Life
17247 prikaza

Otkriće: Prve kamikaze bili su zapravo Srbi

Junkers Ju 87-D "Stuka"
Robert Sullivan/ Flickr/ public domain
Prvi pilot koji je izveo samoubilački čin bio je Vojislav Popović, zapovjednik 42. lovačke eskadrile

Prije točno 50 godina otkrivena je jedna od velikih tajni iz Drugog svjetskog rata. U tadašnjim 'Novostima' objavljena je priča o tome kako su srpski piloti bili preteče japanskih kamikaza, čiji su piloti samoubojice takve akcije počeli poduzimati tri godine kasnije.

Priču je ispričao umirovljeni pukovnik Ratnog zrakoplovstva Dušan Ćirović. Prvi pilot koji je izveo samoubilački čin bio je Vojislav Popović, zapovjednik 42. lovačke eskadrile, pišu Večernje novosti.

Dunkirk Bijeg iz Dunkirka Life Hitler nije ni znao da mu je malo falilo da dobije rat

"Uzletio je među prvima, uvijek je bio takav. Od podoficira inženjerca postao je oficir. A onda je tog 6. travnja 1941. poveo nekoliko aviona svoje eskadrile u neravnopravnu bitku. Vjerojatno je vidio svoje prijatelje kako padaju pogođeni neprijateljskom vatrom i da Nijemcima ne mogu ništa. Možda je, kad je donio takvu odluku, ostao i bez municije", ispričao je Ćirović, koji dalje priča:

"Usmjerio je svoj avion na prvi neprijateljski dvomotorac. Iz naglog zaokreta, nisko nad tlom udario je trupom svog aviona u krilo njemačkog aviona, pa se zajedno s njim srušio i poginuo. Ostaci oba aviona su pronađeni, ali tijela nikad.

Odmah za Popovićem sličnu je stvar učinio i poručnik Milorad Tanasić Šapčanin vidio što je učinio zapovjednik eskadrile, pa je slijedio njegov primjer. Kad je vidio da mu je avion izrešetan, a upravljačke komande su još funkcionirale, učinio je isto što i Popović. Udario je neprijateljski avion u zraku i junački poginuo.

"The fatal eleven" Meč smrti Life Bila je to najkrvavija nogometna utakmica na svijetu

Beograđanin Đorđe Cvetković Ciga narednik pilot-lovac, tog je dana branio Podgoricu. Poginuo je na svoj 29. rođendan. Prije toga oborio je dva talijanska bombardera 'Savoia'. Upustio se nakon toga u bitku protiv lovaca koji su štitili bombardere napadače. Kad mu je nestalo metaka zaletio se u treći bombarder, zapalio ga i s njim izgorio.

Kako je Ćirović ispričao, Japanci su s takvom praksom napada počeli tek od travnja 1944. godine i kamikaze ostaju sinonim za pilote samoubojice.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • borna1 00:18 16.Lipanj 2019.

  hahahaahaahahah....a, u onom vicu, o rusu, amerikancu i bosancu, sirotom muji pripisali maloumnost, kad je navodno izbačen iz aviona, dakle, ipak je to bio čeda, a, ne mujo!

 • Oly 13:38 15.Lipanj 2019.

  I danas su kamikaze...u prazno...

 • BESTpartizan 11:34 15.Lipanj 2019.

  zaista?