoda i jajnika. 

"Čak četvrtina žena između 15 i 44 pere svoju vaginu i izlaže se opasnosti", izvijestio je Odjel. 

Briga o intimnoj higijeni potječe još iz 1500. g. pr. Kr. Tada je egiptski papirus preporučio intravaginalno tuširanje sa češnjakom i vinom kako bi se izliječile menstrualne tegobe.  Drogerije imaju cijele linije proizvoda samo za žensku higijenu. 
"Police su pune gelova i ljekovitih pripravaka koji će omogućiti da vaša vagina miriši poput tropskog pljuska ili keksa", ispričala je Brown.

Ona je u svojoj studiji otkrila da žene često takve navike usvajaju od svojih majki. Misle je to ključno za dobru higijenu i priprema za seks, a nakon seksualnog odnosa opet se tuširaju.

"Ignoriraju zdravstvene preporuke i misle da se proizvodi ne bi prodavali da nisu sigurni. Također, majke im ne bi to preporučile nešto štetno."

Pritom ne shvaćaju da za ovu vrstu proizvoda ne postoje propisi o sigurnosti, kao što je slučaj s lijekovima. Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove, proizvođači nisu dužni provjeravati njihovu sigurnost. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.