Life
5031 prikaza

Uz ovo će šteta za zdravlje od cigareta biti manja!

Sredovječni muškarac uživa s cigaretom i vinom
Thinkstock
Crno vino ima zaštitnu funkciju za zdravlje, pa bi uz cigaretu trebali upravo njega pijuckati

Unatoč brojnim zdravstvenim upozorenjima i dokazima, velik broj ljudi i dalje ne može odoljeti cigareti. Iako je jedini ispravan način da zaštitite svoje zdravlje da u potpunosti prestanete pušiti, ako već to ne možetee - popijte čašu crnog vina prije pušenja, savjetuju znanstvenici s njemačkog Sveučilišta Saarland.

U njihovom medicinskom izvještaju za Journal of Medicine objasnili su kako crno vino može zaštititi krvne žile od kratkoročne štete koju uzrokuje pušenje. Duhanski proizvodi često uzrokuju stanje u arteriji koje nalikuje upali, a crno vino koje sadrži visoke doze fenola stimulira formaciju dušikovog oksida, koji pak djeluje obnavljajuće na krvne žile.

Ipak, znanstvenici ističu kako su se u svojim istraživanjima koncentrirali na povremene pušače, za koje daju upravo ovaj savjet.

- Ne bi imalo smisla da pušačima koji popuše 20 cigareta na dan savjetujemo da kod svakog pušenja piju crno vino - istaknuli su.

U istraživanju su testirali 20 zdravih nepušača i povremenih pušača koji su pristali popušiti tri cigarete. Polovica ispitanika je pila crno vino prije pušenja sve dok nisu postigli koncentraciju od 0,7 promila u krvi. Drugi dio ispitanika je pušio, ali bez pijenja vina. Na kraju studije utvrđeno je kako oni koji su pili vino imaju manju razinu telomerske aktivnosti, koja je rezultat upala. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.