Life
30493 prikaza

Otkrili: Kemoterapija potiče širenje i agresivnost raka?

Kemoterapija
Thinkstock
Iako se kemoterapija, nakon operacije, smatra prvom linijom obrane od raka, nova studija tvrdi da "lijek" čini još gore

Kemoterapija može uzrokovati širenje raka, a zbog nje se rak vraća i agresivniji nego je bio - zaključak je novog istraživanja Sveučilišta Medicine Albert Einstein u New Yorku. Oni tvrde kako je taj tretman kod pacijentica s rakom dojke samo kratkoročno rješenje, piše Daily Mail.

Studija sugerira da mehanizam djelovanja kemoterapije, koji smanjuje tumore, istovremeno otvara vrata tumoru za širenje u krvotok, zbog čega mu olakšava da se vrati još agresivniji.

Tradicionalno tajlandsko jelo koi pla DOKAZANO UBIJA Life Kako od samo jednog jela možete dobiti rak jetre

Rak postoje nevjerojatno kompliciran za liječenje, pa i fatalan, jednom kad se raširi na druge organe, što je tipično za četvrti stadij raka.

- Ovo ne bi trebalo odvratiti pacijente od liječenja, već nas potaknuti da kreiramo bolje načine kretanja tumora kod pacijenata koji su na kemoterapiji - rekao je voditelj studije, dr. George Karagiannis.

Jedan od pristupa predlaže ukidanje kemoterapije čim se uoči povećanje krvnih markera te napraviti kirurški zahvat, nakon čega može uslijediti postoperativna kemoterapija - ili u obliku pilula ili intravenozni drip.

Ovo je prva studija koja je precizirala način širenja tumora raka dojke, no i nije prva koja je ukazala na to da kemoterapija može potaknuti sekundarni rak.

Iako je kemoterapija u teoriji savršena za ubijanje malignih stanica, no najčešće je potrebna doza za to ujedno i ona koja bi ubila pacijenta. Zbog toga liječnici prepisuju manje doze, što očito ima dvije mane - prva je da potiče širenje, a druga je da omogućuje stanicama raka da prežive i postanu imune na lijek te se šire na druge organe.

Sekundarni rak je zapravo oznaka za metastazirajuću fazu bolesti.

Nuspojava o kojoj se ne govori

Za a ljude s dijagnozom raka, sama kemoterapija često može biti gora od suočavanja s bolesti, koliko god to grozno zvučalo. Naime, sila otrova koji se unose u tijelo s ciljem ubijanja tumorskih stanica ne prolazi bez posljedica, koje mogu ekstremno oslabiti duh i tijelo. Najčešće se radi o problemima umora, gubitka kose, gubitka težine, povraćanju, mučnini i problemima s pamćenjem.

Jedna od manje poznatih nuspojava, osim pojave groznih afti koje na bolan način onemogućuju jelo no ipak se mogu uspješno liječiti, tu je gubitak okusa. Brojni ljudi koji prolaze kemoterapiju odjednom otkrivaju kako uopće ne mogu uživati u hrani na način na koji su prije, odnosno sva im hrana ima isti okus jer okusa uopće nemaju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:06 09.Srpanj 2017.

    to nije lijek