Life
5159 prikaza

Otkriveno: Talijani su znali za ubojstva Židova u NDH

Hitler i Benito Mussolini
Thinkstock
Talijanski diktator bio je upoznat s ustaškim zločinima nad Židovima i osudio ih je na smrt u logorima

Respinti - Odbijam. Jedna riječ, a toliko posljedica. Tom riječi je nebrojene tisuće židova s teritorija tadašnje Nezavisne države Hrvatske talijanski Il Duce, Benito Mussolini, potjerao natrag u NDH gdje ih je čekala smrt ili logori.

Kako prenosi talijanska La Stampa, povjesničar Shoah Michele Sarfatti otkrio je dokumente s kraja 1942. godine koji pokazuju da su već tada fašisti u Italiji znali da židovi pokušavaju pobjeći iz NDH, znali su zbog čega bježe i znali su kakva ih sudbina čeka. Bez obzira na sve to, ravnodušni Il Duce ih je poslao natrag. "Otkrio sam ove dokumente dok sam istraživao fašističku okupaciju Rijeke i kakvu ulogu je Giovanni Palatucci imao u čitavoj toj priči", ispričao je Sarfatti.

Mussolinijeva naredba za odbijanje židova | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Nakon podjele Jugoslavije između Italije i Njemačke te stvaranja NDH, izbjeglice su krenule prema Rijeci. "Italija je protjerivala židove strance još od 1938. godine, ali sada su se našli na nepoznatom teritoriju. S jedne strane, nisu htjeli primiti nove židove, s druge strane su vjerovali da im Hrvati, iako nisu arijevci, mogu biti od koristi. Kad su Hrvati potpisali sporazum s Berlinom o protjerivanju židova, oni su krenuli prema talijanskoj Ljubljani. Lokalna policija je pitala vlasti u Rimu što da naprave s izbjeglicama. Mussolini je u to vrijeme bio i ministar policije pa su od njega očekivali konačnu odluku"; nastavlja Sarfatti. 

Isti povjesničar dodaje i da je veleposlanstvo nacističke Njemačke u kolovozu 1942. godine tražilo od talijanskih vlasti da predaju sve židove koji su se zatekli na teritoriju NDH pod kontrolom talijanske vojske. Il Duce je znao što se židovima sprema u NDH, a sve uz znanje i odobrenje najviših ešalona ustaških vlasti. "Neki su htjeli braniti Mussolinija govoreći da je on htio zaštiti hrvatske židove, ali sada napokon znamo kakav je bio njegov pravi stav", zaključio je Sarfatti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Karl_Parenzium 10:56 02.Svibanj 2017.

    Znaju i svi danas za četničke zločine, pa pravda jos uvijek nije zadovoljena... Ostavite se ustaša

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 17:11 30.Travanj 2017.

    I sad će ustaši biti manje krivi,što je Musolini znao??