Life
16658 prikaza

Oteo avion i nestao usred leta: Policija ima sitan trag

Zrakoplov
Thinkstock
Nevjerojatna otmica se dogodila 1971. godine - otmičar još uvijek nije pronađen

Savršen zločin ne postoji, uvjeravaju nas brojni filmovi i serije, ali D.B. Cooper se ne bi složio s time. Prije više od četiri desetljeća oteo je zrakoplov i tijekom leta nestao bez traga s 200.000 dolara gotovine. Američke obavještajne agencije su godinama tražile Coopera, a negdje u ljeto prošle godine je čak i FBI priznao poraz i odustao od istrage.

Ovih dana, kako piše New York Post, trojica istraživača izvan formalnih okvira pravosuđa kažu da su pronašli novi i nevjerojatan trag koji bi mogao konačno otkriti počinitelja. Analizirali su kravatu koja je ostala iza famoznog Coopera nakon što je on iskočio iz Boeinga 727 davne 1971. godine i vjeruju da upravo tamo leži rješenje misterija kojeg čak ni FBI nije uspio riješiti.

Filmska otmica

Boeing 727 kompanije Northwest Orient Airlines oteo je 24. studenog 1971., još puno prije nego što su sigurnosna pravila uvela obavezno pokazivanje osobnih dokumenata pri kupnji avionskih karata. Predstavio se kao D. Cooper i putnici i osoblje zapamtili su ga kao muškarca u srednjim četrdesetima, visokog oko 180 centimetara, vrlo opuštenog i izrazito pristojnog i smirenog čovjeka. 

Kratko nakon polijetanja, 22-godišnjoj stjuardesi Florence Schaffner pored sebe dao je cedulju koju je ona, smatrajući da je riječ o još jednom avionskom upucavanju, stavila u torbicu. Međutim, on joj je smireno rekao: "Gospođice, mislim da biste trebali pogledati što tamo piše jer imam bombu", a onda joj je pažljivo pokazao unutrašnjost torbe koju je držao uza se. Imala je što za vidjeti. Četiri valjka, za koja joj je dometnuo da se ispod njih nalaze još četiri, a sve isprepleteno kabelima. Tražio je, osim novca, i padobran i jako je pazio da ostali putnici ne doznaju što se događa. Zbog opasnosti od panike kod ostalih 36 putnika, posada ga je podržala. 

Dok su FBI i ostale službe nabrzinu skupljale novac, kakvih milijun i pol dolara u današnjoj protuvrijednosti, a sve u novčanicama od po 20 dolara, pritom jednu po jednu fotografirajući kako bi mu se moglo ući u trag, avion je kružio nad aerodromom 20-ak kilometara južno od aerodroma grada Seattlea. I kad su bili gotovi, otmičar je posadi rekao da sad mogu prizemljiti. Novac je dobio, kao i padobran, a zauzvrat je pustio sve osim pilota i kopilota. I opet su uzletjeli. Sad prema Renu u Nevadi. Naredio im je da lete oko 1600 metara ispod uobičajene visine. Odjednom, dok su pilot i kopilot bili u kabini, shvatili su da se otvaraju vrata. Bilo je to oko 20.30 sati. 

400 kilometara na sat

Bila je mrkla noć, vrijeme nije bilo baš najbolje, a i avion je u tom trenutku letio brzinom od nešto malo manje od 400 kilometara na sat. Fantomski otmičar definitivno nije imao najbolje šanse za preživjeti. Pa ipak, nikad nije pronađeno ni njegovo tijelo ni novac koji je imao uza se. Tek 1980. pokazao se nekakav blijedi trag kad je osmogodišnji dječak Brian Ingram pronašao gomilu otrcanog novca dok je sa svojim ocem bio na izletu na rijeci Columbiji. Teorija da bi to mogli biti ostaci otmice iz 1941. pao je u vodu jer bi papir dotad već sasvim istrunuo.

Godinama je glavni sumnjivac bio John List koji je ubio čitavu svoju obitelj tek nekoliko dana prije otmice. Ali ni od toga nije bilo ništa.

Nedavno su privatni istražitelji, na čelu s paleontologom i spektroskopskim analitičarom Tomom Kayeom, uspjeli analizirati i spomenutu Cooperovu kravatu. Naime, FBI još uvijek čuva sve dokaze iz istrage, a Kayeu i kolegama su pružili pristup sačuvanim dokazima zato što su bili impresionirani njihovom istragom.

Ključna kravata

"Kravata je jedan od rijetkih komada odjeće koja ne prolazi redovne cikluse pranja. Skuplja prljavštinu kao i bilo koji drugi komad odjeće i svaka ta čestica može ispričati svoju priču, ako imate prave instrumente", rekli su Kayeove kolege. Oni su iskoristili snažne elektronske mikroskope i uspjeli su pronaći čisti titanij

Kažu da je u sedamdesetima titanij bio nevjerojatno rijedak element, a jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje su ga ljudi mogli susresti je bila Boeingova tvornica. "Kravata je išla s Cooperom u proizvodnju i zbog toga vjerujemo da nije bio obični radnik. Vjerujemo da je bio inženjer ili rukovoditelj u jednoj od tvornica", ispričao je Kaye.

Kaye i kolege sada su se obratili javnosti za pomoć. Nadaju se da će netko uspjeti prepoznati sve čestice pronađene na kravati i znati gdje se sve mogao kretati čovjek koji bi prikupio te čestice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 21:18 03.Travanj 2019.

    još se ne zna tko je bio on i je li uopće ostao ziv, i je li ziv danas.