Life
26888 prikaza

Oprez! Prepoznajte opasne poremećaje hormona

Žena na pregledu kod liječnika
Thinkstock
Povećana tjelesna težina, smanjena spolna želja, nesanica i tjeskoba neki su od simptoma

Sve u ljudskom organizmu pod utjecajem je hormona čije vrlo male doze upravljaju našim raspoloženjem, ponašanjem i funkcijom pojedinih organa. Ako se taj složeni sustav "pokvari", posljedice mogu biti izražene u obliku blažih ili težih zdravstvenih smetnji.

Hipofiza

Ova se žlijezda nalazi na bazi lubanje u mozgu. Hipofiza nadzire i upravlja radom većine žlijezda u cijelom tijelu te lučenjem najvažnijih hormona. Proizvodi hormon rasta koji potiče rast tijela djelujući na sve stanice, hormon stimulacije folikula FSH i luteinizacijski hormon LH te hormon TSH koji nadzire rast i rad štitnjače.

Smetnje u poremećaju: Najčešći problem je pretjerano ili nedostatno lučenje jednog ili više hormona hipofize, poput hormona štitnjače ili nadbubrežnih žlijezda. Simptomi su glavobolja u kombinaciji s problemima vida.

Hipotalamus

Ova žlijezda također je smješten u mozgu, a upravlja spolnom željom, osjećajem gladi, žeđi, tjelesnom temperaturom, disanjem, srčanim ritmom...Iznimno je važna žlijezda koja djeluje kao unutarnji sat organizma te upravlja svim životnim funkcijama.

Smetnje u poremećaju: Očituju se i tumače jednako kao poremećaji hipofize, budući da se skup međusobnih djelovanja naziva osovina hipotalamus-hipofiza.

Epifiza

Ova je žlijezda smještena u samom središtu mozga, a njezina je uloga poprilično nepoznata. Najpoznatiji hormon koji proizvodi je melatonin, hormon koji upravlja ciklusima sna i budnosti. 

Smetnje u poremećaju: Poznato je da utječe na reprodukciju životinja, no poremećaji i njihove posljedice kod ljudi nisu poznate.

Štitnjača

Ova je važna žlijezda smještena u dnu vrata. Proizvodi horomone koji utječu na rast, proizvodnju tjelesne energije te brzinu metaboličkih procesa u tijelu. 

Smetnje u poremećaju: Razlikuju se s obzirom na to radi li štitnjača prejako ili premalo. Kod slabijeg rada javlja se usporenost metabolizma, a kod jakog ubrzanost. Za oba je poremećaja karakteristično lupanje srca, slabljenje noktiju i kose, poremećaji menstrualnog ciklusa, nagle promjene tjelesne težine.

Paratireoidne žlijezde

Riječ je o četiri male žlijezde koje se nalaze uz štitnjaču, a proizvode hormone koji utječu na metabolizam kalcija. 

Smetnje u poremećaju: Zbog nedovoljnog rada može doći do osjećaja trnaca, gubitka osjeta u stopalima i dlanovima te u kritičnom slučaju privremene paralize. Kod prekomjernog rada može doći do nastanka bubrežnih kamenaca ili prijeloma kosti.

Gušterača

Ova se važna žlijezda nalazi u gornjem dijelu trbušne šupljine. Njezina je funkcija kontrola razine šećera u krvi otpuštanjem hormona inzulina i glukagona.

Smetnje u poremećaju: Najčešći je simptom promjena tjelesne težine, stalan osjećaj žeđi, malaksalost i drugi znakovi koji upućuju na nastanak šećerne bolesti.

Nadbubrežna žlijezda

Ova se žlijezda nalazi iznad bubrega, a dijeli se na središnji dio te koru. Odgovorna je za proizvodnju hormona kortizona i kortizola, ali je zaslužna i za malu količinu muških i ženskih spolnih hormona te hormona stresa - adrenalina.

Smetnje u poremećaju: Kod pojačanog rada dolazi do prekomjernog stvaranja androgenih steroida, odnosno testosterona i sličnih hormona. Tada dolazi do pojačane dlakavosti kod muškaraca i žena, pojave akni, jačanja libida te poremećaja u menstrualnom ciklusu.

Jajnici

Ovaj parni organ zadužen je za reprodukciju, ali i održavanje ravnoteže spolnih hormona koje proizvodi. Jajnici reguliraju menstrualni ciklus, omogućavaju sazrijevanje te otpuštanje jajnih stanica te proizvode hormone estrogen i progesteron.

Smetnje u poremećaju: Najčešće se rad o sindromu policističnih jajnika, za koji je tipičan neregularan - skraćen ili produljen menstrualni ciklus, pojačana dlakavost, pojava akni, neplodnost te debljanje oko trbuha.

Testisi

Te su muške spolne žlijezde kod muškaraca ekvivalent jajnicima, a njihova je primarna uloga proizvodnja spermatozoida te muškog spolnog hormona testosterona. 

Smetnje u poremećaju: Najčešće se veže uz poremećaje u radu drugih žlijezda, a rezultat je smanjeni broj spermatozoida i neplodnost. Simptomi niske razine testosterona su smanjeni libido, nizak volumen sjemena, gubitak kose, umor i manjak energije, gubitak mišićne mase te izostanak ili slabljenje erekcije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 13:29 09.Siječanj 2017.

    Znala sam nakon što pročitam dobar članak, naći ću nešto, i našla sam, hipofiza, zbog nepravilnog ritma srca